Ερευνα Alco: 4 στους 10 δεν πληρώνονται στην ώρα τους - Μείωση αποδοχών για 9 στους 10

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την ανασφάλεια των εργαζομένων αποτυπώνει έρευνα της Αlco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση της Συνομοσπονδίας.

Τέσσερεις στους δέκα εργαζόμενους δεν εισπράττουν το μισθό εγκαίρως αλλά με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός μηνός ενώ 9 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει δυσμενής μεταβολή αμοιβών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Επιβεβαιώνουν δηλαδή ότι έχουν υποστεί μείωση αποδοχών και αισθάνονται ανασφάλεια όσον

αφορά στη διατήρηση της εργασίας τους.

Η έρευνα η οποία έγινε το Μάιο 2018 σε δείγμα χιλίων πεντακοσίων ατόμων ηλικίας άνω των 17 ετών περιλαμβάνει και ερωτήματα για τη δράση της Συνομοσπονδίας διαχρονικά.

Ένας στους τέσσερεις εργαζόμενους σύμφωνα με την έρευνα παραδέχονται ότι δε γνωρίζουν τα εργασιακά τους δικαιώματα ενώ περίπου έξι στους δέκα αξιολογούν θετικά το ρόλο των συνδικάτων στη βελτίωση των όρων δουλειάς και στην ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Στην ερώτηση πως μπορεί να συμβάλει η ΓΣΕΕ στη λύση των προβλημάτων τους , οι εργαζόμενοι απάντησαν ότι εκτός από τις διεκδικήσεις σε μεγαλύτερο ποσοστό ζητούν συμβουλευτική υποστήριξη, επαγγελματική κατάρτιση και σύνταξη μελετών για εργαζόμενους και ανέργους.

Στην εκδήλωση για το μέλλον της εργασίας όπου παρουσιάστηκε η έρευνα ο καθηγητής της Παντείου κ. Ξεν. Κοντιάδης τόνισε ότι τα συνδικάτα καλούνται να αντιμετωπίσουν την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και τη ψηφιοποίηση της εργασίας αλλά και να προσεγγίσουν νέες κατηγορίες εργαζόμενων όπως οι απασχολούμενοι με ευέλικτες μορφές εργασίας και οι μετανάστες. Αναφερόμενος στο μέτωπο των συμβάσεων ο κ. Κοντιάδης είπε πως η επαναφορά τους δεν έδειξε πρακτικά ότι οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις προ μνημονίων συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα