Γιούνκερ: Είναι αδιανόητο να βγει η Ιταλία από το ευρώ - Καλεί σε γενναίες μεταρρυθμίσεις

Η δέσμευση της Ιταλικής κυβέρνησης, που παρουσίασε χθες μέτρα για μείωση του ελλείμματος, πάει προς την σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά μεσο-μακροπρόθεσμα πρέπει να γίνουν "αποφασιστικές" μεταρρυθμίσεις.

Η Ιταλία βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης και είναι αδιανόητο ότι θα μπορούσε να φύγει από την ευρωζώνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στην La Repubblica ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Όπως τόνισε, δεν έχει ακόμα δει λεπτομερώς το τα έγγραφα που παρουσίασε χθες η Ιταλική κυβέρνηση, όμως «οπωσδήποτε η δέσμευση της Ιταλικής κυβέρνηση πάει προς τη σωστή κατεύθυνση».

Χθες η Ρώμη ενέκρινε έκτακτα μέτρα για μείωση του ελλείμματος φέτος, όπως είχε υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε πάντως πως μεσο-μακροπρόθεσμα η Ιταλία πρέπει να προχωρήσει σε «αποφασιστικές» μεταρρυθμίσεις των δημοσιονομικών της και ιδιαίτερα του τεράστιου χρέους της.

«Εν τω μεταξύ, ας πούμε ξεκάθαρα πως αποκλείω η Ιταλία να φύγει από το ευρώ», σημείωσε.

Ο κ. Γιούνκερ είπε πως εκτιμά τις προσπάθειες της Ρώμης να αντιμετωπίσει την τραπεζική κρίση. «Θέλουμε το Ιταλικό τραπεζικό σύστημα να βγει από αυτή τη δύσκολη περίοδο ισχυρότερο και πιο εύρωστο».

Keywords