Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη» στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Ήταν προσωπικότητα έντονη η οποία υπηρέτησε ακούραστα, με σεμνότητα, αφοσίωση και όραμα τον πολιτισμό και την παιδεία, με αίσθημα αγάπης και κοινωνικής προσφοράς. Η Μαριλένα Λασκαρίδη έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το καλοκαίρι του 2015. Το έργο της όμως και η κληρονομιά που άφησε πίσω της είναι μεγάλη και πλέον ξεπέρασε τα ελληνικά

σύνορα.

Το όνομά της δόθηκε στην Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και θα μνημονεύεται στο πέρασμα του χρόνου από τους φοιτητές αλλά και τους ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Η συγκεκριμένη Έδρα δεν λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικών προβλημάτων. Όμως το Ίδρυμα «Αικατερίνης Λασκαρίδη» του έδωσε νέα πνοή, τιμώντας τη Μαριλένα Λασκαρίδη και στο όνομά της τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική παιδεία και την ελληνική γλώσσα που υπηρέτησε με ζέση. Την Έδρα αναλαμβάνει η δρ Μαρία Μπολέτση.

Το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, που ιδρύθηκε το 1632 και είναι το μεγαλύτερο της Ολλανδίας. Σε αυτό φοιτούν περισσότεροι από 30.000 φοιτητές. Η Μαριλένα Λασκαρίδη, σύζυγος του πλοιοκτήτη Πάνου Λασκαρίδη, ήταν αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» και η «ψυχή» του Ιδρύματος και της Βιβλιοθήκης «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ»

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος εμπλουτίστηκε με 280.000 τόμους με συμβολή του προέδρου του Ιδρύματος και συζύγου της, Πάνου Λασκαρίδη. Κοινές ήταν οι ευαισθησίες τους, σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Πάνος Λασκαρίδης διάθεσε τη θαλαμηγό του Glaros για τις ενάλιες έρευνες στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ενώ το Ιδρυμα Λασκαρίδη υπήρξε από τους βασικούς χορηγούς των ερευνών.

Επίσης, περισσότερα από 20.000 παιδιά κάθε χρόνο, από τις νομαρχιακές περιφέρειες της Ελλάδας επωφελούνταν από τις δράσεις που σχεδίαζε η Μαριλένα Λασκαρίδη.

Σταθμός για το Ίδρυμα ήταν η απόκτηση νέας, μεγαλύτερης στέγης. Πρόκειται για το Μέγαρο Στρίγκου, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο το οποίο δεσπόζει στη Ζέα, στον Πειραιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα