Η ΕΚΤ προειδοποιεί: Ο προστατευτισμός απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Καμπανάκι κινδύνου σημαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιώντας ότι η αύξηση του προστατευτισμού στο εμπόριο θα πλήξει την παγκόσμια ανάκαμψη με τις χειρότερες επιπτώσεις να πλήττουν μάλιστα τις ΗΠΑ.

Οι προειδοποιήσεις αυτές συνάδουν με τα στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη πτώση στις γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, σε ακόμα μια

ένδειξη της αδυναμίας που απειλεί την οικονομία της αλευρωμένης από τις αρχές του έτους. Ξεχωριστές εκθέσεις έδειξαν ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη υποχώρησε για τέταρτο μήνα, ενώ δείκτης για τον τομέα λιανικής έδειξε ότι οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον έναν χρόνο.

Στις βασικές ανησυχίες της ΕΚΤ είναι οι δασμοί, την ώρα που τα στελέχη της προσανατολίζονται στον τερματισμό των προγραμμάτων χαλάρωσης. Ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, έχει προειδοποιήσει ότι, αν και η επίπτωση των μέτρων προστατευτισμού που έχουν ήδη ληφθεί, είναι περιορισμένη, και μόνο η προοπτική ενός εμπορικού πολέμου Κίνας – ΗΠΑ μπορεί να καταστρέψει την εμπιστοσύνη και να μειώσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

«Στο σενάριο αύξησης των δασμών από πλευράς ΗΠΑ επί των εισαγόμενων προϊόντων από όλους τους εμπορικούς εταίρους, το αποτέλεσμα για την παγκόσμια οικονομία θα είναι ξεκάθαρα αρνητικό», αναφέρει η ερευνήτρια της ΕΚΤ, Lucia Quaglietti, σε άρθρο της. «Το αντίκτυπο μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρό στις ΗΠΑ».

Σε ομιλία του στις 6 Απριλίου, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, είχε περιγράψει ένα υποθετικό σενάριο, στο οποίο οι ΗΠΑ αυξάνουν τις επιβαρύνσεις σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά κατά 10%, με τους εμπορικούς εταίρους να ανταποδίδουν εξίσου. Κάτι τέτοιο, θα μείωνε το αμερικανικό ΑΕΠ κατά 2,5% μόνο την πρώτη χρονιά.

Την ίδια ώρα, στην Ευρωζώνη, ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix υποχώρησε στο 19,2 από 19,6 δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2017. Αντίστοιχα, ο δείκτης προσδοκιών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Στο μεταξύ, ο PMI της IHS Markit υποχώρησε σε χαμηλό 17 μηνών, στις 48,6 μονάδες, κάτω δηλαδή από το επίπεδο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη της ΕΚΤ δεν φαίνονται να πανικοβάλλονται και εμμένουν στην άποψή τους ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης δεν διατρέχει σοβαρή απειλή. Εξάλλου την περασμένη εβδομάδα οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν γα την οικονομία από τον αντιπρόεδρος της EΚΤ, Βιτόρ Κονστάνσιο, ήταν «ισχυρή» και «ανθεκτική».

Ομοίως, η Bundesbank μέχρι στιγμής αποστασιοποιείται από τις ανησυχίες για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, αναφέροντας έκτακτα γεγονότα, όπως απεργίες και επιδημία γρίπης. Οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,9% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με μια μέση εκτίμηση για αύξηση 0,5%, σημειώνοντας πτώση για τρεις συνεχόμενους μήνες, για πρώτη φορά από το 2015. Παράλληλα, οι παραγγελίες για εξαγωγές υποχώρησαν κατά 2,6%.

Ο PMI του μηνός Απριλίου αποδείχθηκε ασθενέστερος από τον αναμενόμενο, καθώς μειώθηκε η δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών.

«Η γερμανική οικονομία έχει χάσει μεγάλο μέρος της δυναμικής της από την αρχή του έτους», αναφέρει ο Ralph Solveen, οικονομολόγος της Commerzbank στη Φρανκφούρτη. «Πιθανόν να συνεχίσει να αναπτύσσεται με βραδύτερους ρυθμούς κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους σε σχέση με πέρυσι, αν και η ανοδική τάση δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα