Εξι βαριές φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι την Δευτέρα

του Μάριου Ροζάκου

Έξι βαριές φορολογικές υποχρεώσεις, συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ, καλούνται να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως μεθαύριο, Δευτέρα, προκειμένου να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Επιπλέον, η 31η Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για να τακτοποιήσουν μια σειρά από φορολογικές διαδικασίες, όπως η υποβολή δηλώσεων και πληρωμή φόρων για μεταβιβάσεις ακινήτων και η υποβολή δηλώσεων ακινησίας οχημάτων.

Η καυτή εξάδα των φόρων που πρέπει να εξοφληθούν μέχρι τη Δευτέρα είναι η εξής:

Η 4η (και προτελευταία) δόση
του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), συνολικού ύψους περίπου 616 εκατ. ευρώ.Τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για το 2019, τα οποία επιβαρύνουν πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογουμένους με το συνολικό ποσό των 1,1 δισ. ευρώ. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης, η οποία όμως θα αποφασιστεί, εάν χρειαστεί, την τελευταία στιγμή.Η 6η (και τελευταία) δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. Σε περίπτωση που η φορολογική δήλωσή τους υποβλήθηκε μετά τις 27 Ιουνίου, η δόση αυτή θα είναι η 5η και τελευταία.Η 3η (και τελευταία) δόση του φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για όσες εταιρίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία (κυρίως Α.Ε.).Οι δόσεις των ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία. Υπενθυμίζεται πως όσοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση, πρέπει να μην καθυστερήσουν ούτε για μία ημέρα την πληρωμή για τους τρέχοντες φόρους τους, διότι διαφορετικά μπορεί να χάσουν τη ρύθμιση για τα παλαιά χρέη τους.

Επιπλέον, οι κυριότερες φορολογικές διαδικασίες, για τις οποίες η προθεσμία διεκπεραίωσης λήγει μεθαύριο, είναι:

Υποβολή δηλώσεων και πληρωμή φόρων για μεταβιβάσεις ακινήτων: Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα σε περιοχές όπου από την 1η-1-2019 αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) και να έχουν πληρώσει εφάπαξ τους αναλογούντες ΦΜΑ μέχρι την 31η-12-2018. Οι φορολογούμενοι αυτοί πρέπει να ολοκληρώσουν πριν από την είσοδο του νέου έτους τις διαδικασίες αγορών ακινήτων, προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση του ΦΜΑ που θα προκαλέσει η άνοδος των αντικειμενικών αξιών. Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση φόρου μεταβίβασης πρέπει να υποβληθεί από τον αγοραστή του ακινήτου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σε δύο αντίτυπα, ένα εκ των οποίων θα κρατηθεί από τον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. και το δεύτερο, αφού βεβαιωθεί για την ακρίβεια της αντιγραφής, θα παραδοθεί στον συμβαλλόμενο. Ο φόρος που προκύπτει από τη δήλωση πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ. O φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται σε 3% επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου ή του εμπραγμάτου επί του ακινήτου δικαιώματος.

Υποβολή δηλώσεων ακινησίας οχημάτων: Οι ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι δεν επιθυμούν να τα κυκλοφορούν από το νέο έτος, πρέπει να υποβάλουν έως μεθαύριο δηλώσεις ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες και τις άδειες κυκλοφορίας στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Η υποβολή δηλώσεων ακινησίας και η κατάθεση των πινακίδων στις εφορίες απαλλάσσει τόσο από τα τέλη κυκλοφορίας του 2019 όσο και από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για τη νέα χρονιά, καθώς επίσης και από τον φόρο πολυτελείας (για Ι.Χ. άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στην Ελλάδα από την 1η-1-2010 και μετά).

Υποβολή δηλώσεων δωρεών – γονικών παροχών ποσών για την κάλυψη τεκμηρίων φορολογουμένων που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2018 περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα κ.λπ.) με χρήματα προερχόμενα από δωρεές ή γονικές παροχές.

Υποβολή των χειρόγραφων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, για τους λήπτες αγροτικών επιδοτήσεων που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προηγουμένων ετών, από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων και των ιατρών του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή κατά το προηγούμενο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα