Για γονείς και παιδιά: Τι παίζει φέτος στην Αθήνα;

Είναι σίγουρο ότι όποιος παρακολουθεί το διαδίκτυο και έχει δώσει και το e-mail του σε δυο-τρία μουσεία, θέατρα, βιβλιοπωλεία και άλλα κέντρα πολιτισμού, λαμβάνει ενημερώσεις για χίλιες-δυο δράσεις που είναι για παιδιά και συνειδητοποιεί ότι η εποχή που το μόνο που υπήρχε ήταν ένα-δύο πρωτοπόρα παιδικά θέατρα και αντίστοιχος αριθμός μουσείων που διοργάνωναν εκπαιδευτικά προγράμματα έχει πλέον παρέλθει. Η ροή της ενημέρωσης είναι καταιγιστική και οι παρεχόμενες ευκαιρίες όλο και πιο ενδιαφέρουσες, όλο και πιο εξειδικευμένες. Σε κάθε γωνιά της Αθήνας,

υπάρχουν κέντρα δημιουργικής απασχόλησης που έχουν προγράμματα κατασκευών και θεατρικού παιχνιδιού και σίγουρα όλο και κάποιο βιβλιοπωλείο έχει στο πρόγραμμά του διαδραστικές βιβλιοπαρουσιάσεις για παιδιά. Πλέον όλα τα θέατρα έχουν και παιδικές παραστάσεις, ενώ παρέχονται πλέον και ξεναγήσεις εξειδικευμένες για παιδιά σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

Για να μην πελαγώνετε από την πληθώρα των προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά, κρατήστε την παρακάτω λίστα και εμπλουτίστε την ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και τη δική σας περιοχή. Αν έχετε δοκιμασμένες προτάσεις για πάρκα, εστιατόρια, καφέ, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, μαγαζάκια με ωραία παιχνίδια ή είδη δώρων, παιδικά θέατρα και ό,τι άλλο που χρειάζεται ή πρέπει να ανακαλύψει κάποιος που είναι γονιός, μπορείτε να μας τις στείλετε στο www.mamakita.blog για να τις συμπεριλάβουμε στη σειρά "Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά», που παρουσιάζει το Πρώτο Θέμα-City stories σε συνεργασία με το Mamakita.

Βιβλιοθήκες και Βιβλιοπωλεία

Παιδική βιβλιοθήκη Εθνικού κήπου

Βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Κήπο και κάθε 1ο Σαββατο του μήνα διαβάζονται παραμύθια με συνοδεία κλασικής κιθάρας και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Δεν χρειάζεται κράτηση.

Βρεφονηπιακή βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο πρώην ΚΑΠΑΨ

Πολύ ωραίος χώρος μέσα σε πάρκο με παιδική χαρά. Η συμμετοχή στις δράσεις της είναι δωρεάν. Δεν χρειάζεται κράτηση.

Βιβλιοπωλεία Άγκυρα, IANOS και Μεταίχμιο

Τα γνωστά βιβλιοπωλεία του κέντρου έχουν πολυχώρους όπου τα Σαββατοκύριακα παρουσιάζονται βιβλία για παιδιά και γίνονται και άλλες δραστηριότητες στις οποίες η συμμετοχή είναι δωρεάν. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, χρειάζεται να κλείσετε θέση. Δείτε σχετικά για Άγκυρα: e-agyra.gr, για Ιανό: www.ianos.gr, για Μεταίχμιο: www.metaixmio.gr

Μουσεία

Παιδικό Μουσείο

Γνωστό και μη εξαιρετέο. Μετακόμισε από την Πλάκα στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών δίπλα στο μετρό Ευαγγελισμός. Έχει χώρο για παιχνίδι και δράσεις κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο. Τα προγράμματα για τις μικρότερες ηλικίες απαιτούν κράτηση. Τα υπόλοιπα προγράμματα παρακολουθούνται με σειρά προτεραιότητας
www.hcm.gr

Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Πλάκα

Έχει προγράμματα που απευθύνονται σε νήπια με τους γονείς τους (ή τους παππούδες/γιαγιάδες), καθώς και δράσεις που είναι μόνο για παιδιά. Το πρόγραμμα «Κυριακή οικογενειακώς» είναι πολύ ωραίο! Χρειάζεται κράτηση.
www.childrensartmuseum.gr

Μουσείο Συναισθημάτων στου Φιλοπάππου

Έχει προγράμματα μετά το κλείσιμο της έκθεσης στη 13.00 η ώρα με τη συμμετοχή και του γονέα. Δεν μπορείς να κάνεις κράτηση, επομένως η συμμετοχή γίνεται με σειρά προτεραιότητας.
www.mce.gr

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Πλάκα

Πανέμορφο κτίριο διαμορφωμένο σαν παλιό σχολείο με όμορφη μικρή αυλή. Έχει εργαστήρια και για πολύ μικρά παιδιά από 2 χρονών με τη συμμετοχή των γονιών τους και πραγματοποιεί υπέροχες ξεναγήσεις για παιδιά στο Μουσείο της Ακρόπολης (με τη φοβερή νηπιαγωγό Σπυριδούλα Χρόνη). Έχει εργαστήρια πηλού, πειραμάτων και εικαστικών.
Χρειάζεται κράτηση. www.ekedisy.gr

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο Κολωνάκι

Με προγράμματα και για πολύ μικρά παιδιά (από 2,5 χρονών) και τους γονείς τους και με διαδραστικές ξεναγήσεις για οικογένειες. Χρειάζεται κράτηση τη Δευτέρα πριν το Σαββατοκύριακο που σας ενδιαφέρει. Το πρόγραμμα ανακοινώνεται κάθε μήνα.
www.cycladic.gr

Μουσείο Πειραμάτων στην Καισαριανή

Βασίζεται στη χημεία και τη φυσική και οργανώνει και summer camp. Κάθε Κυριακή έχει προγράμματα για μικρότερα παιδιά με τους γονείς τους και για μεγαλύτερα. Χρειάζεται κράτηση.
www.mouseiopeiramaton.gr

Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο!

Μουσείο με έμφαση στις επιστήμες και τα μαθηματικά. Συνήθως δεν μπορείτε να συμμετέχετε μεμονωμένα σε κάποιο από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, αλλά χρειάζεται να παρακολουθήσετε όλον τον κύκλο.
herakleidon-art.gr

Ίδρυμα Θεοχαράκη στο Κολωνάκι

Με προγράμματα για παιδιά από 2,5 χρονών. Απαραίτητη η προπληρωμή και η κράτηση θέσης. Συνήθως στα περισσότερα προγράμματα πρέπει να παρακολουθεί το παιδί ολόκληρο κύκλο που συνήθως αποτελείται από 4 συναντήσεις.
thf.gr

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά

Κάθε Σάββατο έχει εκπαιδευτικά προγράμματα για γονείς και παιδιά σχετικά με τα ζώα!
www.gnhm.gr

Εργαστήρι Εθνικής Γλυπτοθήκης

Είναι στο πίσω μέρος της Εθνικής Γλυπτοθήκης στο Άλσος Στρατού στο Γουδί. Κάθε Σάββατο ο Μιχάλης Μαδένης κάνει θαύματα. Δεν χρειάζεται κράτηση. Φέρτε απλώς χαρτοταινία, εφημερίδες και κουτιά! Πολύ κοντά βρίσκεται και ένα καφέ με παιδότοπο και παιδική χαρά (δίπλα στο θέατρο Badminton).
www.nationalgallery.gr

Μουσείο ορυκτολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

2-3 φορές το χρόνο κάνει ανοιχτές Κυριακές ορυκτολογίας για οικογένειες! Ενδιαφέρουσα δραστηριότητα το «Κυνήγι Χρυσού» και το «Ηφαίστειο»!
museums.geol.uoa.gr

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ στην Κηφισιά

Μέσα στο χρόνο, διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες και η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά πρέπει να κρατήσετε θέση.
www.otegroupmuseum.gr

Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη

Στο Γκάζι, το παλιό εργοστάσιο έχει γίνει ένα πανέμορφο μουσείο, το οποίο διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, είτε στους εσωτερικούς χώρους, είτε στον κήπο της Τεχνόπολης. Μετά μπορείτε να μείνετε στην Τεχνόπολη για φαγητό ή καφέ, ενώ τα παιδιά μπορούν να παίξουν στην παιδική χαρά έξω από το μουσείο.
www.technopolis-athens.com

Μουσείο Μπενάκη

Εχει προγράμματα που παρακολουθούνται ως κύκλος και εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετίζονται με τις περιοδικές εκθέσεις. Ανοίγει το νέο Μουσείο Παιχνιδιών στο Φάληρο στην Οικία Κουλούρα και αναμένεται να ξεκινήσει προγράμματα για σχολεία.
www.benaki.gr

Βόλτες στην Πόλη

Πρόγραμμα ξεναγήσεων ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, όπως: Μουσείο Ακρόπολης, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης, Ολυμπιείο, Αρχαία Αγορά, Κεραμεικός, Εθνική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη, Εθνικό ιστορικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, Αέρηδες και Πλάκα, Μονή Καισαριανής, Πολεμικό Μουσείο, Λόφος Μουσών και Νυμφών και Πνύκα.
Δείτε το πρόγραμμα εδώ: www.kyriakatikesvoltes.gr.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Keywords
αθηνα, γονεις, παιδια, summer camp, μουσείο ακρόπολης, βιβλιοπωλείο, blog, σαββατο, συμμετοχή, ianos, μετρο, summer, θεατρο, badminton, οτε, σχολεια, πειραιας, protothema, βιβλια, εφημεριδες, αλλαγη ωρας, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη ειναι ωραια, ianos, εθνικη πινακοθηκη, το πρωτο θεμα, βυζαντινο μουσειο, γκαζι, γωνια, δωρεαν, εθνικη, θαυματα, θεμα, μουσείο ακρόπολης, παιχνιδια, πνυκα, πρωτο θεμα, προγραμμα, φυσικη, χημεια, ωρα, blog, mail, αγκυρα, αγορα, αλσος, αρχαια, βιβλιοπωλεια, βρισκεται, φαγητο, γειτονια, γινει, γινεται, γινονται, γουδι, δευτερα, δειτε, δικη, δωσει, διαδικτυο, ευαγγελισμος, εκθεσεις, εποχη, εστιατορια, ζωης, θεατρα, ιστορικο, κυκλος, κτιριο, λοφος, μαθηματικα, μεμονωμενα, μπορεις, μπορειτε, νηπια, οικια, ομορφη, παραμυθια, παιδικα, παιδι, παιδικη χαρα, πλακα, ροη, προγραμματα, σαββατο, σιγουρα, σιγουρο, σειρα, συμμετοχή, σχολειο, τρια, φαληρο, χαρα, athens, art, summer, αυλη, city, ειδη, εμφαση, εθνικο, κηπο, κυριακη, παιχνιδι, protothema, summer camp
Τυχαία Θέματα