Γιατί οι επενδυτές επιστρέφουν στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές επέστρεψαν, μετά από μήνες, στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών, οι οποίοι φαίνεται ότι τις προτιμούν σε σύγκριση με τις αμερικανικές.

Από τον Οκτώβριο του 2016 έως και σήμερα τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια έχουν κάνει στροφή, προχωρούν σε πώληση αμερικανικών μετοχών και στρέφονται σε ευρωπαϊκές (εξαιρουμένων των βρετανικών) και ιαπωνικές μετοχές, σύμφωνα με ανάλυση της HSBC.

Αυτή η στροφή καταφθάνει την ίδια ώρα όπου μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οίκοι όπως οι Goldman Sachs και JPMorgan Asset Management προβλέπουν ότι οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών θα είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες των αμερικανικών το 2017.

Οι επενδυτές επιστρέφουν, λοιπόν, στην Ευρώπη, την οποία είχαν φροντίσει να αποφύγουν για το σύνολο του 2016, λόγω ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας της, το Brexit αλλά και την κρίση στις ιταλικές τράπεζες.

Για το 2017 οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα υπάρξει ισχυρότερη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, περαιτέρω ενίσχυση των εταιρικών κερδών, ενώ το λιγότερο ισχυρό ευρώ θα οδηγήσει υψηλότερα τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών, παρά τα πολιτικά ρίσκα, με πρώτο αυτό των επικείμενων γαλλικών εκλογών.

«Η αισιοδοξία για την Ευρώπη υποδεικνύει ότι οι επενδυτές έχουν χαλαρώσει έναντι της πολιτικής αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει η Γηραιά Ήπειρος για το επόμενο 12μηνο», τονίζει ο Amit Shrivastava, στέλεχος της HSBC.

Αν και οι αμερικανικές μετοχές διαπραγματεύονται σε επίπεδο ρεκόρ, οι ευρωπαϊκές δείκτες παραμένουν χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά τους. Αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις των εισηγμένων στον S&P 500 και στον Euro Stoxx 600 να ακολουθούν εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία.

Οι επενδυτές έχουν αυξήσει τις τοποθετήσεις τους σε ευρωπαϊκές και ιαπωνικές μετοχές κατά 50% από τον Οκτώβριο, ενώ έχουν μειώσει τις θέσεις τους σε αμερικανικές, εξηγεί η HSBC.

Keywords