Ελληνικός τουρισμός: O στόχος των 36 εκατ. διεθνών αφίξεων και των εισπράξεων €20 δισ.

Της Στεφανίας Σούκη

Να πιάσει τον στόχο των 36 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων και των 20 δισ. ευρώ τουριστικών εισπράξεων έως το 2021 θέλει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση τις επενδύσεις, σε ετήσια βάση, κεφαλαίων ύψους 6 δισ. ευρώ σε υποδομές, τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Στους στόχους του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε και το επιτελείο του Συνδέσμου στο πλαίσιο των επαφών που είχε το προηγούμενο διήμερο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου βασικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τον

πρόεδρο κ. Γιάννη Ρέτσο ήταν να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός- αντίθετα να γίνουν «στοχευμένες μεταρρυθμίσεις για να παραμείνουμε πρωταγωνιστές». Σημειωτέον ότι μόλις χθές η Τράπεζα της Ελλαδος δημοσίευσε τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου για το σύνολο του 2017 σύμφωνα με τα οποία, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 10,5% σε σύγκριση με το 2016 και διαμορφώθηκαν στα 14,596 δισ. ευρώ, ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 9,7% και διαμορφώθηκε στις 27,2 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 24,8 εκατ. ταξιδιωτών το 2016 (+ 9,9% η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων, +8,7% μέσω οδικών σταθμών). Με βάση τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για το 2017, οι αφίξεις, συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας είναι κοντά στα 30 εκατ., η άμεση συνεισφορά του κλάδου στο ελληνικό ΑΕΠ είναι στο 10%, ενώ η συνολική του συμβολή εκτιμάται κοντά στο 25%, έχοντας επιτύχει μία αύξηση στο ΑΕΠ από το 2012 κατά 13,5 δισ. ευρώ. Η συνεισφορά στο κομμάτι της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου εκτιμάται κοντά στο 30%.

Οι θετικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και η συμβολή του στην ελληνική οικονομία παρουσιάστηκαν εκτενώς το περασμένο διήμερο στις Βρυξέλλες, όπως και οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Ενδεικτικά κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών το επιτελείο του ΣΕΤΕ έθεσε το θέμα των υψηλών επιτοκίων και της περιορισμένης πρόσβασης στη χρηματοδότηση, «αλληλένδετες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τομέα», όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Αντίστοιχα στις επαφές με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, τον κ. Χρήστο Στυλιανίδη επιβεβαιώθηκε πως το momentum του ελληνικού τουρισμού μπορεί να εξελιχθεί σε προπομπό συνεργασίας και ανάπτυξης του τομέα στην Ευρώπη, ενώ με τον Kάρλο Κοράτσα εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα τέθηκε η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών σχετικά με την κατανόηση της σημασίας του τουρισμού για τη οικονομία και τις κοινωνίες της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια των επαφών με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο συζητήθηκε η σημασία του τουρισμού στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, καθώς και η αναγκαιότητα της ενδυνάμωσης της «φωνής» του κλάδου στις Βρυξέλλες, ενώ στη σύσκεψη με τον Μαργαρίτη Σχοινά αναλύθηκε περαιτέρω η αξία του τομέα για την ελληνική κοινωνία και τη διάχυση των ωφελειών του στα νοικοκυριά.

Ο ΣΕΤΕ πραγματοποίησε και παρουσίαση στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης με τον κ. Γίρκι Κάταϊνεν, αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα τέθηκαν επί τάπητος το πλάνο Γιουνκερ, η φορολογία, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η μείωση της γραφειοκρατίας, παράγοντες που θεωρούνται ως οι ακρογωνιαίοι λίθοι για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και τον τουρισμό. Από την πλευρά του, ο κ. Κάταϊνεν, κατέστησε σαφές το γεγονός ότι η ΕΕ αντιλαμβάνεται τη δυναμική και τις προοπτικές του τομέα και επιθυμεί στενή συνεργασία και συνέργειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα