Δημοσκόπηση – κόλαφος για Μέρκελ: Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί δεν τη θέλουν για Καγκελάριο

Στενεύει ο κλοιός για την Άνγκελα Μέρκελ με το 47% των Γερμανών να ζητούν την αποχώρησή της από την καγκελαρία προτού ολοκληρώσει την τέταρτη θητεία της.

Έρευνα του ινστιτούτου «YouGov» για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων δείχνει ότι, η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας θα πρέπει να ετοιμάζει τις βαλίτσες της και να αποχωρήσει πριν από το 2021.

Αντιθέτως,το 36% των Γερμανών θεωρεί ότι η Μέρκελ θα πρέπει

να φέρει εις πέρας της καθήκοντά της ως καγκελάριος της Γερμανίας.

Η κωλυσιεργία στις διαβουλεύσεις Χριστιανοδημοκρατών, των Bαυαρών εταίρων τους, τους Χριστιανοκοινωνιστές και των Σοσιαλδημοκρατών κοστίζει ακριβά στη Μέρκελ. Αυτή μάλλον πληρώνει το τίμημα που δεν έχουν καταφέρει μετά από περίπου 90 ημέρες να σχηματίσουν ένα «μεγάλο συνασπισμό»(Groko),όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Το SPD κάνει σκληρό παζάρι θέτοντας τους όρους του

Την ίδια ώρα,το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κάνει το δύσκολο... «Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί εάν οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία συνασπισμού έχουν νόημα», επισημαίνει ο Σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην αντικαγκελάριος της Μέρκελ. «Εάν η καγκελαρία συνεχίσει να απορρίπτει όλες τις προτάσεις για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα υπάρξει συνασπισμός με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Σαφές είναι επίσης ότι εάν η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση συνεχίζει να επιμένει να παραμείνει η ιδιωτική περίθαλψη καλύτερη από την δημόσια τότε λίγο νόημα έχει να διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση συνασπισμού», τονίζει ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος του SPD, σε συνέντευξή του στην Bild, τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας.

«Οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση Τζαμάικα απέτυχαν επειδή ,μεταξύ άλλων, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση δεν λέει ποτέ με ποιον τρόπο θέλει να κυβερνήσει. Πρέπει να το αποσαφηνίσει αυτό. Χριστιανοδημοκράτες και (CDU) και Xριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα πρέπει επιτέλους να πάψουν να κρύβονται. Πρέπει να πουν ποια πραγματικά πολιτική θέλουν να κάνουν για την Γερμανία», πρόσθεσε ο Γκάμπριελ.

Στο μεταξύ, ο Ράλφ Στέγκνερ, αναπληρωτής πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών,υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt» ότι,οι «Χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν επίδειξη ισχύος και να νουθετούν τους Σοσιαλδημοκράτες θέλοντας έτσι να τους ασκήσουν πίεση πριν καν αρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες».

Στις 7 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές συνομιλίες Μέρκελ -Σουλτς

Ο χρόνος τελειώνει για τη Μέρκελ. Στις 7 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί σε έξι μέρες, προκειμένου τα κόμματα κατόπιν να αποφασίσουν σχετικά με την συμμετοχή τους σε διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Στις 12 Ιανουαρίου θα πρέπει να υπάρχει ένα έγγραφο στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα βασικά σημεία των συμπερασμάτων των συνομιλιών, το οποίο και θα τεθεί υπόψη των κομμάτων. Ήδη το SPD έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει για αυτόν τον σκοπό να πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη.

Τα κόμματα συμφώνησαν επίσης ότι, στις διερευνητικές συνομιλίες θα τεθούν 15 θεματικές ενότητες, μεταξύ των οποίων η ευρωπαϊκή πολιτική, το συνταξιοδοτικό, η εσωτερική ασφάλεια και η μετανάστευση, η οικονομία, η φορολογική πολιτική, η ενέργεια και τα θέματα οικογένειας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης, αν τελικά συμφωνηθεί «μεγάλος» συνασπισμός, θα διαρκέσει ως την άνοιξη.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα