Γεφύρωση των διαφορών Αθήνας - πιστωτών διαπιστώνουν οι ευρωβουλευτές

Της Ελένης Στεργίου

Να γίνουν κινήσεις για περιορισμό των αμυντικών δαπανών κάλεσε την ελληνική πλευρά ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρ, ο οποίος αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, εστιάζοντας στο συνταξιοδοτικό, στην αγορά ενέργειας και έκανε λόγο για μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες, "όσο δύσκολο και αν είναι". Απέκλεισε χαλάρωση των στόχων από την πλευρά των Θεσμών, τονίζοντας παράλληλα ότι

πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Ο κ. Ρομπέρτο Γκουαλτιέρ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο επίσκεψης ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την προσδοκία πως η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι διάφορες μεταξύ των Θεσμών και ελληνικών αρχών γεφυρώνονται. Κατά τη συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελεί, μεγαλεπήβολο σχέδιο, ενώ το πρόγραμμα της αξιοποίηση της κρατικής παρουσίας χαρακτηρίστηκε πολύ σημαντικό και φιλόδοξο. Κατά τις συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της Επιτροπής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τον πρωθυπουργό, αλλά και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, διαπιστώθηκε, ότι υπάρχει πνεύμα συνεργασίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "με εντυπωσίασε η προθυμία του πρωθυπουργού να τηρήσει τις δεσμεύσεις του συμφώνου". Τόνισε δε ότι γίνονται συζητήσεις ώστε να γίνουν περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, "όσο δύσκολο και αν είναι", προσθέτοντας ότι είναι σημαντικές και οι ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν καθίζηση της πραγματικής οικονομίας ο κ. Γκουαλτιέρ τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί, χωρίς να αιτιολογήσει από που πηγάζει η εν λόγω αισιοδοξία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Πρόεδρος της Επιτροπής, "η γενικότερη εντύπωση για την αξιολόγηση είναι θετική και πιστεύουμε ότι θα κλείσει σύντομα. Είναι δυνατό και είναι απαραίτητο. Θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς το εξωτερικό και τις αγορές. Αυτό θα έχει απτά αποτελέσματα, όπως η χαλάρωση των capital controls. Και στη συνέχεια να συμφωνήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους. Όχι κούρεμα".

Παρατήρησε ότι υπάρχει ευρεία συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ελληνικών αρχών για τη δημοσιονομική προσαρμογή και το στόχο για τον πλεόνασμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "έχουμε μια συμφωνία στο μνημόνιο. Υπάρχουν κάποια νούμερα. Εγώ δεν πιστεύω ότι χρειάζεται περαιτέρω αυστηροποίηση" και ξεκαθάρισε " να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα", μην αφήνοντας περιθώριο για χαλάρωση των στόχων.

Όπως είπε, οι διάφορες με τους Θεσμούς είναι γεφυρώσιμες και δεν χρειάζονται άλλες καθυστερήσεις. "Είναι φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα, αλλά πιστεύω σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα", τόνισε. Επίσης, τόνισε ότι "η οικονομία είναι λιγότερο καλή από ότι περιμέναμε. Σαφώς δεν λύνονται τα προβλήματα της Ελλάδας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πρέπει πολλά να γίνουν. Παραμένουν αρκετά προβλήματα όπως τα κόκκινα δάνεια". Ο Επίτροπος υπογράμμισε, επίσης, ότι "η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι πολύ φιλόδοξη. Η εντύπωση μας είναι θετική".

Σχετικά με το προσφυγικό ανέφερε ότι θα στηρίξουμε σθεναρά την κοινή απόφαση της ΕΕ, στέλνοντας το μήνυμα ότι καμιά χώρα δεν μπορεί μόνη της.

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη της ομάδας εργασίας της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγγράφεται στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μαρτιν Σουλτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα