Γ. Στουρνάρας: Επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης

Την ιδιαιτερότητα της ελληνικής κρίσης αλλά και μία σειρά προτάσεων η εφαρμογή των οποίων μπορεί να βγάλει την οικονομία από την κρίση και να την οδηγήσει σε αναπτυξιακή τροχιά, τόνισε σε ομιλία του στη Βουλή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας.

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Το δημόσιο χρέος

της Ελλάδας» (συγγραφείς: Π. Καζάκος, Π. Λιαργκόβας και Σ. Ρεπούση) ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ελληνική κρίση έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες, συγκρινόμενη με αυτές που βίωσαν άλλες χώρες της Ευρωζώνης που εντάχθηκαν σε διαδικασία μνημονίου, καθώς «η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί μία ιδιομορφία στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης: Σε αντίθεση δηλαδή με άλλες οικονομίες της περιφέρειας του ευρώ, όπου η πιστοληπτική ικανότητα του Δημοσίου επιβαρύνθηκε από το κόστος στήριξης του τραπεζικού κλάδου (όπως στην Ιρλανδία και στην Ισπανία), στην Ελλάδα, ο τραπεζικός κλάδος επιβαρύνθηκε από την πιστοληπτική υποβάθμιση του Δημοσίου».

Ο διοικητής της ΤτΕ εξηγεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις το υψηλό κόστος που κλήθηκε να «πληρώσει» η ελληνική οικονομία στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων θα πρέπει να αποδοθεί και «σε μια σειρά παράγοντες, όπως: χειρότερες αρχικές συνθήκες, αδυναμίες στο σχεδιασμό των προγραμμάτων, λανθασμένες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις, κυρίως όμως διστακτικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων να οικειοποιηθούν και να εφαρμόσουν με συνέπεια τα προγράμματα, ένα συγκρουσιακό κοινωνικό και πολιτικό κλίμα, που πολώθηκε από την απουσία συναίνεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, κάτι που επιτεύχθηκε, αλλού σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλού σε μικρότερο, σε όλα τα άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, που εφάρμοσαν ανάλογα προγράμματα».

Επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ΤτΕ για έγκαιρη εφαρμογή μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% το 2018 και όχι στο 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο μοιάζει αρκούντως δύσκολο να επιτευχθεί.

Υπογραμμίζει, επίσης, την ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει ομαλοποίηση στη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών του Δημοσίου και απρόσκοπτη εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα