Για λίγους και τυχερούς τα είδη πολυτελείας γίνονται ξαφνικά προσιτά στην Τουρκία

Όπως όλοι γνωρίζουν πάντα υπάρχουν οι δύο όψεις του νομίσματος. Την ίδια ώρα που περισσότεροι από 80 εκατομμύρια Τούρκοι είναι φτωχότεροι εξαιτίας της πτώσης του νομίσματος, κερδισμένοι είναι οι ξένοι που βρίσκονται στο Istinye Park Mall της Κωνσταντινούπολης.

Κάνουν ουρές για να αποκτήσουν εμπορεύματα διάσημων οίκων όπως Louis Vuitton, Chanel και Hermes

που ξαφνικά έγιναν φθηνότερα για τους λίγους τυχερούς, που διαθέτουν ξένο νόμισμα.

«Η Τουρκία είναι τώρα το πιο φτηνό μέρος στον κόσμο για ψώνια» δήλωσε ο 22χρονος Orhan που κρατούσε την θέση στην ουρά έξω από ένα κατάστημα Louis Vuitton για ένα ζευγάρι Κινέζων που εκείνη τη στιγμή ψώνιζε κάπου αλλού.

Λίγο πιο κάτω στην Chanel, η τιμή μιας δερμάτινης τσάντας Chanel Camera Case ανέρχεται στις 18.500 τουρκικές λίρες δηλαδή περίπου στα $2.877 δολάρια σχεδόν 25% λιγότερο σε σχέση με τα $3.700 που στοιχίζει σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή ιστοσελίδα της Chanel.

Μέσα στα καταστήματα οι καταναλωτές ρωτούν τιμές με τα iPhone στα χέρα τους για να μετατρέψουν τις λίρες σε ευρώ και δολάρια. Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η λίρα έχει χάσει 27% έναντι του δολαρίου, με το 21% να έχει χαθεί μόνο την τελευταία εβδομάδα. Σχεδόν όσοι βρίσκονταν σε ουρές έξω από τα καταστήματα ήταν τουρίστες, κυρίως Άραβες και Ασιάτες ενώ μικρότερο ήταν το ποσοστό των Ευρωπαίων επισκεπτών. Τούρκοι καταναλωτές δεν υπήρχαν πουθενά.

«Εισπράττουμε δολάρια και αγοράζουμε πράγματα σε τουρκική λίρα» δήλωσε ο Carson, ένας 35χρονος Κινέζος που εργάζεται σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε «για τις εταιρείες μακροπρόθεσμα αυτό που συμβαίνει δεν είναι καλό, ούτε για τους ντόπιους είναι καλό. Υποφέρουν από το νόμισμα». Και καταλήγει, λέγοντας ότι συνήθως αγοράζουν κάτι και για τους φίλους τους.
ι

Keywords
Τυχαία Θέματα