Επιφυλακτικές οι ευρωαγορές πριν τις αποφάσεις της ΕΚΤ - Βουτιά 14% για Nokia

Οριακές κινήσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά ταμπλό, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους σε εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στη Φρανκφούρτη όπου η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την απόφασή της για αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε λίγο νωρίτερα άνοδο 0,01% με τους περισσότερους κλάδους σε αρνητικό πρόσημο.

Στο ταμπλό, ο FTSE100 +0,34%, o DAX +0,25%, o CAC40 +0,35%, o FTSE MIB +0,44%, o IBEX35 +0,38%

Τις

χειρότερες επιδόσεις καταγράφουν οι μετοχές τεχνολογίας, παρασυρόμενες από τη Nokia, η μετοχή της οποίας έκανε βουτιά 14% μετά την ανακοίνωση ότι κέρδη και πωλήσεις διαμορφώθηκαν κάτω από τις προβλέψεις.

Απώλειες και για τις τράπεζες, λόγω των κατώτερων των προβλέψεων οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό καθαρών κερδών για το γ' τρίμηνο, ενώ η βρετανική Barclays ανακοίνωσε χειρότερα των προβλέψεων προ φόρων κέρδη για το γ' τρίμηνο. Η μετοχή της DB σημείωνε λίγο πριν πτώση 2% ενώ απώλειες 6% σημείωνε η μετοχή της Barclays.

Σε άλλους εταιρικούς κλάδους, η Orange ανακοίνωσε μείωση στα έσοδα γ' τριμήνου, παρά το γεγονός ότι έκανε ρεκόρ πωλήσεων στη Γαλλία. Η μετοχή της σημείωνε νωρίτερα κέρδη 1,3%.

Η Debenhams ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων ετήσια κέρδη σημείωσαν πτώση 1,6%, ωστόσο ανέφερε πως είναι καλά προετοιμασμένη για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αύξηση 4% στα υφιστάμενα κέρδη από βασικές δραστηριότητες ανακοίνωσε η Bayer λόγω αύξησης των πωλήσεων φαρμάκων, ωστόσο προειδοποίησε για αδύναμες επιδόσεις του τομέα φροντίδας υγείας. Η μετοχή της υποχώρησε κατά 3,4%.

Η ABB ανακοίνωσε κέρδη ελαφρώς ανώτερα των προβλέψεων, αναφέροντας πως η επικέντρωση στα ρομπότ στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, απέδωσε καρπούς. Η μετοχή της είχε άνοδο 3%.

Στα μάκρο της ημέρας, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιταλία σημείωσε και πάλι άνοδο τον Οκτώβριο, σε υψηλά πολλών ετών.
Ο δείκτης για τη μεταποίηση σημείωσε άνοδο στο 111 από 110,5 τον Σεπτέμβριο ενώ ο σύνθετος δείκτης για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη επίσης σημείωσε άνοδο στο 109,1 από 108,1.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η απειλή του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει, συνεπώς οι αλλαγές κρίνονται κατάλληλες. Η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να επαναφέρει τη νομισματική πολιτική στο φυσιολογικό, περιορίζοντας τις αγορές ομολόγων.

Ο πρόεδρος Ντράγκι αναμένεται να παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις 15:30 ώρα Ελλάδος.

Το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,07%, στο 1,182 έναντι του δολαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα