ΕΕ: Κατέληξε σε συμφωνία για τον περιορισμό των ξένων επενδύσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία την Τρίτη σχετικά με ένα εκτεταμένο σύστημα ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη, κυρίως από την Κίνα.

Μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, οι αντιπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν στη συμφωνία σε τριμερή συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη.

Στον δυτικό κόσμο υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια που συνδέονται με ξένες επενδύσεις, ιδίως από την Κίνα.

Πέρυσι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ απέτρεψε έναν επενδυτή που

υποστηριζόταν από την Κίνα από το να εξαγοράσει την Lattice Semiconductor Corp., ανησυχώντας για την εθνική ασφάλεια και η Γερμανία κινήθηκε για να προστατεύσει τις πρωτοπόρες τεχνολογίες της, όταν η προσφορά της κινεζικής εταιρείας Midea Group Co. για τη βιομηχανία ρομπότ Kuka AG προκάλεσε εθνική κατακραυγή. Νωρίτερα φέτος, η γερμανική κυβέρνηση σταμάτησε για πρώτη φορά μια κινεζική προσφορά, θέτωντας βέτο κατά της πιθανής αγοράς του κατασκευαστή μηχανών Leifeld Metal Spinning AG.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ρυθμιστικό σκέλος της ΕΕ, πρότεινε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους έναν «μηχανισμό συνεργασίας» για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, μέσω ενός συνδυασμού συλλογής δεδομένων, ανταλλαγής πληροφοριών και πίεσης από ομότιμους.

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό προειδοποίησης για τις μελλοντικές ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη και μια κεντρική βάση δεδομένων για εκέινες που θα προκύψουν. Παρόλο που παραχώρησαν εξουσία για τις νομισματικές, ανταγωνιστικές και εμπορικές πολιτικές στην ΕΕ, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να διαφυλάσσουν την κυριαρχία τους σε τομείς όπως οι επενδύσεις και η ασφάλεια.

Ο στόχος του προτεινόμενου ευρωπαϊκού σχεδίου ελέγχου των επενδύσεων, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι να περιορίσει τις ξένες απειλές σε "κρίσιμες υποδομές", συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ενέργειας, των μεταφορών, των επικοινωνιών, των δεδομένων, του διαστήματος και της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας,τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν πληροφορίες και να παρέχουν σχόλια σχετικά με μια ξένη επένδυση σε μια συγκεκριμένη χώρα μέλος. Επιπλέον, η Επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει πληροφορίες και να διατυπώσει τη γνώμη της.

H χώρα στην οποία θα σχεδιάζεται η επένδυση θα πρέπει να «λάβει δεόντως υπόψη» οποιεσδήποτε παρατηρήσεις και απόψεις, καθώς και να λάβει «απόλυτα υπόψη» οποιαδήποτε άποψη της Επιτροπής σχετικά με μια ξένη επένδυση που θεωρείται ότι επηρεάζει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ή πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα