ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Εγκρίθηκε η μεταβίβαση από το ελεγκτικό συνέδριο

Της Μαριάννας Τζάννε

Το πράσινο φως άναψε το ελεγκτικό συνέδριο στη συμφωνία για την μεταβιβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική εταιρεία Ferrovie Dello Stato Italiane.

Η απόφαση βάζει τέλος σε ένα πολύμηνο σίριαλ καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέταζε τη σύμβαση για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την έκβαση της υπόθεσης μολονότι εκκρεμoύν οι εγκρίσεις της ΕΕ για να υπογραφεί συμφωνία, συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος είναι ότι η Κομισιόν είχε θέσει ως βασική προϋπόθεση την πώληση της εταιρείας, προκειμένου να διαγραφούν κρατικές ενισχύσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ. Από το πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες σε αυτό το επίπεδο θα εξαρτηθεί και η υπογραφή της συμφωνίας με τους Ιταλούς αλλά και η τύχη της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιανουαρίου.

Τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν πληροφορίες ότι ο διαγωνισμός θα πάρει νέα αναβολή μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι εγκρίσεις από την ΕΕ για την μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Εκτιμάται ότι οι τυπικές εγκρίσεις δεν θα δοθούν άμεσα με αποτέλεσμα η ιδιωτικοποίηση να μεταφέρεται για την προσεχή άνοιξη.

Η Ferrovie έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ΕΕΣΣΤΥ, γεγονός όμως που συνδέεται με την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα