Φόβοι για «φούσκα» στην αγορά των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας

Οι ευρωπαϊκές startups αντλούν περισσότερα κεφάλαια από ποτέ, διαμορφώνοντας μια νέα κλάση τεχνολογικών επιχειρήσεων με valuations (αποτιμήσεις αξίας) που πλησιάζουν τις αντίστοιχες αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες. Παρ’ όλα αυτά μετά από τα ρεκόρ στο ξεκίνημα του 2021, πολλοί έχουν αρχίσει να ανησυχούν πως το αναπτυξιακό μομέντουμ δεν είναι βιώσιμο.

Η εταιρεία που διοργανώνει εικονικά events, Hopin, διπλασίασε το valuation της μέσα σε τέσσερις

μόλις μήνες, με άντληση κεφαλαίων $5,56 δισ τον Μάρτιο. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή startup Klarna Bank AB έφτασε τα $45,6 δισ κατά τον πρόσφατο επενδυτικό της γύρο, υπερτετραπλάσιο ποσοστό σε σχέση με πέρυσι. Η βρετανική Revolut Ltd μελετά νέο γύρο άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων ύψους $20 δισ, υπερτριπλάσιο μέγεθος σε σχέση με την αξιολόγησή της στα $5,5 δισ το 2020.

Ο Μάρτιν Ντέιβις, CEO της εισηγμένης εταιρείας venture capital Draper Esprit Plc ανέφερε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ενός είδους τεχνολογική φούσκα αυτή τη στιγμή, η οποία δε θα διαρκέσει για πάντα».

Η αξία κεφαλαιοποίησης του χαρτοφυλακίου της Draper αυξήθηκε κατά 51% τους τελευταίους 12 μήνες μέχρι και τον Μάρτιο, σε σχέση με μόλις 10% το προηγούμενο έτος. Η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών σε διαδικτυακές αγορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα χαμηλά επιτόκια έχουν ωθήσει τους επενδυτές στο να ποντάρουν τα μάλα σε τεχνολογικές επιχειρήσεις. 

Η Εριν Πλατς, επικεφαλής των τομέων της Ευρώπης, της Μ. Ανατολής και της Αφρικής στη Silicon Valley Bank ανέφερε πως «Μερικές από αυτές τις αποτιμήσεις είναι υπερβολικά υψηλές. Το ίδιο που συμβαίνει στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, συμβαίνει και στην Ευρώπη. Αυτό που με τρομάζει περισσότερο από τα νούμερα αυτά είναι η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται».

Οι υψηλές αποτιμήσεις από ιδιώτες επενδυτές δεν μεταφράζονται πολλές φορές και στη δημόσια αγορά, με αρκετές ΙΡΟ να μην έχουν καταφέρει να φτάσουν τα δυσθεώρητα ύψη των αποτιμήσεων.

Προ της πρόσφατης κατάρρευσης των μετοχών της, η κινεζική Didi Global Inc, η οποία είχε την υποστήριξη της SoftBank Group Corp, είχε αποτιμηθεί στα $68 δισ μετά την αμερικανική της ΙΡΟ, πολύ κάτω από τα $100 δισ τα οποία ανέμενε. 

Η βρετανική Darktrace, εταιρεία κυβερνοασφάλειας, ξεκίνησε με market value 1,7 δισ στερλίνων, περίπου το ήμισυ της αρχικά αναμενόμενης αποτίμησης. Η μετοχή της Deliveroo Plc μειώθηκε κατά 26% την πρώτη ημέρα εισαγωγής της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου το Μάρτιο.

Παρ’ όλα αυτά, οι φόβοι αυτοί δεν ταράζουν τους επενδυτές. «Οι αποτιμήσεις είναι προφανώς διογκωμένες, αλλά πιστεύουμε πως -βάσει των καταναλωτικών συνηθειών την παρούσα φάση- είναι δικαιολογημένες», ανέφερε ο Γκεόργκι Γκάνεφ, CEO της σουηδικής επενδυτικής Kinnevik AB. 

Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός τομέας τώρα έχει 166 “μονόκερους” ή εταιρείες με συνολικό valuation άνω του $1 δισ και συνολική αξία άνω των $800 δισ, σύμφωνα με έρευνα της GP Bullhound τον Ιούνιο. 

Τα funds φαίνεται πως έχουν μπει για τα καλά στην αγορά της Ευρώπης, ιδρύοντας νέα επενδυτικά οχήματα και αντλώνταν κεφάλαια για επενδύσεις. Παράλληλα, πολλές γνωστές startups έχουν πάρει το δρόμο της “εξόδου”, με τους επενδυτές να θέλουν να ρευστοποιήσουν τις επενδύσεις τους και να βγουν κερδισμένοι. Για παράδειγμα η Wise η οποία σκοπεύει να εισαχθεί στις αγορές του Λονδίνου, ενώ η Etsy Inc εξαγοράστηκε από την Depop. 

Οι εισαγωγές των ευρωπαϊκών startups στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2021 έχουν ήδη σπάσει πολλά ρεκόρ, με τις τεχνολογικές εταιρείες να έχουν αντλήσει κεφάλαια-ρεκόρ 12ετίας, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι αρχικές δημόσιες προσφορές (ΙΡΟ) έχουν επίσης αυξηθεί από 45 το 2020 σε 75 φέτος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το 2021 θα σπάσει ρεκόρ 20αετίας όσον αφορά τα deals των τεχνολογικών επιχειρήσεων στην ήπειρο. 

Η άντληση κεφαλαίων, όμως, έχει κι αυτή τις δυσκολίες της. Οι ιδρυτές χωρίς εμπειρία μπορεί να μην είναι προετοιμασμένοι για την γοργή ανάπτυξη που συνήθως ακολουθεί μια “επιταγή με πολλά μηδενικά”. Οι υψηλές αποτιμήσεις επίσης περιορίζουν τους τρόπους εξόδου και το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών οι οποίοι πολλές φορές ζητούν 10πλάσιες επιστροφές των επενδύσεών τους, σύμφωνα με τον Ραντ Ζερζ-Γιαμίν του Imperial College Business School του Λονδίνου. 

Οι ανησυχίες για την υπερβολικά γοργή ανάπτυξη, όμως, δεν είναι νέο φαινόμενο και η συγκεκριμένη τεχνολογική βιομηχανία έχει αποδείξει εδώ και δεκαετίες πως μπορεί να ανταποκριθεί, σύμφωνα με τον Λαρς Γιόρναου της σουηδικής EQT Ventures. O ίδιος υποστήριξε πως συνεχίζει να ποντάρει στον τομέα αφού οι τεχνολογικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να παράγουν κέρδη.

Διαβάστε ακόμα:

Square: Προχωρά στη δημιουργία ψηφιακού πορτοφολιού για bitcoin – Τι δηλώνουν τα στελέχη της

Σταύρος Κωνσταντάς (Εθνική Ασφαλιστική): «Η τάση συγκέντρωσης στον ασφαλιστικό κλάδο θα ενταθεί»

Φοιτητική κατοικία: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις εκτινάσσουν τα ενοίκια – Πως διαμορφώνονται οι τιμές ανά περιοχή

Keywords
Τυχαία Θέματα