Ελληνική συνεδρίαση για... γερά νευρά στη Wall Street

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με την Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, να «σφυρίζει τη λήξη» χτυπώντας το καμπανάκι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ολοκληρώθηκε άλλη μια συνεδρίαση για γερά νεύρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα γιορτάστηκε η «Ελληνική Ημέρα» στη Wall Street, όπου βρέθηκε το κυβερνητικό επιτελείο με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, προς αναζήτηση επενδυτών.

Μια πράγματι άκρως... ελληνική συνεδρίαση, καθώς ο S&P 500 μετά από πολλές εναλλαγές προσήμων και σκαμπανεβάσματα έκλεισε

τελικά εκεί σχεδόν εκεί όπου ξεκίνησε με οριακές απώλειες 0,02%, πραγματοποιώντας ουσιαστικά μηδενική πρόοδο.

Δείτε το βίντεο με την Κουντουρά να χτυπά το καμπανάκι της λήξης...

Watch live as Minister of Tourism of the Hellenic Republic @ElenaKountoura celebrates Greek American Issuer Day https://t.co/LRvjuCoV5E

NYSE (@NYSE) December 11, 2018

Στον αντίποδα, ράλι αισιοδοξίας κατέγραψαν οι ευρωαγορές, με τον Stoxx 600 να ανακάμπτει με +1,53% στις 344,18 μονάδες και σημαντικά κέρδη στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σβήνοντας μέρος των χθεσινών απωλειών. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ευρώπη βούτηξε έως και 2%.

Αλλά και οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν δυνατά εν μέσω αισιοδοξίας για «άσπρη μέρα» στο εμπόριο, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος ανήρτησε ένα tweet στο οποίο έκανε λόγο για «πολύ παραγωγικές συζητήσεις με Κίνα».

Στη συνέχεια ωστόσο γύρισαν στο «κόκκινο» εν μέσω σφοδρής κόντρας Ρεπουμπλικανών-Δημοκρατικών με αφορμή το Τείχος στα σύνορα με Μεξικό. Ο Τραμπ αντιπαρατέθηκε έντονα με τους Δημοκρατικούς στο Οβάλ Γραφείο, καθώς χρειάζεται επειγόντας υπογραφές του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό.

Στο τραπέζι τέθηκε μέχρι και κυβερνητικό shutdown (για ακόμη μια φορά), ωστόσο η Γερουσία έδειξε πως θέλει να αποφύγει κάτι τέτοιο, με τις μετοχές έτσι να γυρνούν και πάλι σε θετικό έδαφος και τον S&P 500 να κλείνει τελικά εκεί που ξεκίνησε.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,21% στις 24.372 μονάδες, με τον S&P 500 να παραμένει πρακτικά αμετάβλητος, με πτώση μόλις 0,02% στις 2.637 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,16% υψηλότερα στις 7.031 μονάδες.

Οι traders δεν ξέρουν τι κινεί τις αγορές

Η ακραία μεταβλητότητα που παρατηρείται αυτές τις ημέρες στις αγορές, σε συνδυασμό με τους φόβους για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, ηχεί «καμπανάκι» για το μέλλον, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Bloomberg, «ούτε οι ίδιοι οι traders δεν ξέρουν τι κινεί αυτόν τον καιρό τις αγορές, κι αυτό δεν είναι καλό».

Οι επενδυτές μάλιστα δυσκολεύονται να βρουν που να ... κρυφτούν, αφού και στα εμπορεύματα υπάρχει ισχυρή μεταβλητότητα, καθώς το πετρέλαιο δε μπορεί να αποφασίσει προς τα που θα κινηθεί, ενώ τα «ασφαλή» ομόλογα εκπέμπουν το δικό τους σήμα κινδύνου, μετά την πρόσφατη αντιστροφή καμπύλης αποδόσεων.

Κέρδη για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Σε θετικό έδαφος παραμένουν, πάντως, οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, στον απόηχο δημοσιεύματος που ανέφερε ότι η Κίνα προχωρά προς τη μείωση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ, στο 15% από 40% σήμερα, αν και έχουν περιορίσει σημαντικά τα κέρδη τους.

Η μετοχή της General Motors είχε κέρδη 0,78%%, όταν νωρίτερα ενισχυόταν περισσότερο από 3%, ενώ της Fiat Chrysler κατέγραψε άνοδο 0,72%%.

Κίτρινα γιλέκα, εμπόριο, Ιταλία και Brexit στις ευρωπαϊκές εξελίξεις

Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,49% κι έκλεισε στις 10.780,51 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,27% στις 6.806,94 μονάδες, με το θρίλερ για το Brexit να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,35% στις 4.806,20 μονάδες, στη σκιά των εξαγγελιών Macron οι οποίες δεν έπεισαν τα «Κίτρινα Γιλέκα».

Στο επίκεντρο παραμένουν οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το Brexit, μία ημέρα αφότου η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, ματαίωσε την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία του Brexit.

Σήμερα, αναταραχή προκάλεσε δημοσίευμα του «Sky News» που ανέφερε ότι βουλευτές του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος είναι πεπεισμένοι ότι έχουν υποβληθεί οι 48 επιστολές που χρειάζονται για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Μετά την είδηση, η στερλίνα γύρισε σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,251 δολ. -νέο χαμηλό 20 μηνών.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,98% στις 18.591,01 μονάδες, καθώς έχουν απομείνει λιγότερες από 24 ώρες προκειμένου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte να παρουσιάσει το νέο αναθεωρημένο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 στην Κομισιόν και στον πρόεδρο της Jean Claude Juncker.

Ο κλάδος αυτοκινήτου, που είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητος» σε θέματα εμπορίου, σημείωσε «άλμα» 2,34%, με τη μετοχή της Daimler να σημειώνει άνοδο 2,7%, της Volkswagen να καταγράφει κέρδη 3,6%, της BMW να κλείνει κατά 1,8% υψηλότερα και της Fiat Chrysler να ενισχύεται κατά 2,6%.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών ενισχύθηκαν κατά 0,7%, ενώ ο κλάδος πρώτων υλών, που έχει σημαντική έκθεση στην Κίνα, καταγράφει άλμα 3,1%.

Οι μετοχές των Antofagasta, Arcelormittal και Rio Tinto κατέγραψαν ισχυρή άνοδο 4,7%, 3,4% και 3,3% αντίστοιχα.

Μικρή επιδείνωση κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 3,13%, από 3,095% στο χθεσινό κλείσιμο.

Υπό πίεση βρέθηκαν τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, στον απόηχο των εξαγγελιών του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, με στόχο να κατευνάσει την οργή των «κίτρινων γιλέκων».

Το spread του γαλλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχο γερμανικού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τις εκλογές του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα