Η ελληνική Fasmatech στις 10 πιο καινοτόμες εταιρείες παγκοσμίως

Η ελληνική εταιρεία έρευνας και τεχνολογίας Fasmatech περιλαμβάνεται στη φετινή λίστα με τις 10 πιο καινοτόμες εταιρείες παγκοσμίως, της επιστημονικής επιθεώρησης The Scientist.

Η Fasmatech βραβεύεται για τη δημιουργία του οργάνου Omnitrap, το οποίο βασίζεται σε νέα τεχνολογία φασματομετρίας μάζας που ανέπτυξε η εταιρεία στην Ελλάδα,

η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά την επεξεργασία πρωτεϊνών υψηλού μοριακού βάρους -κάτι που δεν ήταν εφικτό με τις προηγούμενες τεχνολογίες- και καταγράφει πληροφορίες για τη δομή τους, την αλληλουχια των αμινοξεων, και κατ' επέκταση την μελέτη μοριακών αλληλεπιδράσεων.

Η επιστημονική επιθεώρηση The Scientist εστιάζει στις Επιστήμες Ζωής (Life Sciences) που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κυτταρικής και μοριακής βιολογίας, γενετικής και άλλων επιστημονικών πεδίων. Τα φετινά βραβεία εστιάζουν σε τεχνολογίες που επιτρέπουν την έρευνα σε επίπεδο ενός κυττάρου, έτσι ώστε να μελετηθούν τα δεδομένα που περιέχονται στο RNA, το DNA και τις πρωτεΐνες του.

Ο επιστημονικός διευθυντής της Fasmatech Δρ Δημήτρης Παπαναστασίου

O Δημήτρης Παπαναστασίου, συνιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής της Fasmatech αναφέρει: "Η συσκευή είναι μοναδική, επειδή επιτρέπει να αναλύσουμε τις πρωτεΐνες με πολλούς τρόπους και αυτό δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά τους κάτω από διαφορετικές περιστάσεις".

"Το Omnitrap μας δίνει μοναδικές πληροφορίες, οι οποίες ήταν αδύνατον ή σχεδόν αδύνατον να ανακτηθούν με άλλο τρόπο" λέει σχετικά ο Ρομάν Ζουμπάρεφ, διευθυντής του τμήματος πρωτεομικής στο Karolinska Institut (Σουηδία), που είναι και ένα από τα πρώτα διεθνή ερευνητικά κέντρα που χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία της Fasmatech.

Η Fasmatech είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010 στην Αθήνα από δύο ερευνητές, τον Δρα Δημήτρη Παπαναστασίου και τον Δρα Μανώλη Ραπτάκη, οι οποίοι αποφάσισαν να μεταφέρουν στην Ελλάδα την τεχνογνωσία και την εμπειρία που είχαν αποκτήσει κατά τη μακρά θητεία τους σε ερευνητικά κέντρα και μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.

Η Fasmatech έχει την έδρα της στο τεχνολογικό πάρκο Λεύκιππος του Κέντρου Ερευνών Δημόκριτος, στην Αγία Παρασκευή, και είναι η μόνη ελληνική ερευνητική εταιρεία η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μελλοντικά Αναδυομένων Τεχνολογιών (Future Emerging Technologies) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Δημήτρης Παπαναστασίου βραβεύτηκε το 2014 με το διεθνές βραβείο Curt Brunnee, για την «εξαιρετική συνεισφορά στην ανάπτυξη οργάνων φασματομετρίας μάζας από πρόσωπα ηλικίας κάτω των 45 ετών».

Η Fasmatech αναπτύσσει νέες τεχνολογίες και όργανα (φασματόμετρα μάζας) που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, τη διαγνωστική, τη διαστημική τεχνολογία, την προστασία του περιβάλλοντος, τον εντοπισμό επικίνδυνων υλικών και σε πολλούς άλλους τομείς.

Στο πελατολόγιο της Fasmatech περιλαμβάνονται διεθνή ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, όπως το Karolinska Institut (Σουηδία), το Πανεπιστήμιο της Τουλουζης (Γαλλία) και πολλά άλλα στη Γερμανία, Ολλανδία κλπ, για τα οποία η εταιρεία κατασκευάζει κατά παραγγελία φασματόμετρα μάζας βελτιωμένης διαχωριστής ικανότητας που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές και ερευνητικές εφαρμογές.

Η εταιρεία παρέχει επίσης προϊόντα και ερευνητικές υπηρεσίες στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που κατασκευάζουν φασματόμετρα μάζας.

Το τελευταίο διάστημα η Fasmatech εστιάζει στις νέες τεχνολογίες έγκαιρης διάγνωσης ασθενειών όπως ο καρκίνος, με τον εντοπισμό, μέσω φασματικής ανάλυσης, των αντίστοιχων βιοδεικτών όταν αυτοί βρίσκονται ακόμα σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό στις πρώτες φάσεις της ασθένειας.

Η συσκευή Omnitrap χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στοιχείο του φασματόμετρου μάζας της διεθνούς εταιρείας Thermo Scientific, επεκτείνοντας τις δυνατότητές του τόσο στις πρωτεΐνες υψηλού μοριακού βάρους όσο και στις μεθόδους διάσπασης με στόχο τον προσδιορισμό της δομής τους.

Η ανακοίνωση της επιθεώρησης The Scientist: https://www.the-scientist.com/features/2018-top-10-innovations-65140

Keywords
Τυχαία Θέματα