Εθνική: Εκλεισε το deal για την πώληση των θυγατρικών στη Σερβία

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει ότι υπεγράφη σύμβαση με την OTP Banka Srbija a.d. Novi Sad για την πώληση του 100% των θυγατρικών της ΕΤΕ στη Σερβία, Vojvodjanska Banka AD και NBG Leasing doo και ενός χαρτοφυλακίου δανείων εταιρικών πελατών που δραστηριοποιούνται στη Σερβία.

Να

σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση της πώλησης της σερβικής θυγατρικής ολοκληρώνεται σχεδόν καθολικά το πλάνο αναδιάρθρωσης της Εθνικής, όπως είχε καθοριστεί από τον SSM και την DG Com.

Το συμφωνηθέν τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της VOBAN και της NBG Leasing ανέρχεται σε €125 εκατ. και αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή 0.75x P/TBV

Όπως επισημαίνεται σχετικά, η Συναλλαγή αναμένεται να αυξήσει το δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) της ΕΤΕ κατά περίπου 30 μονάδες βάσης και να ενισχύσει τη ρευστότητα της κατά περίπου €280 εκ., αφού ληφθεί υπόψη και η αποπληρωμή του ενδοομιλικού δανεισμού.

Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε: «Έπειτα από περισσότερα από 15 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη Σερβία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τις δραστηριότητές της στη χώρα ώστε να πραγματοποιήσει τη δεσμεύσεις της προς τις ευρωπαϊκές αρχές βάσει του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης. H συναλλαγή αυτή ενισχύει περαιτέρω την ΕΤΕ από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, επιτρέποντάς της να κατευθύνει τους πόρους της προς την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα».

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στις εγκρίσεις των Κεντρικών Τραπεζών Ουγγαρίας και Σερβίας, καθώς και την έγκριση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των αρμόδιων Αρχών Ανταγωνισμού.

Η Credit Suisse International ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Bojovic & Partners ως τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα