Εκτοξεύονται οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Οι καταιγιστικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, κυρίως σε ότι αφορά τις εμπορικές διαμάχες, οδήγησαν σε απότομη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ΗΠΑ, στο ξεκίνημα της εβδομάδας.

Θα περίμενε βέβαια κανείς οι εμπορικές ανησυχίες να ωθήσουν τους επενδυτές σε αγορές, τουλάχιστον στα «ασφαλή καταφύγια», όπως το αμερικανικό και το γερμανικό 10ετές.

Ωστόσο οι αγορές δείχνουν να φοβούται πλέον μια μετεξέλιξη του εμπορικού πολέμου σε νομισματικό,

καθώς ο Τραμπ έριξε την πρώτη «σφαίρα» κατηγορώντας ΕΕ και Κίνα για χειραγώγηση των νομισμάτων τους. Οι αναλυτές εκτιμούν πως ένας ενδεχόμενος νομισματικός πόλεμος θα επηρεάσει αρνητικά σχεδόν όλες τις αγορές και τα επενδυτικά assets.

Παράλληλα, και μετά τις δηλώσεις του Kuroda της Bank of Japan, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενδέχεται να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής νωρίτερα από ό,τι έχει εκτιμηθεί.

Την ίδια στιγμή, οι ήπιες πιέσεις στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές περιορίζουν περαιτέρω την επενδυτική όρεξη για ανάληψη ρίσκου.

Δημοσίευμα του «Reuters» ανέφερε ότι η BoJ συζητά να τροποποιήσει το μαζικό πρόγραμμα χαλάρωσης, «στέλνοντας» την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιαπωνίας σε υψηλά έξι μηνών, και κύματα αναταράξεων στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας σημειώνει άνοδο 8% στο 0,405%.

Το αμερικανικό 10ετές φλερτάρει με το 3%, καθώς η απόδοση εκτοξεύεται κατά 1,92% στο 2,949%.

Η απόδοση του 10ετούς της Ιταλίας καταγράφει αύξηση 2,44%, στο 2,644%.

Keywords
Τυχαία Θέματα