Εθνική: Μείωση των NPEs για έκτο συνεχές τρίμηνο

Συνεχίστηκε για έκτο συνεχές τρίμηνο η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) της Εθνικής με την τράπεζα να δηλώνει ότι έχει υπερβεί τον στόχο για το 2017.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το γ' τρίμηνο, τα NPEs μειώθηκαν κατά 0,2 δισ. ευρώ, αντανακλώντας τις επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις δανείων και τις διαγραφές πλήρως καλυμμένων από προβλέψεις δανείων. Ο ρυθμός δημιουργίας νέων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων παρέμεινε αρνητικός κατά το γ' τρίμηνο

του 2017, ανερχόμενος σε -€119 εκατ. έναντι -€14 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, και αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Ο εγχώριος δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση σε 45,3% το Γ' τρίμηνο του 2017, με το αντίστοιχο ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να διαμορφώνεται σε 56,6% στην Ελλάδα, ενισχυμένο κατά 40 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στην Ελλάδα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατήλθε σε €151 εκατ. το Εννιάμηνο του 2017 από €318 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρά την αβεβαιότητα στην ελληνική αγορά κατά το Α' εξάμηνο του 2017.

Ο Όμιλος περιόρισε τις ζημίες μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε €49 εκατ. το Γ' τρίμηνο του 2017 από €58 εκατ. το Β' τρίμηνο του 2017, ενσωματώνοντας αποτιμητικές ζημιές και λοιπές επιβαρύνσεις ύψους €81 εκατ., οι οποίες αντιστάθμισαν το όφελος από τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια (-24,3% σε τριμηνιαία βάση σε €151 εκατ.).

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε €633 εκατ. το Εννιάμηνο του 2017 (+11% σε ετήσια βάση), αντανακλώντας τη θετική επίδοση των καθαρών εσόδων από προμήθειες (+52% σε ετήσια βάση) και τη σημαντική περιστολή των λειτουργικών δαπανών (-9% σε ετήσια βάση).

Οι εγχώριες καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά €0,5 δισ. σε τριμηνιαία βάση και κατά €1,2 δισ. συνολικά στο διάστημα από την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Ο δείκτης CET 1 ανέρχεται σε 16,8% και σε 16,6% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τη θετική κεφαλαιακή επίπτωση από τις υπο ολοκλήρωση αποεπενδύσεις από την Εθνική Ασφαλιστική, Banca Romaneasca, Vojvodjanska Banka και South African Bank of Athens (S.A.B.A.).

Keywords
Τυχαία Θέματα