Επενδύσεις $28,7 τρισ. μέχρι το 2050 για τα ηλεκτρικά δίκτυα

Οι πολυήμερες διακοπές ρεύματος που προκάλεσε η «Μήδεια» στη χώρα μας, με ολόκληρες περιοχές, από τα βόρεια προάστια μέχρι την Εύβοια, να μένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση στο έλεος του χιονιά,-μόλις χθες αποκαταστάθηκαν και οι τελευταίες βλάβες-, δεν είναι μόνο …ελληνικό φαινόμενο.

Αντίστοιχα τεράστια προβλήματα υπήρξαν αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ κυρίως, την Ευρώπη και αλλού, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με

την ευπάθεια των ηλεκτρικών δικτύων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι υπεύθυνοι των δικτύων μοντελοποιούν την αξιοπιστία των συστημάτων τους για τον χειρισμό σκληρών καιρικών συνθηκών και ενώ οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής προκαλούν όλο και περισσότερα συμβάντα και στα δύο άκρα του θερμομέτρου.

Οι ενεργοβόροι τομείς όπως η μεταφορά και η θέρμανση θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη μείωση των εκπομπών που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ωστόσο τα δίκτυα ενδέχεται να μην είναι σε θέση να χειριστούν τα φορτία.

«Οι κίνδυνοι για τους καταναλωτές ενέργειας αυξάνονται καθώς οι τυπικές οικιακές ηλεκτρικές συσκευές αυξάνουν το μερίδιο της κατανάλωσης ενέργειας», δήλωσε η Sanjeet Sanghera, αναλυτής ενέργειας στο Λονδίνο.

Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης 60% έως το 2050

Η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται, -σύμφωνα με το Bloomberg-, να αυξηθεί κατά 60% έως το 2050, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα, οι έξυπνες συσκευές και το Internet of Things γίνονται όλο και διαδεδομένα.

«Θα υπάρξει σημαντική αύξηση στην πολυπλοκότητα λόγω περισσότερων σημείων σύνδεσης που θα απαιτηθούν και επίσης περισσότερης ζήτησης», όπως δήλωσε ο Gerhard Salge, υψηλόβαθμο στέλεχος της Hitachi ABB Power Grids Ltd.

Έτσι υπολογίζεται ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε υποδομές δικτύου θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 28,7 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ποσό που είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Εκτιμάται ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να δαπανήσει 4,9 τρισεκατομμύρια δολάρια στα δίκτυά της, με περίπου 45% από αυτά μόνο για την ενίσχυση των υφιστάμενων.

Στις περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, όμως, αν και η ζήτηση ενέργειας έσπασε κάθε ρεκόρ αυτό το μήνα, δεν υπήρξαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Αυτό οφείλεται, κατ αρχήν, στην ευρύτατη χρήση του φυσικού αερίου για θέρμανση, όπου το φορτίο κατανέμεται σε διαφορετικό δίκτυο. Ωστόσο, αυτό το πλεονέκτημα μπορεί να εξαφανιστεί σύντομα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Green Deal, προωθεί την απεξάρτηση των συστημάτων θέρμανσης από το φυσικό αέριο.

Ο δεύτερος, -και βασικός-, λόγος για την ανθεκτικότητα της Ευρώπης στο κρύο είναι ότι περίπου το 41% των γραμμών χαμηλής τάσης της ηπείρου – αυτές που εξυπηρετούν κυρίως την οικιακή κατανάλωση -, είναι υπογειοποιημένα και άρα λιγότερο ευάλωτα στις καιρικές συνθήκες. Κάτι που δεν ισχύει για τα εναέρια καλώδια, όπως αποδείχθηκε περίτρανα τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα.

Η πρόκληση του κόστους και οι Κινέζοι

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πώς να κάνουν αυτές τις δαπάνες «εύπεπτες» για τους καταναλωτές. Στη Βρετανία, οι χρεώσεις δικτύου αποτελούν ήδη το 22% των λογαριασμών ενέργειας.

Η State Grid Corp. της Κίνας, που είναι στρατηγικός εταίρος με ποσοστό 24% στον ΑΔΜΗΕ και η οποία διαχειρίζεται τις σχετικές υποδομές για περισσότερο από το 80% της αχανούς χώρας, ξόδεψε 2,43 τρισεκατομμύρια γιουάν (376 δισεκατομμύρια δολάρια) σε έργα τα τελευταία πέντε χρόνια και προτίθεται να επενδύσει άλλα 350 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.

Keywords
Τυχαία Θέματα