Έρχεται το τέλος των 35 ευρώ για το κτηματολόγιο έως τα τέλη του χρόνου

Της Μαριάννας Τζάννε

Το τελευταίο τρίμηνο του 2016 προβλέπεται να ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων από την ΕΚΧΑ για την είσπραξη του τέλους κτηματογράφησης των 35 ευρώ που εκκρεμεί από τα πιλοτικά προγράμματα 1995 – 1998. Το ίδιο διάστημα, προσδιορίζεται ότι θα ξεκινήσει και η διαδικασία για την είσπραξη του αναλογικού τέλους, ένα τοις χιλίοις που εκκρεμεί από την κτηματογράφηση του 2008.

Σύμφωνα με την διοίκηση της ΕΚΧΑ τα τέλη κτηματογράφησης θα αξιοποιηθούν για την ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου που εισέρχεται σε νέα

τροχιά με την επαναδημοπράτηση του διαγωνισμού ΚΤΗΜΑ 13 που υπολογίζεται να γίνει στις αρχές Απριλίου. Τα έσοδα από τα τέλη κτηματογράφησης από τα παλιά προγράμματα θα συμπληρωθούν με τον «κουμπαρά» ύψους 240 εκατ. ευρώ που έχει σήμερα η ΕΚΧΑ αλλά και με κοινοτικού φόρους 84 εκατ. ευρώ.

Όπως υποστήριξε σε συνέντευξη τύπου σήμερα η διευθύνοντας σύμβουλος του κτηματολογίου κ. Χριστίνα Κλωνάρη το θέμα της χρηματοδότησης δεν έχει οριστικοποιηθεί, εκτίμησε όμως ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στο έργο.

Ο νέος διαγωνισμός προβλέπεται ότι θα έχει προϋπολογισμό 440 εκατ. ευρώ ενώ με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ο χρόνος κτηματογράφησης προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 40 μήνες, από 70 που ήταν στο προηγούμενο διαγωνισμό.

Στόχος της διοίκησης της ΕΚΧΑ, είναι η κτηματογράφηση για το υπόλοιπο της χώρας να γίνει ηλεκτρονικά και με τη διασύνδεση της βάσης δεδομένων κτηματολογίου με το Ε9.

Σχετικές συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα