Γιώργος Σακελλάρης – Αmeresco: Ο Λάκωνας billionaire που άλλαξε τις συνήθειες των Αμερικανών στην κατανάλωση ενέργειας (pics)

To σήμα ότι η Ελλάδα μπαίνει στις αγορές όπου θέλει να επενδύσει και να εκμεταλλευτεί το μεγάλο επενδυτικό κύμα των επόμενων ετών στον τομέα της καθαρής ενέργειας και της ενεργειακής αξιοποίησης δίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ameresco Γιώργος Σακελλάρης.

Ο Ελληνας δισεκατομμυριούχος από τον Βασσαρά Σπάρτης είναι ένας από τους δυναμικότερους εκπροσώπους ενεργειακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ και το δημιούργημά του, η Ameresco, είναι μια εταιρεία

αξίας 4,7 δισ. δολαρίων, εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο, στην οποία κατέχει το 40% των μετοχών. Tις υπόλοιπες μετοχές ελέγχουν μερικοί από τους ισχυρότερους θεσμικούς επενδυτές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η BlackRock, η Fidelity, η Macquarie κ.ά.

Με 1.200 εργαζομένους, 72 γραφεία στη Βόρεια Αμερική, στον Καναδά, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, η Ameresco έχει προσελκύσει την τελευταία εικοσαετία χρηματοδοτήσεις ύψους άνω των 3 δισ. δολαρίων σε πλήθος έργων, από κυβερνητικά κτίρια, σχολεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα μέχρι νοσοκομεία, αεροδρόμια, εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια. Σήμερα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της εταιρείας ανέρχεται σε 2,3 δισ. δολάρια, ενώ τα υπό κατασκευή έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) υπολογίζονται σε πάνω από 800 εκατ. δολάρια.

Συνολικά η εταιρεία λειτουργεί 319 MW ΑΠΕ (ηλιακή ενέργεια, αποθήκευση, ανανεώσιμα αέρια, μπαταρίες), προσβλέποντας σημαντικά οφέλη από τις πολιτικές μείωσης των εκπομπών ρύπων της αμερικανικής κυβέρνησης που υπολογίζονται να προσελκύσουν επενδύσεις 367 δισ. δολάρια μέχρι το 2030.

Η Ελλάδα έχει αλλάξει

Επικεντρωμένη στον τομέα των ΑΠΕ κάθε τεχνολογίας, η Ameresco ξαναβάζει στον χάρτη του ενδιαφέροντος την Ελλάδα. «Πριν από λίγα χρόνια το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δεν ήθελε να ακούσει λέξη για την Ελλάδα», αναφέρει στο «business stories» ο κ. Σακελλάρης.

Η οικονομική κρίση, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση και την υλοποίηση έργων ΑΠΕ είχαν βγάλει έξω από το ραντάρ της Ameresco την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό γραφείο, με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Κόντη, δεν έκλεισε ποτέ. Αυτές τις ημέρες που ο ελληνικός βραχίονας της αμερικανικής εταιρείας ολοκλήρωσε σε χρόνο ρεκόρ μαζί με τη ResInvest του κ. Δημήτρη Καραγκουλέ ένα αιολικό πάρκο 9,2 MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κεφαλονιά, η εταιρεία επιβεβαιώνει το ισχυρό ενδιαφέρον της για τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα της έχει πλέον αλλάξει, η οικονομία της ανακάμπτει και υπάρχει στον σχεδιασμό ένα φιλόδοξο πρόγραμμα απανθρακοποίησης και γιγαντιαίων επενδύσεων στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης.

«Μπορούμε να δώσουμε λύσεις στην κυβέρνηση και τους δήμους»

«Ξεκινάμε από μικρά έργα και σταδιακά θα επεκταθούμε και σε μεγαλύτερα, βάζοντας στόχο για 100 MW τα επόμενα τρία χρόνια μέσα από συνεργασίες joint venture με ελληνικές εταιρείες», αναφέρει ο κ. Σακελλάρης, τονίζοντας ότι η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει αποτρέψει την έκκληση στην ατμόσφαιρα 12,6 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Ο κ. Σακελλάρης επισημαίνει ότι οι λύσεις, η τεχνογνωσία και οι υπηρεσίες της Ameresco είναι πολύτιμες για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών και μπορούν να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τους στόχους της, καθώς και να πετύχει μεγάλα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας σε τομείς όπως είναι τα νοσοκομεία, τα δημόσια κτίρια αλλά και τα έργα οδοφωτισμού.

Εγκατεστημένο σε ένα πρώην χωράφι καλαμποκιού, ο χώρος ηλιακής ενέργειας Tiverton της Ameresco περιλαμβάνει πάνω από 12.000 μονάδες με δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 4,95 MW

Σήμερα, αναφέρει, από το 100% της συνολικής ενεργειακής δαπάνης ενός δήμου το 50% προέρχεται από τον οδοφωτισμό.

Ο λόγος είναι ότι τα φώτα είναι συνεχώς αναμμένα, διαθέτουν πεπερασμένης τεχνολογίας συστήματα και δεν αποδίδουν. Με παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης η δαπάνη μπορεί να μειωθεί κατά 70%. Ο κ. Σακελλάρης μάς περιγράφει την εμπειρία του από ένα πρόσφατο έργο της εταιρείας στο Νότιο Σικάγο:

Στην Ameresco ανατέθηκε ένα μεγάλο συμβόλαιο ύψους 200 εκατ. δολαρίων με σκοπό την αντικατάσταση 278.000 λαμπτήρων με έξυπνα συστήματα οδοφωτισμού και κάμερες, τα οποία επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο αλλά και την αυξομείωση του φωτισμού για κάθε λαμπτήρα ξεχωριστά. Με την υλοποίηση του πρότζεκτ παρατηρήθηκε ότι μειώθηκε κατά 35% η εγκληματικότητα σε περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν τα νέα έξυπνα συστήματα φωτισμού!

«Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στην ενεργειακή απόδοση», υποστηρίζει ο κ. Σακελλάρης, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος πιστεύει ότι δεν σπαταλά πολλή ενέργεια. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Οι τεχνολογίες που παρέχονται σήμερα δίνουν τη δυνατότητα για τεράστια εξοικονόμηση και έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ που η απόσβεση της επένδυσης γίνεται πια πολύ γρήγορα.

«Ολοι πλέον επιθυμούν να φτάσουν σε μηδενικές εκπομπές ρύπων, αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο. Η Ameresco παρέχει έξυπνες λύσεις σχεδιάζοντας τη στρατηγική για ενεργειακή εξοικονόμηση και βρίσκει ακόμη και τη χρηματοδότηση καθώς αποτελεί εγγύηση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Αυτό το στοιχείο, άλλωστε, στάθηκε και το σημείο υπεροχής του ιδρυτή της από την περίοδο που ήταν νεαρός μηχανικός, στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Ο κ. Σακελλάρης ήταν από τους πρώτους που θέλησαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων πελατών σε επενδύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. Την ιδέα αυτή είχε μεταφέρει ως νεαρός και απαίδευτος ακόμη μηχανικός στην εταιρεία κοινής ωφέλειας New England Electric όπου εργαζόταν και οι διευθυντές του, κάπως αμήχανα στην αρχή, τον είχαν προτρέψει να το μελετήσει. Το νερό είχε κυλήσει στο αυλάκι. Στην αρχή ξεκίνησε να πουλά τις υπηρεσίες αυτές σε μια θυγατρική της New England Electric και στη συνέχεια δημιούργησε τη Noresco, την πρώτη του εταιρεία, και πολύ αργότερα, το 2000, την Ameresco.

Η Noresco παρείχε πρωτοποριακές λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους τομείς, από σχολεία μέχρι νοσοκομεία και κυβερνητικά κτίρια, και πρωτοστάτησε στη βιομηχανία εξοικονόμησης ενέργειας. Ποιος όμως θα πλήρωνε για όλες αυτές τις μεγάλες αλλαγές; Ο στόχος του κ. Σακελλάρη ήταν να προσφέρει στους πελάτες υπηρεσίες που δεν μπορούσαν να αρνηθούν. «Πήγαινα και τους έλεγα ότι θα σου εξοικονομήσω τόσα χρήματα», θυμάται. «Και με κοιτούσαν παράξενα και έλεγαν: “Είσαι τρελός, ποτέ δεν θα μπορέσεις να το κάνεις”. Τους έλεγα: “Θα βάλω τα χρήματα και, αν δεν λειτουργήσει, κρατάτε όλο τον νέο εξοπλισμό και φεύγω. Εάν όμως λειτουργήσει, θα αφαιρέσουμε την αμοιβή μου από την εξοικονόμηση”». Οπως και έγινε. Αυτό ονομαζόταν Συμβόλαιο Απόδοσης Εξοικονόμησης Ενέργειας (ESPC) και είναι το εργαλείο με το οποίο, όπως αποκαλύπτει, μεταμορφώθηκε όλος ο κλάδος και πείστηκε να αλλάξει και να αναβαθμιστεί ακόμη και η αμερικανική κυβέρνηση.

Τα τρία case studies της Ameresco

O κ. Σακελλάρης δεν άργησε να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της Ομογένειας με ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις, πλούσιο φιλανθρωπικό έργο αλλά και μεγάλα συμβόλαια που σταδιακά έφεραν την Ameresco στο επίκεντρο της Wall Street. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μέιν και πολύ αργότερα, στα χρόνια της ωριμότητας, τόλμησε να αποκτήσει και μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Νόρθιστερν.

Η εταιρεία του επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των ενεργειακών υπηρεσιών, εισάγει τις μετοχές της στο αμερικανικό χρηματιστήριο και αποκτά μεγάλους πελάτες που τη βοηθούν να εκτινάξει τα μεγέθη της, αλλά και να έχει σταθερά έσοδα σε ετήσια βάση από μακροχρόνια συμβόλαια συντήρησης και λειτουργίας.

Η σύμβαση ύψους 200 εκατ. δολαρίων με το ομοσπονδιακό υπουργείο Ενέργειας για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία τριών μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας με χρήση βιομάζας (υπολείμματα ξυλείας) στην περιοχή του ποταμού Σαβάνα στην Τζόρτζια συγκαταλέγεται σε ένα από τα σημαντικότερα και καινοτομικά έργα του χαρτοφυλακίου της.

Σε πρόσφατη παρουσίαση σε αναλυτές, η διοίκηση της εταιρείας χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη εγκατάσταση ενεργειακής απόδοσης από ΑΠΕ στην ιστορία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς εξοικονομεί σε ετήσια βάση 36,2 εκατ. δολάρια. Το έργο περιλαμβάνει μονάδα βιομάζας δυναμικότητας 20 MW και η σύμβαση είναι 20ετούς διάρκειας.

Δύο επιπλέον σημαντικά έργα περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της Ameresco. Πρόκειται για το συμβόλαιο αναβάθμισης της ενεργειακής υποδομής με το Κέντρο Πεζοναυτών του Στρατού, αξίας περίπου 100 εκατ. δολαρίων, και τη σύμβαση για τη μεγαλύτερη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων από βιοαέριο στο Φίνιξ της Αριζόνα. Υπολογίζεται ότι με τις αναβαθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στις ενεργειακές υποδομές του ποταμού Σαβάνα η εταιρεία έχει πετύχει μείωση 75% στην κατανάλωση ενέργειας και 25% συνολική μείωση νερού.

Σε ό,τι αφορά τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, η Ameresco επεξεργάζεται το ακατέργαστο βιοαέριο που παράγεται από την εγκατάσταση και το μετατρέπει σε ανανεώσιμο αέριο (RNG), κατάλληλο για έγχυση στον αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης της χώρας. Το RNG πωλείται στην αγορά ως καύσιμο οχημάτων.

Στο επίκεντρο οι υποδομές για την κλιματική αλλαγή

Ο κ. Σακελλάρης έφυγε από την Ελλάδα σε νεαρή ηλικία, ωστόσο επιστρέφει τακτικά στη γενέτειρά του, τη Σπάρτη, και κρατά επαφή με τις ρίζες και τα χώματα όπου μεγάλωσε. Εκεί απέκτησε πριν από λίγα χρόνια περίπου 300 στρέμματα ελαιοδέντρων, τα οποία συντηρούν και φροντίζουν ντόπιοι συνεργάτες του. Εκεί κοντά, άλλωστε, θέλει να εγκαταστήσει και κάποια έργα ΑΠΕ που προσωρινά έχουν παγώσει οι περιορισμοί του δικτύου στην Πελοπόννησο.

Mε τη σύζυγό του, Κάθι Παπούλιας

Μαζί με την οικογένειά του, τη σύζυγό του Κάθι Παπούλιας, την κόρη τους Χριστίνα, που κάνει πρωταθλητισμό στην ιστιοπλοΐα, και τον γιο τους Πίτερ, ο κ. Σακελλάρης εκπληρώνει το αμερικάνικο όνειρο. Ενός Ελληνα που έφυγε από τη χώρα του αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, σπούδασε, εργάστηκε σκληρά και απέκτησε δύναμη και πλούτο, επενδύοντας σε έναν τομέα όπου πίστεψε από την αρχή ότι θα μπορούσε να εξελίξει.

Σήμερα η Ameresco βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας κινητοποίησης, την οποία υποστηρίζει με λόγια αλλά και με έργα και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Τα επόμενα χρόνια οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επενδύσουν 3 τρισ. δολάρια για την προσαρμογή στους κλιματικούς στόχους. Από αυτά το 1,7 τρισ. αφορά τη βελτίωση των υποδομών για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, τομέας στον οποίο η Ameresco πρωταγωνιστεί.

Διαβάστε ακόμα:

Αλλαγή σκηνικού: Ερχονται νέου τύπου επιχειρηματικά δάνεια

Black Friday: Ποια προϊόντα αγόρασαν οι Έλληνες – Οι εκτιμήσεις και για την Cyber Monday

Τι φέρνει το «φλερτ» Snam-Macquarie για το Gas Storage

Keywords
joint venture, ελλαδα, ηπα, εταιρεία, fidelity, σχολεια, απε, business, δεη, joint, νέα, england, θυγατρική, ερχονται, cyber, φλερτ, gas, κινηση στους δρομους, χρηματιστηριο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, οικονομικη κριση, εγκληματικοτητα, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, κεφαλονια, οικονομια, ονειρο, προγραμμα, πωλειται, τα νεα, τυχη, αγορα, αιολικο παρκο, αμερικη, απε, ατμοσφαιρα, βορεια, βορεια αμερικη, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γραφεια, δυναμη, δυνατοτητα, διοικηση, εγινε, εγγυηση, υπαρχει, εγχυση, ενεργεια, εργα, επενδυσεις, ερχονται, εταιρεία, ετων, εφυγε, ιδεα, ηλικια, υπηρεσιες, θυγατρική, εικονα, καμερες, κυβερνηση, κυμα, κτιρια, λειτουργια, λογια, μηχανικος, μειωση, νερο, νοσοκομεια, οικογενεια, οχηματων, παρουσιαση, ρανταρ, ρεκορ, συζυγο, συνεχεια, σικαγο, σπαρτη, τμημα, τρια, υλοποιηση, χριστινα, χωματα, αγορες, cyber, εξυπνα, εκπομπες, england, fidelity, gas, χωρα, joint, υπουργειο, joint venture, σημα, τρελος, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα