Η κυβέρνηση συντηρεί την εκλογολογία για να «πιέσει» τους δανειστές για την αξιολόγηση

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Επισήμως η κυβέρνηση επιμένει να διαψεύδει τα σενάρια εκλογών, ωστόσο στο παρασκήνιο, αλλά και με έμμεσο τρόπο ακόμη και σε δημόσιες δηλώσεις, συντηρεί το θέμα που άνοιξε με αιφνιδιαστική κίνηση, μιλώντας προχθές στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτικός για τις διαθέσεις των δανειστών

έναντι της κυβέρνησης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε δηλώσεις του (στο real fm), συνδέοντάς το με την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης.

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι εάν αυτή τη στιγμή οδηγηθούμε σε εκλογές, αυτό θα έχει να κάνει με την αδυναμία να συνεννοηθούμε με τους εταίρους μας και να κλείσει η υπόθεση της αξιολόγησης. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις για την οικονομία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει, πια, αυτό» είπε ο κ. Σκουρλέτης. Είχε προηγηθεί άλλωστε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, περίπου με τις ίδιες αναφορές, ενώ το κλίμα της εκλογολογίας συντηρείται έντονα και από κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει και νέα μέτρα για να πετύχει μία μικρή ρύθμιση του χρέους και εισηγούνται να μην υιοθετήσει μία τέτοια επιλογή, αλλά να προχωρήσει σε ρήξη με την τρόικα.

Η συνεχιζόμενη συζήτηση επί του εκλογικού ενδεχομένου έχει να κάνει με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποστείλει μήνυμα στους δανειστές ότι δεν πρέπει να πιέσουν κι άλλο την Αθήνα, καθώς υπάρχει κίνδυνος, δίπλα σε άλλες «φωτιές» στους κόλπους της ευρωζώνης, όπως είναι το ιταλικό πρόβλημα, να υπάρξει αναζωπύρωση και της ελληνικής εστίας, ενισχύοντας έτσι την αβεβαιότητα στην Ευρώπη.

Κατά πολλούς πρόκειται απλώς για μία ακόμη μπλόφα του πρωθυπουργού, με την ελπίδα να αμβλυνθούν οι αντιστάσεις των σκληρών της ευρωζώνης, αλλά υπάρχουν και κείνοι που εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας πιθανόν να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, αφού η σταθερή άρνηση του Βερολίνου να υποχωρήσει έστω και κατ' ελάχιστον στο θέμα του χρέους, διαμορφώνει εξαιρετικά δυσμενή δεδομένα στο ελληνικό ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα