Έφυγαν οι Ολάγιαν από την σαουδαραβική Κοινοπραξία με την Chipita

Η αποεπένδυση από την Chipita μπορεί ακόμα να μην έχει «κλειδώσει», αφού οι διαπραγματεύσεις με την Mondelez International φέρονται να συνεχίζονται, ωστόσο η πρώτη έξοδος από σημαντικό κοινό πρότζεκτ με την ελληνική εταιρεία σνακς για την οικογένεια Ολάγιαν είναι πλέον γεγονός!

Το Olayan Group πούλησε τη συμμετοχή

15% που είχε στην Κοινοπραξία στη Σαουδική Αραβία με την Chipita και την Almarai, έναν απ’ τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων στη χώρα του Κόλπου. Πρόκειται για μία κοινοπραξία που συγκροτήθηκε το 2007 για την παραγωγή και διανομή στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας προϊόντων με τα σήματα της Chipita.

Αγοραστής του 15% είναι η Almarai, η οποία ως εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο του Ριάντ προέβη στις σχετικές ανακοινώσεις. Πλέον η ίδια, που ήταν και πριν ο βασικός μέτοχος αναλαμβάνοντας και την παραγωγή των προϊόντων σε τρία εργοστάσια της, θα ελέγχει το 75% του μετοχικού κεφαλαίου και το υπόλοιπο 25% παραμένει στην Chipita.

Σύμφωνα με την Chipita: «Η Modern Food Industries (MFI) έχει έδρα στο Ριάντ και εργοστάσια στη Jeddah, στο Al Kharj και στο Hail. Το 2009 εισήγαγε το κρουασάν 7DAYS στη Σαουδική Αραβία, και σύντομα εδραιώθηκε ως ηγέτης της συγκεκριμένης αγοράς. Αργότερα, ακολούθησε επίσης η είσοδός της στην αγορά των κέικ, με τα 7DAYS Swiss Rolls και τα 7DAYS Cake Bars, ενώ το 2018 κυκλοφόρησε στην αγορά και τα 7Days Bake Rolls. Η Modern Food Industries (MFI) δραστηριοποιείται επίσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κουβέιτ, στο Ομάν και στο Μπαχρέιν».

Το αντίτιμο και οι αποτιμήσεις

Απ’ τη συγκεκριμένη συναλλαγή προκύπτουν μία σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία. Το πρώτο που ίσως ρίξει και λίγο φως στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την ίδια την Chipita αλλά και τις τρέχουσες αποτιμήσεις είναι το ποσό της συναλλαγής. Για το 15% της Modern Food Industries, όπως ονομάζεται η κοινοπραξία, η Almarai μέσω της θυγατρικής της, Western Bakeries Company, κατέβαλε στον όμιλο Olayan 150 εκατ. ριάλ, κάπου 32,9 εκατ. ευρώ ή 39,9 εκατ. δολ. με βάση τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Με άλλα λόγια η συμμετοχή της Chipita με βάση το συγκεκριμένο ντιλ αποτιμάται 250 εκατ. ριάλ ή 54,8 εκατ. ευρώ ή 66,6 εκατ. δολ…

Σημειωτέον πως η Chipita συμμετέχει σε ακόμα τρεις κοινοπραξίες με τοπικούς παραγωγούς ανά τον κόσμο. Πρόκειται για:

-την Britchip, που ιδρύθηκε το 2017 στην Ινδία από κοινού με την Britannia Industries,

-την CCP Productos, που ιδρύθηκε το 2017 στο Μεξικό από κοινού με την Catamo αλλά και τον επιχειρηματία Alberto Romo της Proan, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παρασκευής τροφίμων στο Μεξικό, και

-την Muchico Bakery, που ιδρύθηκε το 2016 στη Μαλαισία από κοινού με την Οικογένεια Tan (Ιδρυτές της Munchy’s, της κορυφαίας τοπικής μάρκας μπισκότων της Μαλαισίας εδώ και πάνω από 25 χρόνια, με παρουσία στη Μαλαισία, την Κίνα και την Ινδονησία)

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται, στις διαπραγματεύσεις με την Mondelez International το ζήτημα των Κοινοπραξιών φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο τόσο στο κομμάτι των αποτιμήσεων, όσο όμως και στις δεσμεύσεις των υπολοίπων μετόχων στην περίπτωση ενός ντιλ. Κάτι, στο οποίο είχε αποδοθεί και το προ τριετίας «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων.

Σχέση …ζωής

Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Ολάγιαν εισήλθε στην Chipita το 1992 προσφέροντας τα χρηματοδοτικά «καύσιμα» για μία εντυπωσιακή αναπτυξιακή πορεία που ακολούθησε με βάση τη στρατηγική που ξεδίπλωσε ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ήταν επίσης οι κύριοι χρηματοδότες της επαναγοράς της Chipita απ’ το σχήμα της Vivartia έναντι 400 εκατ. ευρώ το 2010. Γι αυτό και εξάλλου σήμερα το Olayan Group εμφανίζεται να ελέγχει περίπου το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Ωστόσο απ’ το 2018, στο πλαίσιο ενός γενικότερου ανασχεδιασμού της στρατηγικής του ομίλου, οι Ολάγιαν φέρονται να θέλουν να καρπωθούν τις υπεραποδόσεις που έχουν δημιουργηθεί σε σειρά εταιρειών που έχουν επενδύσει μακροπρόθεσμα. Στη βάση αυτή έχουν εξεταστεί κατά καιρούς διάφορα σχέδια, απ’ την πώληση της εταιρείας ως την εισαγωγή της σε μεγάλο Χρηματιστήριο. Το τελευταίο δίμηνο τραπεζικές διαρροές επιμένουν ότι έχει αναθερμανθεί το προ τριετίας «ειδύλλιο» με την Mondelez International.

Διαβάστε ακόμη

Αυτός είναι ο Έλληνας που μήνυσε την Apple (pics)

Το «χρυσό αγόρι» που… αναθέτει απευθείας αναθέσεις του Δημοσίου, η… ανάσταση της μούμιας και τα ακίνητα Γκερέκου στην πλατεία Λιστόν 

Πλειστηριασμοί: Τέλος στο οριζόντιο «πάγωμα» – Ποιοι δανειολήπτες είναι πρώτοι στη λίστα τραπεζών και servicers

Keywords
Τυχαία Θέματα