«Εφιαλτικές» συνθήκες τα Χριστούγεννα για εργάτες σε εργοστάσια παιχνιδιών

Εφιαλτικές συνθήκες εργασίας την περίοδο των Χριστούγεννων καταγγέλλουν οι εργάτες σε κινέζικα εργοστάσια που παράγουν παιχνίδια για τις εταιρείες Hasbro, Disney και Mattel, όπως δείχνει έρευνα.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η έκθεση, με τίτλο "Ένας εφιάλτης για τους εργαζόμενους", δείχνει τα ευρήματα των οργανώσεων China Labor Watch,

ActionAid, CiR και Solidar Suisse, οι οποίες έστειλαν μυστικούς ερευνητές σε τέσσερα εργοστάσια που παρήγαγαν παιχνίδια που πωλούνται σε Walmart, Costco, Target και σε άλλους διεθνείς λιανοπωλητές.

Τέσσερα εργοστάσια ερευνήθηκαν μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν σοβαρές παραβιάσεις στα εργοστάσια που έθεταν σε κίνδυνο τους εργάτες.

Στην περίοδο αιχμής της παραγωγής, οι εργαζόμενοι συμπλήρωναν σε 175 ώρεςυπερωρίες ανά μήνα. Το κινεζικό εργατικό δίκαιο περιορίζει τις μηνιαίες υπερωρίες σε 36 ώρες το μήνα, αλλά η έκθεση ισχυρίζεται ότι τα εργοστάσια ζητούσαν συχνά από τις τοπικές αρχές να εφαρμόσουν ένα "ολοκληρωμένο πρόγραμμα ωρών εργασίας" για να παρακάμψουν την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι εργαζόμενοι επίσης δεν έλαβαν την απαιτούμενη από το νόμο 24ωρη εκπαίδευση πριν αρχίσουν να εργάζονται, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γνώριζαν πώς να προστατεύονται από τοξικές χημικές ουσίες. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι εργοδότες δεν μπόρεσαν να τους παράσχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας για να αποτρέψουν την επαφή με αυτές τις χημικές ουσίες.

Σύμφωνα με την Solidar Suisse, οι εργαζόμενοι χειριζόντουσαν συχνά χημικές ουσίες όπως το βενζόλιο, το οποίο έχει συνδεθεί με δηλητηρίαση και λευχαιμία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν κενά συμβόλαια εργασίας και τους παρέχονταν κακής ποιότητας καταλύματα, τα οποία συχνά φιλοξενούσαν οκτώ άτομα σε ένα δωμάτιο με ανθυγιεινές εγκαταστάσεις και χωρίς ζεστό νερό.

Σύμφωνα με το CNBC, ο εκπρόσωπος Τύπου της Hasbro επιβεβαίωσε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ότι προϊόντα της κατασκευάζονται σε δύο από τα τέσσερα εργοστάσια που αναφέρονται στην έκθεση. Ωστόσο αρνήθηκε ότι ισχύουν οι συνθήκες εργασίας που περιγράφονται στην έκθεση, λέγοντας πως η εταιρεία έχει προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους των συνθηκών εργασίας στα δύο εργοστάσια και πως η διοίκηση συμμορφώνεται με τα υψηλά πρότυπα εργασίας που θέτει η Hasbro. Οι εκπρόσωποι Τύπου των Disney, Mattel και Lego δεν απάντησαν στο αίτημα για σχολιασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα