Παραδόθηκε στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς τη Μ. Δευτέρα των Καθολικών - Μακρόν: «Καίγεται και ένα κομμάτι από μας» - Για ατύχημα κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις ως προς τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς που καταστρέφει τον εμβληματικό ναό της γαλλικής πρωτεύουσας

Τρομακτικές διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, τον καθεδρικό ναό της γαλλικής πρωτεύουσας. Ηδη, διατάχθηκε έρευνα από την εισαγγελία, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ατύχημα που συνέβη στη διάρκεια εργασιών συντήρησης

του ιστορικού ναού.

Μεγάλη Εβδομάδα για τους Καθολικούς και ο ναός - σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Ηδη, οι εκτιμήσεις είναι απαισιόδοξες για το κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί η φωτιά και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να διασωθούν όσα περισσότερα έργα τέχνης μπορούν.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στον τόπο της καταστροφής και ήδη έχει δώσει το στίγμα για το τί σημαίνει για τη Γαλλία η παράδοση της Notre Dame στις φλόγες (αλλά και για τον κόσμο) : «Καίγεται και ένα κομμάτι από μας», είπε.

Ένας εκπρόσωπος του ναού είπε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει τυλιχθεί στις φλόγες όλος ο ξύλινος σκελετός, που χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη. "Όλα καίγονται (...) δεν θα απομείνει τίποτα", είπε ο Αντρέ Φινό.

Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού έχει υψωθεί πάνω από την πόλη και στάχτες πέφτουν σε μεγάλη έκταση.

"Όλα καταρρέουν", είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας που βρισκόταν στο σημείο, την ώρα που η στέγη φλεγόταν ακόμη.

Μετά την κατάρρευση του βέλους της εκκλησίας, ο αντιδήμαρχος Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, είπε ότι έχει ξεκινήσει μια "ιδιαίτερη αποστολή" για να σωθούν τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στον ναό. Δίνεται επίσης προτεραιότητα στην ασφάλεια των τουριστών και των κατοίκων της περιοχής.

Τα κτίρια γύρω από την εκκλησία, στην καρδιά της πρωτεύουσας, έχουν εκκενωθεί.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε το προγραμματισμένο για απόψε διάγγελμά του για το θέμα των «κίτρινων γιλέκων» και σπεύδει στην περιοχή.

Σε μήνυμά του στο Twitter, o Γάλλος πρόεδρος αναφέρει:

«Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας».

Η δήμαρχος Αν Ινταλγκό έγραψε στο Twitter "Μια τρομερή πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στην Παναγία των Παρισίων".

Un terrible incendie est en cours à la cathédrale Notre-Dame de Paris. Les @PompiersParis sont en train de tenter de maîtriser les flammes. Nous sommes mobilisés sur place en lien étroit avec le @dioceseParis. J'invite chacune et chacun à respecter le périmètre de sécurité. pic.twitter.com/9X0tGtlgba

— Anne Hidalgo (@Anne_Hidalgo) 15 Απριλίου 2019

Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώνεται από το κτίριο, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 19.50 (ώρα Ελλάδας) και ενδεχομένως συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτίριο. Το τηλεοπτικό κανάλι France 2 μετέδωσε ότι η αστυνομία την θεωρεί "ατύχημα". Λόγω των εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν από τον χώρο τα ορειχάλκινα αγάλματα.

Η επιχείρηση της πυροσβεστικής για την κατάσβεση της πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη. Ένας εκπρόσωπος του δήμου ανέφερε μέσω του Twitter ότι η περιοχή εκκενώνεται.

Περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον εμβληματικό καθεδρικό ναό που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου.


Η φωτιά καίει την οροφή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων

Keywords
Τυχαία Θέματα