Επιστροφή στα κέρδη για Wall Street με «άλμα» 10,8% από Macy's

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Έπειτα από το χθεσινό πτωτικό διάλειμμα, η Wall Street επανήλθε στα κέρδη, στηριζόμενη στο πετρέλαιο και τα ισχυρά μάκρο.

Η αγορά επιβεβαιώνει τη γενικότερη ανοδική βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς όπως αναφέραμε και χθες, το χθεσινό -1% δεν ήταν παρά αφορμή για κατοχύρωση κερδών από τους επενδυτές, οι οποίοι είχαν ήδη απολαύσει ένα χορταστικό οκταήμερο σερί που έφερε τον Dow Jones προ των 25.000 μονάδων.

Η βουτιά στα ομόλογα παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής,

με τους traders να παρακολουθούν στενά το αμερικανικό 10ετές που φλερτάρει με νέα υψηλά, γεγονός που το καθιστά αρκετά ελκυστικό δεδομένης της μακροπρόθεσμης προοπτικής του.

Σήμερα οι αποδόσεις συνέχισαν να αυξάνονται, όχι ωστόσο σε βαθμό που να αποτρέψει τους πιο risk-on επενδυτές από το να στρέψουν τα βλέμματα τους μακριά από τις μετοχές.

Έτσι, και εν μέσω νέας πετρελαϊκής ανόδου στα 79,20 δολάρια ανά βαρέλι (Μπρεντ), οι επενδυτές εστίασαν στα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής καθώς και στα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου των πολυκαταστημάτων Macy’s.

Μακροοικονομικά

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα, τούτη τη φορά κατά 0,7% έναντι αύξησης 0,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ωστόσο την παράσταση έκλεψαν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου των Macy’s (+10,8%) καθώς τα καθαρά κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 139 εκατ. δολάρια ή στα 45 σεντς ανά δολάριο έναντι 78 εκατ. ή 26 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 48 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα ανήλθαν στα 5,54 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 36 σεντς και έσοδα στα 5,43 δισ. δολάρια.

Σε υψηλό επταετίας το αμερικανικό 10ετές

Όσον αφορά τα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου βρέθηκε σε νέο υψηλό επτά ετών. Ειδικότερα το επιτόκιο του 10ετούς ανήλθε στο 3,09% σημειώνοντας άνοδο δύο μονάδων βάσης. Αντίστοιχα και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά δύο μονάδων βάσης στο 3,22%.

Δείκτες

Στα ταμπλό, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,25% ή 63 μονάδων στις 24.769, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,41% στις 2.722 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,63% στις 7.398 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+2,6%), General Electric (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι 3M Co (-1,3%) και Home Depot (-1%).

Πετρέλαιο/δολάριο

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,3% στα 71,49 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,1% στα 1.291 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έπιασε υψηλό πέντε μηνών έναντι του ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 0,3% στο 1,1805 από 1,1837 την προηγούμενη μέρα

Keywords
Τυχαία Θέματα