ΕΕ: Έσπασαν το φράγμα των 80 ευρώ οι τιμές των ρύπων στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα αυξήθηκαν πάνω από τα 80 ευρώ (90,272 $) ο τόνος την Παρασκευή για πρώτη φορά, δοκιμάζοντας την αποφασιστικότητα των πολιτικών της ΕΕ που υπόσχονται να ενεργήσουν επιθετικά για την κλιματική αλλαγή, ενώ παλεύουν με τον πληθωρισμό που πλήττει τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Το κόστος των ρύπων, όπως αναφέρει το Bloomberg, έχει αυξηθεί περισσότερο από 140% φέτος, αφού διαμορφώθηκε μια αυστηρότερη περιβαλλοντική ατζέντα στην Ευρώπη και το σαρωτικό ράλι

στις τιμές του φυσικού αερίου έκανε τον άνθρακα πιο οικονομικό στη χρήση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκε έως και 0,7% την Παρασκευή στα 80,42 ευρώ ο μετρικός τόνος στο ICE Endex στο Άμστερνταμ.

Η γρήγορη αύξηση των τιμών του άνθρακα έχει αιφνιδιάσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, που έχουν σκοπό να απομακρύνουν τα βρώμικα καύσιμα από την παραγωγή ενέργειας και τις βιομηχανικές διαδικασίες.

Προς το παρόν, όμως, αυτό δεν συμβαίνει πραγματικά. Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου σημαίνει ότι η Ευρώπη πιθανότατα θα δει τις εκπομπές να αυξάνονται φέτος, καθώς τα εργοστάσια άνθρακα λειτουργούν κερδοφόρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αυτό είναι άβολο για πολλούς ηγέτες που προχώρησαν σε ισχυρές δεσμεύσεις στις συνομιλίες για το κλίμα στη Γλασκώβη τον περασμένο μήνα. Μακροπρόθεσμα, μια υψηλή τιμή άνθρακα θα μπορούσε να επιταχύνει τις επενδύσεις σε μεθόδους μείωσης των εκπομπών ή τη στροφή σε καθαρότερα καύσιμα.

Τεχνολογίες όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα ή η παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται πιο οικονομικά βιώσιμες εάν η τιμή του άνθρακα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα ή πάνω από αυτά. Ενώ η υψηλή τιμή θα μπορούσε να ωθήσει τις εταιρείες να επενδύσουν σε εξοπλισμό για να μειώσουν τις εκπομπές τους, η ταχύτητα της αύξησης πιθανότατα θα τις κάνει να σταματήσουν για να δουν εάν οι τρέχουσες τιμές είναι εδώ για να μείνουν, σύμφωνα με τον Marcus Ferdinand του Thema Consulting Group με έδρα το Όσλο.

Ο σχετικός τεχνικός, έδειξε ότι η τιμή του άνθρακα είναι η πιο υπεραγορασμένη από τον Μάιο, λίγο πριν η τιμή πέσει 12% σε δύο ημέρες. «Είναι πραγματικά τρελό. Απλώς ανεβαίνει πολύ γρήγορα για να είναι βιώσιμο» είπε ο Ferdinand.

Με «ρότα» για τα 100 ευρώ

Με τον πληθωρισμό ήδη να ανεβαίνει το αυξανόμενο κόστος εκπομπών δεν πρόκειται να βοηθήσει. Η ραγδαία αύξηση των τιμών του άνθρακα προκαλεί ανησυχίες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να παρέμβει για να περιορίσει την κερδοσκοπία στην αγορά.

Καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, μια χούφτα άλλοι τεχνικοί παράγοντες ωθούν επίσης τις άδειες υψηλότερα. Ένα μεγάλο ποσοστό options for carbon στα 80 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να λήξει στις 15 Δεκεμβρίου. Η τελική δημοπρασία του έτους έχει επίσης οριστεί για τις 20 Δεκεμβρίου, ξεκινώντας μια περίοδο κατά την οποία η αγορά δεν θα έχει νέα προσφορά έως ότου οι κυβερνήσεις αρχίσουν να πωλούν ξανά άδειες τον Ιανουάριο.

Το ράλι των τιμών του άνθρακα απέχει πολύ από το να τελειώσει, σύμφωνα με τον Per Lekander της Clean Energy Transition LLP. Ο ίδιος αναμένει ότι οι άδειες θα ξεπεράσουν τα 100 ευρώ τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας συνεχίζουν να αγοράζουν δικαιώματα για να μετριάσουν τις εκπομπές τους από την καύση άνθρακα φέτος.

Το κόστος ρεκόρ των ρύπων είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί από ορισμένους αρχηγούς κυβερνήσεων κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 16-17 Δεκεμβρίου. Από την άλλη, η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας Anna Moskwa δήλωσε σε συνέντευξή της ότι η αγορά άνθρακα χρειάζεται ευρείες μεταρρυθμίσεις και ότι οι τρέχουσες τιμές θα προσθέσουν μόνο κόστος χωρίς να ενισχύουν τις περικοπές των εκπομπών.

Οι ηγέτες της ΕΕ είναι πιθανό να συζητήσουν την τιμή του άνθρακα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους για την αύξηση του ενεργειακού κόστους σε μια σύνοδο κορυφής αργότερα αυτόν τον μήνα. Οι υπουργοί Ενέργειας συγκρούστηκαν για τον τρόπο μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας την Πέμπτη, με την Επίτροπο Kadri Simson να αποδίδει την αύξηση της τιμής του άνθρακα στη ζήτηση για δικαιώματα εκπομπών και στα μηνύματα πολιτικής που προέρχονται από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Γλασκώβη.

Διαβάστε ακόμη

Αλλάζει ο ξενοδοχειακός χάρτης της Αθήνας – Νέες επενδύσεις και συμφωνίες

Αποκάλυψη: Φουλ Ελλάδα η Tesla – Τι ετοιμάζει το 2022 – Όλο το πλάνο

eΕΦΚΑ: 700 νέες προσλήψεις το 2022 και ριζικές αλλαγές στο οργανόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έσπασαν, Ευρώπη,espasan, evropi