Εξυγιαίνεται ο Ασωπός - Επιχειρηματικό πάρκο στην περιοχή των Οινοφύτων

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στην περιοχή των Οινοφύτων Βοιωτίας, παρουσίασε η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας.

Στα Οινόφυτα λειτουργούν σήμερα περίπου 250 εταιρείες, που παράγουν σχεδόν το 1/3 του βιομηχανικού ΑΕΠ

της χώρας και αντιπροσωπεύουν το 12-15% των εξαγωγών. Οι επιχειρήσεις αυτές επωφελούνται από την εγγύτητα με το μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας, την ΠΑΘΕ, την κεντρική σιδηροδρομική γραμμή της χώρας και το εμπορευματικό κέντρο του ΟΛΠ, ωστόσο μέχρι σήμερα η περιοχή υπήρξε ξέφραγο αμπέλι με τις βιομηχανίες να μην διαθέτουν υποδομές αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό και να απορρίπτουν τα αστικά και επικίνδυνα βιομηχανικά τους απόβλητα στον Ασωπό, ρυπαίνοντας με εγκληματικό τρόπο τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. "Το επιχειρηματικό πάρκο θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που οφείλονται στην μακροχρόνια αδιαφορία της πολιτείας για την περιοχή, θα αναβαθμίσει την ποιότητα του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων και θα συμβάλει στη δημιουργία νέων, καλά αμoιβόμενων και σταθερών θέσεων εργασίας" υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομίας.

«Επιδιώκουμε συνολική και οριστική λύση στο πρόβλημα, επιθυμούμε η βιομηχανική δραστηριότητα να συμβαδίζει αρμονικά με όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής», δήλωσε η κ. Τζάκρη, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης, στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χθες.

Η περιοχή των Οινοφύτων, παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, περιβαλλοντικά, αδειοδοτικά, χωροταξικά-πολεοδομικά, ανεπάρκειας υποδομών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος αλλά και τη δημιουργία ενός πλαισίου αβεβαιότητας, που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των υφισταμένων επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι «η δημιουργία ενός πρότυπου Επιχειρηματικού Πάρκου το οποίο μπορεί να αποτελέσει τον σημαντικότερο πόλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας στους τομείς της μεταποίησης, των logistics, των επιχειρηματικών υπηρεσιών, όντας ταυτόχρονα υπόδειγμα σύγχρονης και αποτελεσματικής διαχείρισης. Το θεσμικό πλαίσιο μας παρέχει καταρχάς τα εργαλεία. Ως εκ τούτου μπορεί να προχωρήσει η οργάνωση της περιοχής, συνδυάζοντας την εξυγίανση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων με την ταυτόχρονη απαραίτητη ανάπτυξη νέου αποθέματος σύγχρονα οργανωμένης γης, για τη δημιουργία ενός λειτουργικά ενιαίου και βιώσιμου Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης», δήλωσε η κ. Τζάκρη.

«Μία ολόκληρη χώρα ήταν εγκλωβισμένη στο δίλημμα: «Ασωπός καθαρός με κλειστές επιχειρήσεις ή μολυσμένος Ασωπός με ανεξέλεγκτες επιχειρήσεις», αυτό το ψευτοδίλημμα πέθανε. Ο Ασωπός θα καθαρίσει, οι επιχειρήσεις θα δουλέψουν με κανόνες και ολόκληρη η περιοχή θα αποτελέσει υπόδειγμα υγείας και οικονομικής ανάπτυξης. Είμαστε αποφασισμένοι γι αυτό και θα το επιτύχουμε» επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Για την υλοποίηση του έργου, θα αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ (προγράμματα ΕΠΑΝΕΚ και ΠΕΠ) και θα επιδιωχθεί, σύμφωνα με την σύγχρονη τάση η οποία προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, η μόχλευση ιδιωτικών πόρων και η αξιοποίηση δυνατοτήτων διεθνούς χρηματοδότησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα