Γιατί η μετοχή του ΟΛΠ σημειώνει νέα υψηλά έτους

του Δημήτρη Παφίλα

Όλο και νέα υψηλά έτους 18,88 ευρώ πραγματοποιεί η μετοχή του ΟΛΠ στο χρηματιστήριο, κόντρα στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που μπλόκαρε τις πρόσθετες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιώς. H μετοχή του λιμανιού έχει πραγματοποιήσει άνοδο 28% απο τις αρχές του χρόνου, ενώ το μέρισμα αυξήθηκε σε 0,424 ευρώ απο 0,1712 ευρώ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, εκτός από την Cosco, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους

με 5%, είναι το fund LANSDOWNE Partners που σορτάρει τις ελληνικές τράπεζες. Η εκρηκτική ανοδική κίνηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων και οι θετικές προοπτικές της κρουαζιέρας, σε συνδυασμό με τη λειτουργία πεντάστερων ξενοδοχείων, αποτελούν τα assets του ΟΛΠ που γυαλίζουν στους επενδυτές.

Ύστερα από τα ισχυρά αποτελέσματα χρήσης η μετοχή έφθασε τα 18,88 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση να φθάνει τα 472 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων του ΟΛΠ αυξήθηκαν στα 27,8 εκατ. ευρώ από 11,2 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 148%. Μαζί, όμως με τους Κινέζους της Cosco επωφελείται και το Δημόσιο καθώς το 2018 εισέπραξε 4,8 εκατ.ευρώ ως ετήσιο αντάλλαγμα παραχώρησης. Ο δε κύκλος εργασιών ανήλθε στα 132,9 εκατ. ευρώ από 111,5 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις στο λιμάνι την περασμένη χρονιά ανήλθαν σε 68 εκατ. ευρώ, ένα μέρος από το πρόγραμμα των 293,7 εκατ. ευρώ της πρώτης επενδυτικής περιόδου, ενώ έχουν ανακοινωθεί άλλα πρόσθετα 300 εκατ. ευρώ. Δεδομένου επίσης, οι στόχοι της Cosco - είναι ο Πειραιάς να αποτελεί πύλη του Σινο- ευρωπαϊκό εμπόριο, να κατέχει ηγετική θέση στην κρουαζιέρα, να καταστεί κόμβος ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, πύλη μεταφοράς επιβατών στην Ελλάδα, την επόμενη διετία τα κέρδη ενδέχεται να τετραπλαστιαστούν υπερβαίνοντας τα 111 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, δικαιωματικά η κεφαλαιοποίηση του ΟΛΠ δεν μπορεί να υπολείπεται απο αντίστοιχες εταιρείες οι οποίες λειτουργούν επίσης μονοπωλιακά και σε μια επιχείρηση η οποία δύσκολα μπορεί να δημιουργηθεί από ανταγωνιστές.

Όπως θα δούμε, οι προοπτικές στους πέντε τομείς δραστηριότητας ωθούν την κεφαλαιοποίηση ανοδικά.

Aναλυτικά, οι προοπτικές σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας έχουν ως εξής:

Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων: Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα υφιστάμενα στοιχεία, η θαλάσσια μεταφορά Ε/Κ σε TEU αυξήθηκε κατά 4% το 2018 αλλά καταγράφεται τους τελευταίους 6 μήνες μειωμένος ρυθμός αύξησης . Η αύξηση στους μεταφερόμενους όγκους τροφοδοτήθηκε κυρίως από την αύξηση στην διαδρομή από Ασία προς Ευρώπη και από την αυξημένη διακίνηση εντός Ασίας.

Η διαδρομή Ασίας-Ευρώπης που αφορά άμεσα στον Πειραιά αυξήθηκε κατά 6% στο τρίτο τρίμηνο αλλά σε ετήσια βάσης η ζήτηση είναι περιορισμένη στο 1,7%. Η επενδυτική πολιτική των μεταφορέων συνεχίζει να στοχεύει σε μεγάλα πλοία με οικονομίες κλίμακας, με τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγγελιών να αφορά πλοία άνω των 11.000TEU. Αυτή η πολιτική παραγγελιών οδήγησε σε μειωμένους ναύλους στην διαδρομή Ασίας – Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο η τάση για ενοικίαση χωρητικότητας (slot agreements) σε διάφορες περιφερειακές και κεντρικές διαδρομές ενισχύεται με αποτέλεσμα τον περιορισμό των δυνητικών πελατών για τα λιμάνια.

Κρουαζιέρα: Η ένταξη για χρηματοδότηση κατά 95%, του έργου της Επέκταση του λιμένος Πειραιά χρηματοδοτούμενου προϋπολογισμό €120εκατ. για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας από την Διαχειριστική Αρχή, είναι το σημαντικότερο γεγονός του έτους.

Η κατασκευή των νέων υποδομών που θα αυξήσει κατά δύο τις θέσεις παραβολής για κρουαζιερόπλοια άνω των 300μ, θέτει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση νέων δρομολογίων στην ευρύτερη περιοχή και την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς. To έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022 και σε συνδυασμό με τον νέο σταθμό επιβατών επί της νέας υποδομής δημιουργεί νέες προοπτικές για την κρουαζιέρα τόσο στον Πειραιά όσο και γενικότερα για την Ελληνική οικονομία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση στοιχεία της CLIA η αγορά κρουαζιέρας το 2018 αναμένεται να φτάσει στα 28,2εκ. επιβάτες έναντι 26,7εκ. το 2017.

Ακτοπλοΐα: Η διακίνηση στον τομέα της ακτοπλοΐας επηρεάζεται κυρίως από την οικονομική κατάσταση της χώρας που επιδρά στην διακίνηση επιβατών και φορτίων και σε μικρότερο βαθμό από τον όγκο τουριστών. H διακίνηση επιβατών από και προς τα νησιά επηρεάζεται και από την ένταση του ανταγωνισμού των πλοίων και των αερομεταφορών χαμηλού κόστους. Για την περίοδο 2018-2021 προβλέπεται μέσος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης κατά 2,4% που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην διατήρηση των ροών επιβατών και φορτίων για τα νησιά. Η διακίνηση επιβατών ακτοπλοΐας, στο σύνολο της χώρας, το πρώτο εξάμηνο 2018 καταγράφει αύξηση περίπου 7,4%.

Σταθμός Διακίνησης Αυτοκινήτων: Από τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα στοιχεία, τo 2018 oι θαλάσσιες μεταφορές οχημάτων, μετά την ανάκαμψη το 2017 εκτιμάται ότι θα καταγράψουν νέα άνοδο της τάξης του 5% ως αποτέλεσμα των αυξημένων πωλήσεων σε όλες τις κύριες αγορές (ΕΕ, ΗΠΑ, Κίνα). Για τις Ευρωπαϊκές εξαγωγές τα μηνύματα είναι μικτά καθώς η άνοδος των εξαγωγών προς Κίνα, (+7,1%), Ιαπωνία (+5,6%) και Νότια Κορέα (+37,8%) συνοδεύτηκε από την μείωση εξαγωγών στις ΗΠΑ (-8,7%)

Ναυπηγοεπισκευή: Παραδοσιακά ο Πειραιάς διαθέτει σημαντική ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα και τεχνογνωσία. Η έλλειψη ανανέωσης των υποδομών καθώς και η απώλεια ανταγωνιστικότητας σε σχέση με γειτονικές χώρες δεν επέτρεψε στον κλάδο να διατηρήσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

Το αποτέλεσμα ήταν το μεγαλύτερο μέρος της ναυπηγοεπισκευής να πραγματοποιείται σε χώρες όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία που εμφανίζονται να προσφέρουν μικρότερο κόστος χωρίς όμως να διαθέτουν καλύτερη τεχνογνωσία από τις εταιρείες στη ΝΕΖ του Πειραιά.

Η αγορά και ενεργοποίηση της νέας πλωτής δεξαμενής που αγοράστηκε από τον ΟΛΠ και τέθηκε σε λειτουργία στο πρώτο τρίμηνο του 2018, σε συνδυασμό με τα έργα αναβάθμισης των λοιπών υποδομών στη ΝΕΖ θα επιδράσει θετικά στην προσέλκυση ναυπηγοεπισκευαστικού έργου.

Keywords
Τυχαία Θέματα