Η ιταλική συγκυβέρνηση έχει μια ολόκληρη σειρά θεμάτων που τη διχάζουν

Μπορεί να πιστεύετε ότι η μάχη του προϋπολογισμού είναι το μόνο θέμα που προκαλεί εντάσεις μεταξύ των λαϊκιστών στην ιταλική κυβέρνηση. Αλλά πέρα ​​από την οικονομική μάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που προκαλεί τριβές στο απίθανο «πάντρεμα» του Λουίτζι Ντι Μάιο του Κινήματος Πέντε Αστέρων και του Ματέο Σαλβίνι της αντι-μεταναστευτικής Λέγκας.

Προτεραιότητες δαπανών

Με την ΕΕ να απαιτεί αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2019 και τις αποδόσεις των ομολόγων κοντά σε ένα τετραετές υψηλό, η Λέγκα αρχίζει να αμφισβητεί την επιμονή του Πέντε Αστέρων για το "εισόδημα των πολιτών" στους φτωχούς. Ο Σαλβίνι δήλωσε επισταμένως το Σάββατο ότι είναι ένα όφελος για όσους αναζητούν εργασία, ενώ ένας από τους ανώτερους συμβούλους του, Γιάνκαρλο Γιοργκετί, δήλωσε την Κυριακή ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα είναι «περίπλοκη».

Αιτούντες άσυλο

Ο Σαλβίνι θέλει νέους περιορισμούς στα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και συμπεριέλαβε σχετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο για την ασφάλεια και τη μετανάστευση, που βρίσκεται επί του παρόντος στο κοινοβούλιο. Αρκετοί Γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων αγωνίζονται εναντίων των μέτρων.

Η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το νομοσχέδιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. Αυτό θα ανεβάσει τον πήχη για την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ενδυναμώσει τη θέση της ενάντια στους διαφωνούντες. Δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για την ψηφοφορία. Η κεντροδεξιά Forza Italia και οι ακροδεξιοί Αδελφοί της Ιταλίας θα μπορούσαν να ξελασπώσουν την κυβέρνηση αν οι νομοθέτες των Πέντε Αστεριών αρνηθούν να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή.

Η Σταυροφορία ενάντια στη Διαφθορά

Τα Πέντε Αστέρια έχουν κάνει τον αγώνα κατά της διαφθοράς ένα από τα βασικά θέματα και ως μέρος αυτού του αγώνα θέλει να καταργήσει τα χρονικά όρια για το πόσο καιρό μπορούν να διωχθούν άνθρωποι μετά από μια αρχική δίκη. Η Λέγκα αντιστέκεται. Ο Giulia Bongiorno, υπουργός δημόσιας διοίκησης του κόμματος, δήλωσε ότι το μέτρο θα είναι "ατομική βόμβα σε ποινικές διαδικασίες".

Σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας

Ο Ντι Μάιο βρίσκεται υπό πίεση από το κόμμα του για να εμποδίσει σχέδια για σιδηροδρομική σήραγγα υψηλής ταχύτητας μέσω των Άλπεων προς τη Γαλλία. Η φιλο-επιχειρηματική έδρα του Σαλβίνι θέλει να προσφέρει υποδομή στους υποστηρικτές της βιομηχανίας στη βόρεια Ιταλία. Το ρήγμα θα μπορούσε να κοστίσει την Ιταλία 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους διαχειριστές του έργου - αυτό το ποσό είναι σχεδόν τόσο μεγάλο όσο θα κόστιζε η ολοκλήρωση του έργου.

...Και ένας λόγος για να παραμείνουν μαζί

Το να εγκαταλείψει τον συνασπισμό θα ήταν μια επικίνδυνη κίνηση για τον Ντι Μάιο. Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι ο Σαλβίνι θα είναι ο κύριος νικητής από τις εκλογές και ο Ντι Μάιο θα χρειαζόταν να αλλάξει τους κανόνες του κόμματος μόνο για να κρατήσει ζωντανή την κοινοβουλευτική του σταδιοδρομία. Κάτω από το σημερινό καθεστώς των Πέντε Αστέρων, τα μέλη μπορούν να υπηρετούν μόνο δύο θητείες ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, όπως και πολλοί από τους συναδέλφους του, βρίσκεται ήδη στη δεύτερη.

Keywords