Η Spotify κατηγορεί την Apple για αθέμιτο «φόρο» στους ανταγωνιστές της

Ο γίγαντας της streaming μουσικής, η Spotify, υπέβαλε καταγγελία εναντίον της Apple στις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι η Apple Music έχει «αθέμιτο πλεονέκτημα» έναντι των αντιπάλων της.

Σε μια δημοσίευση σε blog την Τετάρτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Spotify Daniel Ek δήλωσε ότι ο αποκλειστικός έλεγχος του App Store

από την Apple στερεί τους καταναλωτές από επιλογές και θέτει αθέμιτους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των τελών, στους ανταγωνιστές. Ο Ek δήλωσε ότι μετά την αποτυχία επίλυσης του προβλήματος απευθείας με την Apple, η Spotify ζητάει δράση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Τα τελευταία χρόνια, η Apple έχει εισαγάγει κανόνες στο App Store που περιορίζουν εσκεμμένα την επιλογή και καταπνίγουν την καινοτομία εις βάρος της εμπειρίας των χρηστών - ουσιαστικά ενεργώντας τόσο ως παίκτης όσο και ως διαιτητής για να βλάψει σκοπίμως άλλους προγραμματιστές εφαρμογών", ανέφερε ο Ek στη δημοσίευσή του.

Η Apple ξεκίνησε τη δική της υπηρεσία ροής μουσικής, την Apple Music, ως ανταγωνίστρια της Spotify το 2015.
Σύμφωνα με τον Ek, η Apple απαιτεί από τη Spotify και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες να πληρώσουν 30% φόρο επί των αγορών που πραγματοποιούνται μέσω του συστήματος πληρωμών της Apple. Οι πληρωμές καθιστούν αδύνατη για τη Spotify να διατηρήσει τις τιμές της ανταγωνιστικές με την Apple Music. Ο Ek πρόσθεσε ότι άλλες εφαρμογές στο App Store, συμπεριλαμβανομένων των Uber και Deliveroo, δεν υπόκεινται στον "φόρο Apple".

Αυτά τα τέλη αναφέρονται συνήθως ως ένας "φόρος" που η Apple επιβάλλει στους προγραμματιστές εφαρμογών, αλλά η Apple τα χαρακτηρίζει ως ένα μερίδιο εισοδήματος για το App Store. Οι εφαρμογές που δεν διαθέτουν μοντέλο συνδρομής απαιτούνται επίσης να δώσουν στην Apple ένα ποσοστό 30% για κάθε πώληση.
Ο Ek κατηγόρησε επίσης την Apple ότι εμποδίζει τη Spotify και άλλους ανταγωνιστές από τις υπηρεσίες της Apple όπως το Siri, το Homepod και το Apple Watch.

Η Spotify δήλωσε ότι υπέβαλλε την καταγγελία στην ΕΕ και όχι στις ΗΠΑ επειδή η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στη Στοκχόλμη της Σουηδίας – αν και από πέρυσι η εταιρεία είναι εισηγμένη στη Wall Street.

Keywords
Τυχαία Θέματα