Εκρηκτικό μείγμα τιμολογίων εκτινάσσει τις τιμές του ρεύματος

Τάξη στο χάος των τιμολογίων ρεύματος επιδιώκει να βάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ξεκινώντας σήμερα από την ακρόαση της ΔΕΗ και θα ακολουθήσουν διαδοχικά και όλοι οι προμηθευτές ενέργειας τις επόμενες εβδομάδες. Στο στόχαστρο της ΡΑΕ μπαίνει η εκτίναξη των τιμολογίων ρεύματος και οι αντίστοιχες  ρήτρες αναπροσαρμογής που ενεργοποιούν η μία μετά την άλλη οι εταιρείες, μετακυλίοντας στους πελάτες τους το αυξημένο κόστος των ρύπων (CO2) αλλά και την αύξηση της χονδρεμπορικής

τιμής του ρεύματος, η πορεία της οποίας εκτροχιάστηκε από την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και τις μεγάλες αναταράξεις που προκάλεσε η αγορά εξισορρόπησης.

Υπολογίζεται ότι σε σχέση με τον περασμένο Μάιο που η Οριακή Τιμή Συστήματος (ενσωματώνει το κόστος χονδρεμπορικής στους εναλλακτικούς παρόχους) ήταν 34 ευρώ/MW, σήμερα έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Η πρόβλεψη μάλιστα που γίνεται από τα επιτελεία των εταιρειών είναι ότι θα φτάσει τα 100 ευρώ/MW σε ένα χρόνο από σήμερα, κυρίως λόγω του ασφυκτικού περιβάλλοντος του διοξειδίου του άνθρακα.

Η αύξηση του κόστους έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και έχει εκτινάξει αντίστοιχα και την κινητικότητα των πελατών. Υπάρχουν αναλύσεις που «έτρεξαν» ιδιώτες προμηθευτές που δείχνουν ότι το 60% των καταναλωτών που άλλαξαν πάροχο το τελευταίο εξάμηνο, σκοπεύει να μεταπηδήσει άμεσα σε άλλο προμηθευτή ενέργειας. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το 30% αυτού του πελατολογίου θέλει να επιστρέψει στη ΔΕΗ. Εικόνα που όπως λένε στελέχη της αγοράς δεν είχαν συναντήσει ούτε την εποχή του σκανδάλου της Energa-Hellas Power.

Η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς προσέρχεται πρώτη στο κάλεσμα της ΡΑΕ, καθώς πρόσφατα αποφάσισε να ενσωματώσει στα τιμολόγια τη ρήτρα CO2 που διατηρούσε παγωμένη όλο το προηγούμενο διάστημα. Η ενεργοποίηση της ρήτρας οδηγεί σε αναπροσαρμογή τιμολογίων κατά 7% στα τιμολόγια ρεύματος προκειμένου η επιχείρηση να διαχειριστεί το αυξημένο λειτουργικό κόστος των λιγνιτικών της μονάδων.
Η ΔΕΗ δέχεται ισχυρές πιέσεις από το ράλι των τιμών των ρύπων και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που επιμένει και στο σφράγισμα της Μεγαλόπολης 3. Ο σχεδιασμός για το λουκέτο της μονάδας τέλη Μαρτίου του 2021, ανατράπηκε από τον ΑΔΜΗΕ για λόγους επάρκειας του συστήματος.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ επιμένει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της, θέμα που αναμένεται επίσης να συζητηθεί και στην σημερινή τηλεδιάσκεψη της διοίκησης με την ΡΑΕ.

Στον ρυθμιστή επικρατεί ένα πανδαιμόνιο από καταγγελίες καταναλωτών, οι οποίοι παραλαμβάνουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς και όταν αναζητούν απαντήσεις από τις εταιρείες εισπράττουν γενικόλογες και για πολλούς «αφηρημένες» έννοιες για αύξηση  του κόστους χονδρεμπορικής. Δεν λείπουν μάλιστα και περιπτώσεις παραπλάνησης  καθώς οι ρήτρες δεν παρουσιάζονται εμφανώς στους λογαριασμούς ώστε να αντιλαμβάνονται οι πολίτες τι οδήγησε στις αυξήσεις αλλά «κρύβονται» κάτω από άλλες χρεώσεις όπως είναι για παράδειγμα τα δημοτικά τέλη.

Προμηθευτές ενέργειας παραδέχονται επίσης ότι οι μαθηματικοί τύποι που χρησιμοποιεί κάθε εταιρεία για να ενεργοποιήσει τις ρήτρες δεν είναι ενιαίοι και ότι η ανάλυση και ο προσδιορισμός του κόστους είναι πολύ δύσκολος ακόμη και από τα πιο έμπειρα στελέχη του κλάδου.  Η ΡΑΕ καλείται επομένως να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να θέσει με διαφάνεια και ξεκάθαρους όρους, νέους κανόνες στην αγορά που δεν θα προκαλούν σπαζοκεφαλιές για τους καταναλωτές και δεν θα επιβαρύνουν υπέρμετρα το κόστος του ρεύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα