Η Fed δε «χάρισε» κέρδη στη Wall Street

Με απώλειες, αν και ήπιες, έκλεισε τελικά η αμερικανική αγορά, παρά το ανοδικο ξεκίνημα. Η συνεδρίαση της Fed επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αυξάνοντας τα επιτόκια και προαναγγέλοντας περαιτέρω αυξήσεις, ωστόσο ο πρόεδρος Τζέρομ Πάουελ κράτησε μια πιο "ουδέτερη" στάση σε ότι αφορά την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν απώλειες οι οποίες ωστόσο δεν ξεπέρασαν το 0,50%.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα

των ΗΠΑ αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,75%-2% και να δώσει σήμα για δύο ακόμα αυξήσεις εντός του 2018.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα εγκαταλείπει την υπόσχεση ότι θα κρατήσει το επιτόκιο σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ώστε να τονώσει για «κάποιο διάστημα» την οικονομία και προβλέπει τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2018 αντί για τρεις.

Αργότερα, ο επικεφαλής της Fed, Tζερόμ Πάουελ, τόνισε πως ο πληθωρισμός είναι πολύ κοντά στο στόχο, αλλά η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί ακόμα να κηρύξει τη νίκη.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης πάντως το δολάριο παρέμεινε σχετικά αμετάβλητο, γεγονός που φανερώνει πως τα σινιάλα από Fed υπήρξαν "ουδέτερα", με αποτέλεσμα η αγορά να μην έχει σαφή ένδειξη προς τα που να κινηθεί (στην περίπτωση του δολαρίου ανοδικά).

Άλλωστε είχε ήδη προεξοφληθεί η σημερινή αύξηση, και οι επενδυτές απλώς ανέμεναν κάτι παραπάνω, που όμως η Τράπεζα δε φαίνεται να τους "χαρίζει" ακόμα.

«Δεν έχει συμβεί κάτι μετά το Μάρτιο που να έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι για τον πληθωρισμό» σημείωσε. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε λίγο πριν το στόχο του 2% αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να κηρύξουμε τη νίκη μέχρι να είμαστε έτοιμοι να το διατηρήσουμε αυτό» υπογράμμισε ο κ. Πάουελ.

Επιπλέον οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τη συνάντηση Τραμπ- Κιμ. Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να σταματήσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Νότια Κορέα προβλημάτισε κάποιους Ρεμπουμπλικανούς. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τις κοινές ασκήσεις «προκλητικές» και «πανάκριβες».

Στο εταιρικό μέτωπο, νόμιμη κρίθηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, η εξαγορά της Time Warner από την AT&T έναντι 85,4 δισ. δολαρίων. Με την απορρόφηση της Time Warner, η AT&T αποκτά καλωδιακά κανάλια, όπως το CNN και το HBO καθώς και το κινηματογραφικό στούντιο της Warner Bros.

Παράλληλα, η κινεζική ZTE συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 1,4 δισ. δολαρίων στην αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να αρθούν οι επταετής κυρώσεις (απαγόρευση αγοράς βασικών εξαρτημάτων από τις ΗΠΑ) που οδηγούσαν την εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε κατάρρευση.

Τιμές

Στα ταμπλό,ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,47% ή 119 μονάδων στις 25.201, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,4% στις 2.775 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 7.695 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+1,9%) και Goldman Sachs (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Verizon (-2,9%) και Caterpillar (-1,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε για τρίτη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,4% στα 66,64 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.301 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1792 από 1,1745 την Τρίτη.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 2,98%.

Keywords
Τυχαία Θέματα