ΕΤΕ: Comeback από τα ιστορικά χαμηλά σε οικοδομή και αγορά ακινήτων

Της Στεφανίας Σούκη

Νούμερα που είχε να δει μια... εικοσαετία προβλέπει για φέτος όσον αφορά την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στο κομμάτι της κατοικίας η Εθνική Τράπεζα, η οποία κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην αύξηση των τιμών των κατοικιών, με βάση τα επίσημα νούμερα από τις τράπεζες, το τρίτο τρίμηνο του 2018, στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 10 και πλέον ετών.

Παρόλ' αυτά,

οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν το γεγονός ότι η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά όπως και η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, λόγω της κατάρρευσης της οικοδομής και της εγχώριας κτηματαγοράς μέσα στην κρίση, εξ' ού και τα υψηλά ποσοστά ανόδου που συγκρίνονται με αυτά του ...1998.

«Η ελληνική αγορά ακινήτων, παρουσιάζει, σταθερά, σημάδια αναβίωσης, που συνοδεύονται αφενός από την αύξηση των συναλλαγών στην αγορά, κυρίως με μετρητά με... αυτοχρηματοδότηση από τους αγοραστές, αφετέρου από την άνοδο μισθωμάτων και τιμών πώλησης τόσο στα επαγγελματικά ακίνητα όσο και στον κλάδο της κατοικίας, σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Μεσοσταθμικά, οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο του 2018 (1% σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του έτους)- ποσοστό που αποτελεί τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τα τελευταία 10½ χρόνια - και κατά 1,3% στο εννιάμηνο του 2018 σεύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τελευταία ανάλυση που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ.

«Η αύξηση της οικιστικής κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά 12,3% ετησίως το 9μηνο του 2018, αλλά και η ισχυρή αύξηση στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών (αύξηση κατά 22,0% ετησίως την ίδια περίοδο, σε επιφάνεια νέων ακινήτων σε τ.μ.), προοιωνίζουν περαιτέρω ενίσχυση της οικιστικής κατασκευαστικής δραστηριότητας το 2019 (22,3% ετησίως σε σταθερές τιμές, η υψηλότερη ετήσια αύξηση από το 1998, ξεκινώντας ωστόσο από πολύ χαμηλή βάση)». Σημαντικό ρόλο ως προς την έκδοση νέων αδειών και την ενίσχυση της ιδιωτικής δραστηριότητας στον τομέα των κατασκευών παίζουν, όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, οι ανακαινίσεις αλλά και και η κινητικότητα στα επαγγελματικά ακίνητα σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση.

Στον τομέα των εμπορικών ακινήτων υψηλής ποιότητας (καταστήματα και γραφεία) οι μέσες αγοραίες τιμές αυξήθηκαν κατά 5,3% ετησίως το 1ο εξάμηνο του 2018 έναντι 1,7% ετησίως το 2017, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η αγορά παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό ετερογενής, γι' αυτό και τα ακίνητα που βρίσκονται σε δευτερεύουσες περιοχές και είναι χαμηλής ποιότητας και παλιά εξακολουθούν να δέχονται μεγάλες πιέσεις.

Τόσο για την κατοικία όσο και για τις δύο άλλες μεγάλες κατηγορίες ακινήτων, γραφεία και καταστήματα, η Εθνική Τράπεζα υπογραμμίζει τις επιδόσεις της ελληνικής πρωτεύουσας, η οποία πρωτοστατεί στην άνοδο των τιμών και ανεβάζει το συνολικό μέσο όρο. Ειδικά η αύξηση στις τιμές των κατοικιών αποδίδεται στο γεγονός ότι έχει ενισχυθεί η ζήτηση κυρίως για τα λεγόμενα «καλά» ακίνητα, ενώ ο τουρισμός και οι βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις είναι επίσης από τους παράγοντες που διαμορφώνουν προς τα πάνω τα μισθώματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα