Η Equinor «πληρώνει» ακριβά το επενδυτικό άνοιγμα στις ΗΠΑ

Ο νορβηγικός «γίγαντας» πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor ASA δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις σε πεδία σχιστολιθικού αερίου των ΗΠΑ που είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά παράλληλα και έντονες διαμάχες «εντός των τειχών».

Πρέπει να τονιστεί ότι η Equinor

είναι μια από τις μεγάλες ενεργειακές εταιρίες που έχουν επιδείξει σοβαρό ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα κυρίως στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Τώρα όμως ο όμιλος αλλά και η νορβηγική κυβέρνηση είναι αντιμέτωποι με μια σοβαρή κρίση. Κι αυτό καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της στην αγορά σχιστολιθικού αερίου, στο Bakken της Βόρειας Ντακότας για μόλις 900 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή μόνο ένα κλάσμα της τιμής που είχε αρχικά πληρώσει σχεδόν μια δεκαετία πριν. Μετά από αυτό το γεγονός, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Equinor Anders Opedal δήλωσε ότι τα πράγματα θα έπρεπε να είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά, αλλά όλα τούτα εκ των υστέρων…

«Δεν έπρεπε να κάνουμε αυτές τις επενδύσεις», δήλωσε ο Opedal σε τηλεφωνική του συνέντευξη χθες, αφότου η Equinor ανακοίνωσε ζημιές έκπληξη για το τέταρτο τρίμηνο.

«Όταν η εταιρεία έκανε αυτές τις συμφωνίες «αναμένονταν υψηλότερες τιμές πετρελαίου στο μέλλον, αλλά και υψηλή κατανάλωση», κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε, όπως είπε.

Από την εποχή της εισόδου της Equinor στις ΗΠΑ, το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο έχει γνωρίσει δύο μεγάλους κύκλους άνθησης, λόγω των έντονων μεταβολών στις τιμές του αργού. Στην παρούσα φάση, η βιομηχανία μόλις άρχισε να ανακάμπτει από την ύφεση που προκλήθηκε πέρυσι από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς είδε τις τιμές να πέφτουν για λίγο κάτω από το μηδέν.

Έκτοτε, το αργό πετρέλαιο πετρέλαιο έχει ανακάμψει στα 58 δολάρια το βαρέλι, αλλά η Equinor αποφάσισε ότι, -ακόμη κι έτσι-, ήταν καλύτερο να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της στη Βόρεια Ντακότα.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του νορβηγικού ομίλου, «επιλέξαμε να πουλήσουμε το Bakken για να επανεπενδύσουμε αυτά τα χρήματα σε άλλα μέρη του χαρτοφυλακίου μας, όπου έχουμε υψηλότερη απόδοση».

Οι ζημιές των 11,5 δισ. και οι πολιτικές αναταράξεις

Η Equinor έχει καταγράψει συνολικά ζημιές ύψους 11,5 δισ. δολαρίων για τις δραστηριότητες σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ. Εξ αυτών τα 8 δισ δολάρια στο Bakken και τα υπόλοιπα στο Eagle Ford του Τέξας, όπως δήλωσε ο Opedal.

Τα διεθνή επενδυτικά ανοίγματα της Equinor, τα οποία πραγματοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο επί της θητείας ως CEO της Helge Lund, δεν προκάλεσαν ανησυχία μόνο στους επενδυτές, οι οποίοι οδήγησαν την Τετάρτη την τιμή της μετοχής σε υποχώρηση κατά 2,2%. Προκαλούν την ίδια στιγμή και ισχυρές πολιτικές «αναταράξεις», αποτελώντας αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Νορβηγία.

Πολλοί βουλευτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση, -καθώς το κράτος ελέγχει το 67% του Equinor-, ότι δεν άσκησε με ορθό τρόπο την εποπτεία του management. Ο Espen Barth Eide, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, δήλωσε ότι οι ζημιές από τις σχιστολιθικές δραστηριότητες δείχνουν ότι το κράτος πρέπει να είναι πιο ενεργό για «λογοδοσία, χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και ρητές απαιτήσεις του ESG».

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, ο Γενικός Ελεγκτής της Νορβηγίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενεργήσει ως «επαγγελματίας και ενημερωμένος ιδιοκτήτης» για αρκετά χρόνια. Η επιτροπή ελέγχου του Κοινοβουλίου θα οργανώσει ακρόαση για την έκθεση το επόμενο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα