Η αποτυχία της Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση είναι κακή είδηση για την Μέι

Ενώ η θεωρία που προτάθηκε από μερικούς υποστηρικτές του Brexit ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα οδηγούσε στη διάσωση της Βρετανίας ήταν πάντα μια φαντασίωση, ωστόσο στην πράξη η Μέρκελ ήταν σύμμαχος της Μέι. Λέγεται ότι η καγκελάριος είναι επιφυλακτική να πιέσει την πρωθυπουργό πολύ σκληρά, από φόβο μήπως ανατραπεί η βρετανική κυβέρνηση. Στη σύνοδο κορυφής τον περασμένο μήνα η Μέρκελ είχε τα υποστηρικτικά

λόγια όλων για να συνδράμει τη Μέι.

Οι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, και όχι μόνο οι Βρετανοί, έχουν πει στη Μέι ότι δεν θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στο Brexit μέχρι να διεξαχθούν οι γερμανικές εκλογές. Αν η αποτυχία να συμπηχθεί ένας συνασπισμός στο Βερολίνο απαιτεί μια ακόμα προσφυγή στις κάλπες, θα πρέπει να φτάσουμε στο τέλος της άνοιξης πριν το αποτέλεσμα οδηγήσει σε μια νέα γερμανική κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ, το ρολόι του Brexit συνεχίζει να κτυπά προς την ημέρα εξόδου, το Μάρτιο του 2019.

Η Γερμανία, όπως και η υπόλοιπη ΕΕ, έχει αναθεέσει στον κύριο διαπραγματευτή Michel Barnier την ευθύνη για τη λεγόμενη διαδικασία του Άρθρου 50 βάσει της οποίας θα συμφωνηθεί το διαζύγιο. Και όλα τα κόμματα συμφωνούν λίγο-πολύ για τη στάση αυτή.

Αλλά είναι οι ηγέτες που αποφασίζουν πώς πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες και ποια μηνύματα πρέπει να σταλούν στη Βρετανία. Αν η Μέρκελ επρόκειτο να ευνοήσει κάποια ευελιξία στη διαδικασία brexit, η ικανότητά της να το κάνει αυτό είναι τώρα περιορισμένη, ειδικά αν πρόκειται να δώσει μια ακόμα μάχη, εάν προκηρυχτούν νέες εκλογές. Η εκμίσθωση του Brits από το γάντζο δεν θα παίζει καλά με τους ψηφοφόρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα