Επτά turnaround stories που υπόσχονται κέρδη

Του Δημήτρη Παφίλα

Ως η χρονιά των turnaround μπορεί να χαρακτηριστεί το 2018 για ομίλους και εταιρείες καθώς οι Βιοχάλκο, Cenergy, Eλβαλχαλκόρ, Ιντρακομ, Ιντρακατ Ιντραλοτ, Ελλάκτωρ εμφανίζουν ενδείξεις που μπορούν να αποδειχθούν πολύ επικερδείς, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η ολική επαναφορά στα κέρδη.

Βιοχάλκο: Τις βάσεις για την επαναφορά σε μια βιώσιμη ανάπτυξη έθεσε ο όμιλος Βιοχάλκο τα προηγούμενα χρόνια, και το 2017 ήλθαν τα

πρώτα αποτελέσματα που αποτυπώθηκαν τόσο στην μετοχή της μητρικής Βιοχάλκο, όσο και στις θυγατρικές Cenergy και Ελβαλχαλκόρ. Ο όμιλος Βιοχάλκο στο εξάμηνο του 2017 εμφάνισε ενοποιημένο κύκλο εργασιών ύψους 1,8 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ. Με τις συγχωνεύσεις των προηγούμενων χρόνων, η εταιρεία εμφάνισε σημαντικές συνέργειες και περικοπές λειτουργικών εξόδων.

Τα κέρδη Ebidta ανήλθαν σε 169,7 εκατ.ευρώ απο 142,7 εκατ. ευρώ. Η καθαρή κερδοφορία του ομίλου ανήλθε στα 30 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 2 το 2016. Για το σύνολο του έτους, τα αποτελέσματα αναμένονται επίσης θετικά καθώς η αναδιάρθωση στις εταιρείες βρίσκεται σε εξέλιξη Σε διάστημα 52 εβδομάδων, η μετοχή απέδωσε 150% δίχως κανένας ξένος οίκος να παρακολουθεί τον όμιλο ή τις εταιρείες του!

Η Cenergy, προϊόν της συγχώνευσης μεταξύ Σωληνουργείων Κορίνθου και Ελληνικών Καλωδίων το 2017 έδωσε ήδη δείγματα της συνένωσης δυο εταιρειών, που η καθεμια ηταν και είναι κορυφαία στο κλάδο τους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, στις αρχές του νέου χρόνου η Cenergy ανακοίνωσε σημαντικό έργο του υποθαλάσσιου αγωγού μεταξύ Φινλανδίας Εσθονίας, έργο για το οποίο θα παράγει σωλήνες μέχρι το 2020. Η ανάληψη του έργου σημαίνει ότι η Cenergy διαθέτει σημαντική αναγνώριση και πιστοποίηση μεταξύ των Ευρωπαίων κατασκευαστών.

Μεγάλο «στοίχημα» αποτελεί και η ενοποίηση της Ελβαλχαλκόρ που δημιουργεί ένα όμιλο στην παραγωγή προϊόντων έλασης αλουμινίου και προϊόντων χαλκού. Η εταιρεία στην οποία το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχει η οικογένεια Στασινόπουλου, αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε πωλήσεις μετοχών προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη διασπορά. Η επόμενη κίνηση η οποία θα επηρεάσει άμεσα την κεφαλαιοποίηση της Βιοχάλκο θα είναι η εισαγωγή της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων, απο την καταγραφούν σημαντικές υπεραξίες.

Ιντρακομ- Ιντρακατ: Ένα βήμα πριν απο το οριστικό turnaround βρίσκεται ο όμιλος Ιντρακόμ – ο οποίος μέσω της Ιντρακατ, της Ιntrasof, αλλά και της Ιntracom Defence- αλλάζει τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών. Στο εξάμηνο του 2017 δόθηκε ένα απτό πρώτο δείγμα καθώς ο κύκλος εργαισών της Ιντρακομ ανήλθε σε 197,4 εκατ. ευρώ, έναντι 185,4 εκατ.ευρώ. Η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 13,8 εκατ. ευρώ απο 12,1 εκατ.ευρώ το 2016.

Το αποτέλεσμα ήταν ζημιές 1,3 εκατ. ευρώ έναντι 2,3 εκατ. ευρώ του 2016. Στην κορυφή των συμμετοχών βρίσκεται η η κατασκευαστική Ιντρακατ- η οποία μετά την αύξηση κεφαλαίου διαθέτει κεφαλαιοποίηση 34 εκατ.ευρώ και μόνο για τα έργα των 14 αεροδρομίων έχει αναλάβει έργα ύψους 357 εκατ. ευρώ. Σε διάστημα 52 εβδομάδων η μετοχή απέδωσε 142%, αλλά ακόμη και εκεί η εταιρεία διαθέτει κεφαλαιοποίηση 104 εκατ. ευρώ.

Ιntralot: Αν και δεν ανήκει στον όμιλο της Ιντρακόμ ( είναι προσωπική συμμετοχή του κ. Σ. Κόκκαλη ) η εταιρεία το 2017 θα γυρίσει σε διψήφια ανάπτυξη όπως έχει ήδη πει η διοίκηση της εταιρείας. Πρόσφατα, η εταιρεία έχει ανακοινώσει σειρά πώλησης συμμετοχών απο την οποία εξασφαλίζει ρευστότητα και μειώνει τον δανεισμό. Επιπλέον, διαθέτει εισηγμένη συμμετοχή στην Ιταλία ενω πρόσφατα επανέκαμψε στην συνεργασία με τον ΟΠΑΠ.

Το «στοίχημα» για την Ιντραλοτ είναι να απαλειφθούν οι μειοψηφίες στο εξωτερικό – οι οποίες μείωναν τα κέρδη των μετόχων. Η αλλαγή και το γύρισμα στην εταιρεία αποτυπώθηκε τόσο με την συνεχή έξοδο της εταιρείας στις αγορές, όσο και με την συμμετοχή fund.

Ελλάκτωρ: Σε φάση αναδιάρθωσης βρίσκεται και όμιλος της Ελλάκτωρ. Ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τον Τουρκικό όμιλο Dogus και συζητείται η απόσχιση ορισμένων δραστηριοτήτων. Προχθές γνωστοποιήθηκε εξάλλου η πώληση της Άνεμος η οποία θα αποφέρει έσοδα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον καθώς ο όμιλος διαθέτει ποσοστό 64,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα