Ευρώπη: Έτοιμες για μάχες μέσα στο 2018 είναι οι τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να σημείωσαν νίκη στο να αποδυναμώσουν τα κεφαλαιακά πρότυπα της Βασιλείας ΙΙΙ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να επαναπαυθούν στις δάφνες τους.

Υπάρχουν νέες, περισσότερες μάχες που έρχονται το 2018, ιδιαίτερα μετά τις πιέσεις που ασκούνται στους βουλευτές για μια δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό θεωρείται ένα ζωτικό βήμα προς την

τραπεζική ένωση, με την οποία η ευρωζώνη ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει το μέλλον της.

"Η δέσμη μέτρων για τη μείωση των κινδύνων είναι το μεγάλο διακύβευμα", δήλωσε η Jacqueline Mills, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής του γραφείου της Φραγκφούρτης στο Associace Financial Markets in Europe (AFME), μια ομάδα τραπεζικών συμφερόντων. "Εκεί επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό η προσοχή μας."

Ένα βασικό μέρος της επικείμενης δέσμης μέτρων είναι η καθαρή αναλογία σταθερής χρηματοδότησης, η οποία θα υποχρεώσει τις τράπεζες να δημιουργήσουν μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και, κατά συνέπεια, να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση. Η AFME προειδοποιεί ότι αυτό θα δυσκολέψει τις τράπεζες να κάνουν αγορές ομολόγων επιβάλλοντας κυρώσεις στις συμφωνίες επαναγοράς, ενώ η Διεθνής Ένωση Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι η πρόταση μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην πτώση της ρευστότητας στην αγορά χρεών.

Οι τράπεζες και οι ενώσεις της βιομηχανίας προειδοποιούν με έντονο τρόπο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους κανόνες πριν από την προθεσμία που λήγει αυτή την εβδομάδα για τους ευρωβουλευτές να υποβάλουν τροπολογίες. Ακολούθως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δημοσιεύσει τα σχέδια των κανόνων, αργότερα φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα