Επιτροπή Θεσμών: Εγκρίθηκε ο διορισμός της Β. Θάνου στην Επ. Ανταγωνισμού

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η πρόταση της κυβέρνησης για τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Κατά την εισήγησή της νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Θάνου χαρακτήρισε «ιδιαίτερα τιμητική» την πρόταση για την τοποθέτησή της ως επικεφαλής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαβεβαιώνοντας ότι θα διατελέσει με αμεροληψία τα καθήκοντά της εφόσον

εγκριθεί ο διορισμός της.

«Θεώρησα ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση για την επιλογή του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής του Ανταγωνισμού διότι θεωρώ ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο η αναζήτηση της ανάπτυξης, με την ενίσχυση του ανταγωνισμού, έχει πρωταρχικό και ζωτικό ρόλο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία», είπε.

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι Ανεξάρτητη Αρχή και θα πρέπει ο πρόεδρος και τα μέλη της να έχουν ανεξαρτησία, αμεροληψία και αντικειμενικότητα. Επί 42 χρόνια, που υπηρέτησα το δικαστικό σώμα και από θέσεις ευθύνης, και ως αντιπρόεδρος και ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δεν μου κατελόγισε ποτέ κανείς μεροληψία, είτε υπέρ είτε κατά κάποιου διαδίκου», ανέφερε η κ. Θάνου.

Πρόσθεσε ακόμη πως λόγω των θέσεων που κατείχε βρισκόταν «καλώς ή κακώς, στο μικροσκόπιο κυρίως από ορισμένα πρόσωπα». «Ουδέποτε ελέχθη κάτι τέτοιο εις βάρος μου. Να είστε, λοιπόν, απολύτως σίγουροι, και σας διαβεβαιώ, ότι με την ίδια αμεροληψία και αντικειμενικότητα θα πορευτώ και σε όλη τη θητεία μου, αν με τιμήσετε με την προεδρία της Ανεξάρτητης Αρχής» διαβεβαίωσε.

Γ. Δραγασάκης: Η επιλογή Θάνου δεν προσκρούει σε κανένα κώλυμα

«Η κυβέρνηση προτείνει την κ. Θάνου με γνωστή διαδρομή - πρόεδρος του Αρείου Πάγου, σύμβουλος του Πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια- έχει πλούσια επιστημονική και επαγγελματική δράση», είχε αναφέρει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «η επιλογή δεν προσκρούει σε κανένα τυπικό ή ουσιαστικό κώλυμα» και συμπλήρωσε πως «η τοποθέτηση ανώτατων δικαστικών λειτουργών θεωρείται ότι διασφαλίζει καταρχήν το τεκμήριο της ανεξαρτησίας σε τέτοιες επιτροπές.

«Επειδή διάβασα διάφορα σχόλια, πρέπει να πω ότι θέλει προσοχή να τηρούμε ενιαίες αρχές, αν θεωρηθεί ότι το να είναι κάποιος σύμβουλος σε υπουργό ή σε Πρωθυπουργό συνιστά κώλυμα, θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με πρώην υπουργούς ή με πρώην γραμματείς κομμάτων που είναι σε Ανεξάρτητες Αρχές».

Επιστολή Κ. Μητσοτάκη στην Κομισιόν

Υπενθυμίζεται πως τη διαφωνία του στην τοποθέτηση της κ. Θάνου στο «τιμόνι» της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή που απέστειλε χθες προς την Ευρωπαία επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ και τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Στην επιστολή ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμιζε ότι η κ. Θάνου, μετά τη λήξη της θητείας της ως προέδρου του Αρείου Πάγου, τοποθετήθηκε απευθείας από τον Πρωθυπουργό επικεφαλής του Νομικού του Γραφείου και επισήμαινε ότι η θέση αυτή έχει αυστηρά πολιτικό χαρακτήρα, καθώς η κ. Θάνου μέχρι σήμερα συνδιαμόρφωνε τις πολιτικές πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα παρέχοντάς του νομικές συμβουλές και στηρίζοντας έτσι την κυβέρνησή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα