Η δυναμική επιστροφή των ελληνικών ομολόγων

Τα ελληνικά και τα πορτογαλικά ομόλογα οδηγούν την αναγέννηση του ενδιαφέροντος για το χρέος των περιφερειακών χωρών της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν να πιστεύουν ότι το ρίσκο έχει μειωθεί και η μεταβλητότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχωρούν κοντά στα επίπεδα του 2009, ενώ οι επενδυτές έχουν στραφεί -ως δεύτερη επιλογή μετά τα ελληνικά- και στα πορτογαλικά ομόλογα, τον τελευταίο μήνα, βάσει στοιχείων του Bloomberg

World Bond Index.

Τα ιρλανδικά ομόλογα βρίσκονται επίσης μέσα στην κορυφαία 10άδα.

«Η περιφέρεια έχει ακόμη περιθώρια υπεραπόδοση», εκτιμά ο Ciaran O'Hagan, κορυφαίο στέλεχος της Societe Generale και προσθέτει «η προοπτική ακόμη χαμηλότερης μεταβλητότητας αποτελεί κάτι θετικό για όσους επενδύουν στο πιστωτικό ρίσκο».

Στον αντίποδα τα χειρότερα από πλευράς πορείας ευρωπαϊκά ομόλογα είναι αυτά Ελβετίας και Γερμανίας, τα οποία αποτέλεσαν, υπό τον φόβο εκλογής της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές. Ταυτόχρονα τα γερμανικά ομόλογα είναι ο μεγαλύτερος ευνοημένος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

«Θεωρούμε ότι οι αποδόσεις στα ομόλογα της κεντρικής Ευρώπης θα ενισχυθούν από τα τρέχοντα επίπεδα και εάν αυτό συμβεί, τότε τα spreads των περιφερειακών ομολόγων θα μειωθούν και αυτό βοηθά το carry trade. Εάν η μεταβλητότητα παραμείνει κοντά στα ιστορικά χαμηλά που βρίσκεται τότε θα αυξηθεί η ζήτηση ομολόγων της περιφέρειας», εκτιμά ο Peter Chatwell, κορυφαίο στέλεχος της Mizuho International στο Λονδίνο.

Η Ελλάδα είναι το αστέρι της ευρωπαϊκής περιφέρειας με το premium των 10ετών της ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να έχει υποχωρήσει κατά 200 μονάδες βάσης τους τρεις τελευταίους μήνες και να διαμορφώνεται σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του 2014. Στην πρόσφατη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων, η ζήτηση υπερκαλύφθηκε 1,61 φορές, δηλαδή ήταν η ισχυρότερη από τότε που εκλέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στις αρχικές του 2015. Η κυβέρνησή του φαίνεται ότι έκλεισε, αυτόν τον μήνα, το ζήτημα της β' αξιολόγησης.

Πάντως η Commerzbank παραμένει ελαφρώς απρόθυμη και συστήνει τοποθετήσεις σε πορτογαλικά ομόλογα. Στο ίδιο διάστημα ιρλανδικά και ισπανικά 10ετή ομόλογα «είδαν» τα spreads σχεδόν 30 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα