Επενδυτής Αφάντου: «Δεν θα περιμένω τους αρχαιολόγους με το σκουπάκι»

Προσβεβλημένος και απογοητευμένος από την στάση της κυβέρνησης απέναντι στην πρόθεσή του να αξιοποιήσει το Αφάντου είναι ο Ελληνοαμερικανός επενδυτής Μερκούριος Αγγελιάδης.

Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ της Ρόδου, ο κ. Αγγελιάδης εξέδωσε το δικό του τελεσίγραφο στον χαρακτηρισμό του Γκολφ Αφάντου σαν αρχαιολογικό χώρο από τον υπουργό Αριστείδη Μπαλτά: «Αν αναθεωρηθούν τα σχέδια για την αξιοποίηση του Γκολφ

και με καλέσουν να υπογράψω, δεν θα το κάνω.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο επενδυτής δεν είναι βλάκας για να πάρει ό,τι του δώσουν. Δεν σηκώνει εμπλοκή με την αρχαιολογία σε μια τέτοια επένδυση».

Ο Μερκούριος Αγγελιάδης εκφράζει το δίκαιο παράπονό του για το τελευταίο επεισόδιο στην περιπέτεια των Αφάντου, καθώς ο ίδιος έχει ήδη δαπανήσει πολύ σοβαρά χρηματικά ποσά για την εκπόνηση μιας άρτιας συνολικής μελέτης αξιοποίησης (master plan). Ο αιφνίδιος χαρακτηρισμός της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου, κατ' ουσίαν «τραβά το χαλί» κάτω από τα πόδια της επένδυσης, ακριβώς σε μια συγκυρία που η Ελλάδα έχει επείγουσα ανάγκη από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αγγελιάδης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του dimokratiki.gr, λέει ότι «δεν δέχομαι για μια επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ να περιμένω τους αρχαιολόγους με το σκουπάκι. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ξοδέψει ήδη περισσότερα από ένα εκατ. ευρώ σε μελέτες, να έχουμε καταβάλει μια εγγυητική ύψους δύο εκατ. ευρώ περίπου και σήμερα να μας λένε ότι το ακίνητο το οποίο βγάλαμε στο διαγωνισμό είναι αρχαιολογικός χώρος.
Αν δεν ρυθμιστεί το όλο θέμα εγώ θα ζητήσω να μου επιστραφεί η εγγυητική επιστολή και θα προσφύγω στα δικαστήρια με αγωγές αποζημίωσης εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

» Η Αρχαία Ολυμπία έχει συνολικό εμβαδόν 300 στρεμμάτων και η δόμηση πέριξ αυτής δεν περιορίζεται. Στη Ρόδο 10.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως αρχαιολογικός χώρος λόγω της ύπαρξης 200 στρεμμάτων χώρου που είχε χαρακτηριστεί αρχαιολογικός στο Ερημόκαστρο μετά την αναθεώρηση που έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

» Δεν υπάρχει εξήγηση για την απόφαση που εκδόθηκε. Δεν στηρίζεται πουθενά. Εγώ δεν είμαι ο Λάτσης, που θέλει να αξιοποιήσει το Ελληνικό, ούτε η Fraport που θέλει τα αεροδρόμια. Είμαι ένας μετανάστης από τα Δωδεκάνησα που θέλει να επενδύσει στον τόπο του. Έχω έτοιμο ένα master plan για την επένδυση στο Γκολφ Αφάντου, προϋπολογισμού δαπάνης 400 εκατ. ευρώ περίπου.

» Δεν πρόκειται για ένα έργο, που έχει ως σκοπό να συναγωνιστεί τα υπόλοιπα ξενοδοχεία της Ρόδου, δεν είναι μια επένδυση all inclusive, που ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι θα δέσμευε τους επισκέπτες του Γκολφ εντός των εγκαταστάσεων που θέλουμε να ανεγείρουμε. Πρόκειται για μια επένδυση που απευθύνεται σε τουρίστες υψηλών βαλαντίων, οι οποίοι είναι σίγουρο ότι θα τονώσουν συνολικά την τοπική αγορά. Πρόκειται εξάλλου για τουρίστες που δεν θα έλθουν στο νησί της Ρόδου για να παίξουν γκολφ τον Αύγουστο με την ζέστη, αλλά ολόκληρο το χρόνο, με αποτέλεσμα να είναι σίγουρο ότι η αξιοποίηση των Αφάντου θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μερκούριος Αγγελιάδης εξηγεί ότι το ενδιαφέρον του για το Γκολφ Αφάντου χρονολογείται τουλάχιστον από το 1993, όταν είχε απευθύνει, από κοινού με άλλους δύο υποψήφιους συνεταίρους, επιστολή στην τότε κυβέρνηση. Αλλά «δεν μας δόθηκε απάντηση τότε, χωρίς να ξέρουμε, μάλιστα, τον λόγο. Ανάλογα αιτήματα είχαμε κάνει και επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Ο καιρός πέρασε και πριν από δύο χρόνια, ενώ πέρασα από την Ρόδο επιστρέφοντας από την Ιερουσαλήμ, όπου είχα μεταβεί μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενημερώθηκα για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ -και η συνέχεια είναι γνωστή».

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα