Tι θα κάνουν οι χώρες του TPP μετά το «όχι» Τραμπ

Η επόμενη μέρα των δηλώσεων Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία 12 χωρών του Ειρηνικού (ΤΡΡ) βρίσκει την Ασία αμήχανη, προς αναζήτηση προσανατολισμού, καθώς μια – μια εξετάζουν το μέγεθος της ζημιάς που θα προκαλέσει η μη συμμετοχή στη συμφωνία ενός τόσο σημαντικού εταίρου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Αυστραλία προσπαθεί να κάνει το παν για να σώσει αυτή τη συμφωνία. Ο πρωθυπουργός, Μalcolm Turnbull

ανέφερε πως το βράδυ της Δευτέρας συζήτησε τις εξελίξεις με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Shinzo Abe, ενώ είχε συνομιλίες και με τους ηγέτες της Νέας Ζηλανδίας και της Σιγκαπούρης.

Ο Steven Ciobo, υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, ανέφερε στο ρ/σ ABC ότι μια συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ «είναι πολύ ορατό ενδεχόμενο».

«Εργαζόμαστε όλοι για να δούμε πώς θα διατηρήσουμε το momentum για τις ανοιχτές αγορές και το ελεύθερο εμπόριο», είπε από την πλευρά του ο Turnbull. «Το να χάσουμε τις ΗΠΑ από την ΤΡΡ είναι μια μεγάλη απώλεια – δεν υπάρχει αμφιβολία – δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να αφήσουμε στον αέρα τις υποσχέσεις μας για τις θέσεις εργασίας της Αυστραλίας».

Ο Τραμπ θεωρεί τη συμφωνία ασύμφορη για τις αμερικανικές θέσεις εργασίας στον τομέα μεταποίησης. Την ίδια ώρα, οι Ασιάτες – μεταξύ τους και οι Ιάπωνες - κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να τον πείσουν για τα οφέλη της συμφωνίας. Πέραν του εμπορίου, η ΤΡΡ θεωρείται στρατηγικής σημασίας έναντι της αυξανόμενης στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος της Κίνας στην περιοχή.

Το να φθάσουν σε συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ, ίσως να είναι δύσκολο. Χωρίς το κίνητρο της μεγάλης αμερικανικής αγοράς, θα είναι δύσκολο να πειστούν οι άλλες χώρες να συμφωνήσουν να έχουν την ίδια πρόσβαση στο πλαίσιο όσων συμφωνήθηκαν με την ΤΡΡ, σύμφωνα με τον Jayant Menon,επικεφαλής οικονομολόγο για το εμπόριο της Asian Development Bank.

Αυτή τη στιγμή, η Ιαπωνία εξετάζει μια συμφωνία ΤΡΡ χωρίς τις ΗΠΑ και πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις δύο χώρες – μέλη αντιστοιχεί πάνω από το 75% του ΑΕΠ μεταξύ όλων των χωρών – μελών.

«Θέλουμε να πείσουμε τις ΗΠΑ για τα στρατηγικά και τα οικονομικά οφέλη. Είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν», είπε ο υπ. Εμπορίου Hiroshige Seko.
Η Σιγκαπούρη είναι μια από τις χώρες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες ζημιές από μια πτώση στο παγκόσμιο εμπόριο. Εχει δηλώσει ότι θα προωθήσει τη συμφωνία ακόμα και χωρίς τις ΗΠΑ, ενώ το 2016 είδε τη χειρότερη επίδοση στην οικονομία της από το 2009.

Ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός, Bill English, ζήτησε από τον υπουργό Εμπορίου να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να συναντήσει τους αντιπροσώπους του Τραμπ, καθώς, όπως είπε, η χώρα του προτιμά τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη συμφωνία, η οποία πάντως έχει αξία ακόμα και με τις άλλες χώρες.

Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας είπε ότι είναι σε συζητήσεις με τον Καναδά, το Μεξικό, την Ιαπωνία, τη Ν. Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία, ενώ, όπως ανέφερε, το πώς θα προχωρήσει η ΤΡΡ χωρίς τις ΗΠΑ εξαρτάται από τον τρόπο που θα επαναδιαπραγματευτεί ο Τραμπ τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής

Ιαπωνία και Μαλαισία επικεντρώνονται τώρα σε μια άλλη συμφωνία, την Περιφερειακή Οικονομική Συνεργασία ( Regional Comprehensive Economic Partnership), μια εναλλακτική που περιλαμβάνει 16 χώρες, μεταξύ τους Κίνα και Ινδία, που, όπως διατείνεται η Μαλαισία, δίνει πρόσβαση σε μια ακόμα μεγαλύτερη αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα