Φαίνεται ότι τελικά οι επενδυτές υπερέβαλαν... Η μήπως όχι;

της Σμαρώς Μακροπούλου

Σε σύγκριση με την ηχηρή «βουτιά» τους, οι μετοχές πολύ πιο ήσυχα και ήπια ανέκτησαν περισσότερο από το 13% των ζημιών τους από τα χαμηλά των Χριστουγέννων.

Αυτά είναι καλά νέα για τους «bullish» επενδυτές, οι οποίοι αναμένουν ότι τα ταραχώδη χαμηλά των Χριστουγέννων αποτελούσαν το κατώτατο σημείο της «κάτω βόλτας» που έριξε τον S&P 500 κατά 20% σε ημερήσια βάση. Ο δείκτης έκλεισε με κέρδη για τέταρτη εβδομάδα την Παρασκευή, ενώ ενισχύθηκε κατά 13,6% από την Παραμονή των Χριστουγέννων.

"Ανέβηκε

πάλι, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι το κλασικό, η αγορά παίρνει τις σκάλες προς τα πάνω και το ασανσέρ προς τα κάτω. Το ασανσέρ αυτό ήταν σαν ταινία τρόμου το Δεκέμβριο, αλλά η αγορά ξανά ανεβαίνει", ανέφερε στο CNBC ο Art Hogan, επικεφαλής αναλυτής αγορών στη National Securities.

Οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτεί ότι το sell-off του Δεκεμβρίου ήταν μια υπερβολική αντίδραση στους φόβους για μια παγκόσμια επιβράδυνση, την αύξηση των επιτοκίων και των εμπορικών εντάσεων. Η αγορά έχει έκτοτε αποφύγει τους χειρότερους φόβους της - ότι μια ύφεση θα έρθει αργότερα μέσα στο έτος, και ότι μια υπερβολικά δραστήρια Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό.

Εξασθενίζουν οι ανησυχίες για τη Fed

Πρόσφατα, αξιωματούχοι της Fed έχουν καταβάλει συντονισμένη προσπάθεια για να διαβεβαιώσουν τις αγορές ότι δεν βρίσκονται σε μια προκαθορισμένη πορεία για την αύξηση των επιτοκίων και ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν μια παύση.

Έχουν υπάρξει επίσης θετικές ειδήσεις σχετικά με την πρόοδο των εμπορικών συνομιλιών με την Κίνα, κάτι που οδήγησε στην άνοδο των μετοχών και στη μείωση των φόβων ότι ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να είναι αρκετός παράγοντας για να ωθήσει τον παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Άλλοι ωστόσο πιστεύουν ότι οι μετοχές μπορεί να επιστρέψουν στον πάτο, και η Morgan Stanley είναι μια από τις εταιρείες που πιστεύει ότι θα υπάρξει μια επανάληψη του sell-off και ότι η ύφεση των κερδών, αν όχι η πραγματική ύφεση, βρίσκεται «στα σκαριά».

Παρόλο που υπήρξαν θετικά πρωτοσέλιδα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, τα θέματα δεν έχουν διευθετηθεί και η προθεσμία της εκεχειρίας των 90 ημερών λήγει την 1η Μαρτίου.

Όσο γρήγορα όμως έγιναν θετικός καταλύτης, οι εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να γίνουν εξίσου γρήγορα αρνητικός καταλύτης, προειδοποιούν οι αναλυτές. Εξακολουθεί επίσης να παραμένει το ανεπίλυτο μερικό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, το οποίο οι οικονομολόγοι λένε ότι κοστίζει περίπου το ένα δέκατο της εκατοστιαίας μονάδας από την αύξηση του ΑΕΠ για κάθε εβδομάδα που συνεχίζει.

Ο Ed Keon, fund manager στην QMA, τονίζει στο CNBC πως είναι θετικός για την αγορά, αλλά αναμένει επίσης ότι τα εταιρικά κέρδη δεν θα αυξηθούν καθόλου, καθώς οι εκτιμήσεις συνεχίζουν να μειώνονται.

"Μόλις παρατηρήσει κανείς αυτό το μοτίβο, συνήθως σημαίνει ότι θα δει τις εκτιμήσεις να συνεχίζονται και αυτό το έτος θα είναι κοντά στο μηδέν, ενώ έχουν 50/50 πιθανότητες να είναι αρνητικές", δήλωσε. "Σε κάποιο σημείο, ανυπομονούμε να φτάσουμε στο 2020, αλλά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τα χαμηλά κέρδη σημαίνει ότι η ανοδική πορεία είναι λογικά περιορισμένη ... δεν νομίζω ότι θα περίμενε κανείς ότι η πραγματικά ισχυρή αρχή που είχαμε στην αρχή του χρόνου σημαίνει ότι θα συνεχιστεί. Αυτό φαίνεται πολύ απίθανο".

Keywords
Τυχαία Θέματα