Γ. Αναστασόπουλος: Η άγνωστη δύναμη εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Μπορεί ένα Σωματείο να αποτελέσει λοκομοτίβα παραγωγής πολιτικής σκέψης και να πιέσει προς μια κατεύθυνση; Πολύ περισσότερο σε μια χώρα όπου τα think tanks είναι λιγοστά και οι παρεμβάσεις της επονομαζόμενης ως «κοινωνίας των πολιτών» σπάνιες. Η πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου «Μέση Γη: Η Επιστροφή του Πολιτικού Κέντρου» του καθηγητή Θοδωρή Πελαγίδη, στην οποία μίλησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στο ερώτημα καταφατικά. Μπορεί ο ίδιος ο κ. Πελαγίδης να σήκωσε το επικοινωνιακό

βάρος μιας εκδήλωσης που συζητήθηκε (αρκετοί μιλούν ούτως ή άλλως για υπουργοποίηση του κ. Πελαγίδη σε κυβέρνηση ΝΔ), όμως όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στάθηκαν στο Σωματείο Αξιότης που σκοπό του έχει την αξιοκρατική λειτουργία του ελληνικού Δημοσίου.

Ο πρόεδρος δε του συγκεκριμένου Σωματείου Γιάννης Αναστασόπουλος μαζί με τα έγκριτα μέλη του φορέα είναι που έχουν πάρει σειρά πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση, ενεργοποιώντας σε πλήθος εκδηλώσεων από τον τέως γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και νυν ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Θεοχάρη έως τον τέως Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιτζή. Στόχος του Αξιότης λοιπόν δεν είναι άλλος παρά η αξιοκρατία. Και για το λόγο αυτό θεωρείται ένας φορέας που πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση όχι τόσο τη σημερινή κυβέρνηση που δεν ακούει και θεωρεί το Δημόσιο – για μια ακόμη φορά – βιλαέτι της – αλλά την αξιωματική αντιπολίτευση. Εκεί ο κ. Αναστασόπουλος θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει μια χρήσιμη ζύμωση για ένα νέου τύπου Κράτος, για ένα πιο λειτουργικό Δημόσιο, πιστός στις κατά καιρούς εξαγγελίες του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από καιρό στενά συνδεδεμένος με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ ο φορέας ευελπιστεί πως έχει έλθει η ώρα της ρήξης και της παροχής τεχνογνωσίας από την πλευρά του για το πώς μπορεί να υπάρξει αξιοκρατία και διαφάνεια. Στελεχωμένος εξάλλου το Σωματείο με πολύ έμπειρα στελέχη με πείρα όχι μόνο στη δημόσια διοίκηση αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, ποντάρει στο νέο πνεύμα για το οποίο η ίδια η εποχή πιέζει.

Κάποιοι βλέπουν πίσω από αυτή την ενεργοποίηση την ανάγκη στελέχη του Αξιότης να συνδράμουν την προσπάθεια της επόμενης κυβέρνησης. Όπως και να έχει, σε μια περίοδο δύσκολη όπου η κάθε προσπάθεια έχει την αξία της, φωνές σαν αυτή έχουν τη δική τους σημασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα