Έντονες πιέσεις στην αγορά ομολόγων - Αυξάνεται η απόδοση του 10ετούς

της Σμαρώς Μακροπούλου

Αύξηση παρουσιάζουν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά τα χθεσινά μάλλον απογοητευτικά νέα σχετικά με το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί η δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Παρότι η απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη (7/3) να παρέχει νέο γύρο «φθηνών» δανείων στις τράπεζες και να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για περισσότερο διάστημα οδήγησε

σε ράλι τα ιταλικά ομόλογα, η σημερινή εικόνα στην αγορά ομολόγων φανερώνει έντονες πιέσεις.

Στο εσωτερικό της ελληνικής οικονομίας, οι εξελίξεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε χθες τα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2018, τα οποία ήταν οριακά κάτω του στόχου της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για αύξηση 2%.

Το κλίμα επιβαρύνει και η αβεβαιότητα σχετικά με την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης ξεκαθάρισε χθες ότι είναι «μάλλον απίθανο» να εγκριθεί η επιστροφή των 970 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας, καθώς «απομένουν λίγες ημέρες και τα ανοιχτά σημεία είναι πολλά», ιδίως στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη. Μάλιστα, ανέφερε ως πιθανότερο σενάριο να μετατεθεί η απόφαση για το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αυξάνεται κατά 1,14% και διαμορφώνεται στο 3,82% στις 13:30, από το 3,78 στο χθεσινό κλείσιμο και το χαμηλό 13 ετών (3,66) που είχε υποχωρήσει τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν το άνοιγμα του βιβλίου προφορών για το 10ετές.

Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς αυξάνεται επίσης κατά 2,88% και διαμορφώνεται στο 2,92, από το 2,84 στο χθεσινό κλείσιμο.

Στην Ιταλία οι πιέσεις είναι επίσης ισχυρές, με άνοδο στην απόδοση του 10ετούς κατά 1,09%, ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων παραμένουν κοντά στο μηδέν. Τα γερμανικά ομόλογα θεωρούνται το καλύτερο «καταφύγιο» για περιόδους αβεβαιότητας, αναταραχής και ύφεσης.

Πιέσεις καταγράφονται και στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο την ίδια ώρα καταγράφει πτώση 1,8% με όλες τις τραπεζικές μετοχές σε αρνητικό έδαφος.

Keywords
Τυχαία Θέματα