Ένα καινοτόμο προϊόν για ασθενείς με Πάρκινσον

Του Κώστα Τσαούση

Τι άποψη θα είχατε για τη δημιουργία προϊόντων-υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών με ελληνική υπογραφή -από την αρχή έως το τέλος- και πάνω απ' όλα για μια ανάπτυξη διαφορετικού τύπου, με πολλαπλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ως προς τη δομή και το περιεχόμενό της; Προφανώς θετική. Το πιο σημαντικό, η άποψή σας θα ενισχυόταν αν μαθαίνατε ότι μια τέτοιου τύπου ανάπτυξη -έστω και σε ορισμένες νησίδες αριστείας- «δουλεύει» και επιτυγχάνει αποτελέσματα που μετρούν σε διεθνές επίπεδο.

Ας ξεκινήσουμε πρώτα απ' όλα από το σχήμα της. Το καθαρόαιμο ερευνητικό κομμάτι (το τμήμα

Research & Development - R&D) στα Ιωάννινα, τα ηλεκτρονικά των συσκευών στην Αλεξανδρούπολη, τα «καλούπια» των συσκευών στη Θήβα, το design στην Αθήνα... Τι σημαίνει αυτό; Η απάντηση είναι απλή: κινητοποίηση δυνάμεων της επιχειρηματικότητας στην ελληνική περιφέρεια, σύνδεση και συνδυασμός της με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ερευνητική δραστηριότητα.

Ας πάμε όμως στην πράξη και ας αναδείξουμε την περίπτωση -το θετικό παράδειγμα- της εταιρείας PD Neurotechnology που συναρθρώνει όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της διαφορετικής, νέου τύπου για τα ελληνικά δεδομένα, ανάπτυξης. Πρόκειται για μία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσει, παράγει και πωλεί συστήματα που συνδυάζουν αισθητήρες και ευφυείς αλγορίθμους για την υποστήριξη ασθενών με κινητικές διαταραχές. Με το πρώτο της προϊόν, που ονομάζεται PDMonitor και αφορά στην παρακολούθηση ασθενών που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, επιτυγχάνονται η καλύτερη παρακολούθησή τους, η μείωση των συμπτωμάτων και κατά συνέπεια η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Το προϊόν βρίσκεται σε διαδικασία κλινικών δοκιμών σε Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά τον Ιούνιο του 2018, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία Medical CE Marking. Η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 9001:2015, ISO 27001 και ISO 13485, ενώ η διαδικασία συλλογής, αποθήκευσης και ανάλυσης των δεδομένων ακολουθεί τις αρχές του νέου Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (General Data Protection Regulation - GDPR).
Με απλά λόγια, οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν μικρές εύχρηστες συσκευές παρακολούθησης της κατάστασής τους από απόσταση προκειμένου -από τη συλλογή και την αξιολόγηση των δεδομένων τους- να προσαρμόζεται άμεσα η φαρμακευτική ή άλλη ιατρική αγωγή, σε συνεργασία πάντα με τον θεράποντα ιατρό. Με αυτό τον τρόπο η καθημερινότητα των εν λόγω ασθενών καλυτερεύει.

Στον στενό ιδρυτικό πυρήνα της εταιρείας συμμετέχουν δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πρόκειται για τον καθηγητή Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών της Πολυτεχνικής Σχολής Δημήτρη Φωτιάδη και τον αναπληρωτή καθηγητή Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή Σπυρίδωνα Κονιτσιώτη. Δεν είναι μόνοι τους όμως, καθώς στο πλάι τους βρίσκονται και συνάδελφοί τους ακαδημαϊκοί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ορισμένοι εκ των οποίων είναι πλέον και επενδυτές.
Και τώρα φτάσαμε στο κρίσιμο σημείο: πώς ένα προϊόν εμπεριστατωμένης ακαδημαϊκής - ερευνητικής προσπάθειας που έχει τα φόντα να βγει στην αγορά μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Το παράδειγμα της PD Neurotechnology δείχνει τον δρόμο και ανοίγει την προοπτική στο μέλλον.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η εταιρεία PD Neurotechnology εντάχθηκε στο πρόγραμμα NBG Business Seeds, με την Εθνική Τράπεζα να συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιό της. Και δεν ήταν η μόνη. Ενας δεύτερος μεγάλος επενδυτής από την αγορά ήταν ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, στον οποίο ανήκει η εισηγμένη Ιατρικό Αθηνών. Συνολικά, η εταιρεία συγκέντρωσε κεφάλαια που ξεπερνούν το 1,3 εκατ. ευρώ και μπορεί πλέον να προωθήσει τα σχέδιά της. Ηδη, η PD Neurotechnology έχει σταθερή συνεργασία με την εταιρεία Πρίσμα Ηλεκτρονικά, η οποία έχει την έδρα της στην Αλεξανδρούπολη, συμμετέχει στο κεφάλαιό της και παράλληλα έχει αναλάβει όλο το κομμάτι των μικρών ευέλικτων ηλεκτρονικών συσκευών που θα φέρουν οι ασθενείς με τη νόσο του Πάρκινσον.

Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ διαθέτει ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής στην Αλεξανδρούπολη (εκεί βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της), στην Αθήνα στεγάζονται τα τμήματα Ερευνας, Ανάπτυξης & Πωλήσεων, ενώ μέσω των γραφείων της στη Νέα Υόρκη καλύπτονται οι δραστηριότητες marketing και πωλήσεων στην αμερικανική ήπειρο. Η αναφορά στην Πρίσμα έχει σημασία για το όλο project επειδή λειτουργεί ως στρατηγικός partner και μέτοχος.

Ας περάσουμε όμως στο πεδίο της αγοράς στην οποία απευθύνεται κατά κύριο λόγο με το πρώτο της προϊόν της, το PDMonitor.

Οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον υπολογίζονται σε 12 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για ραγδαία άνοδο του αριθμού (λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στη Δύση αλλά και της χειροτέρευσης της ζωής στις μεγαλουπόλεις) τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, το συνολικό ετήσιο κόστος αντιμετώπισής της στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 14 δισ. ευρώ, με αυξητική τάση για τα δημόσια συστήματα υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις οικογένειες των ασθενών και τους ίδιους.

Με άλλα λόγια, για ένα κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα που σχετίζεται με την υγεία αλλά και το επίπεδο ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να βρεθούν χρήσιμες λύσεις σε καινοτομικά, πρωτοποριακά προϊόντα/υπηρεσίες που είναι αποτέλεσμα ακαδημαϊκής έρευνας με τη σύμπραξη επιχειρηματικών και επενδυτικών δυνάμεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα