Εκλογές το 2019 αλλά θα κριθεί απ' την πορεία των πραγμάτων, λέει ο Αλέξης Τσίπρας

Παράθυρο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με φόντο τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στο Μακεδονικό φάνηκε να ανοίγει ο πρωθυπουργός κατά την συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ. Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο σχεδιασμός του είναι για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ήτοι τον Οκτώβριο του 2019,

ωστόσο επισήμανες πως «όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επομένων μηνών».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, παρά τη διαφωνία του ενώ χαρακτήρισε τζάμπα μάγκα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μίλησε για ακραία στοιχεία στο χθεσινό συλλαλητήριο. Παράλληλα έπλεξε το εγκώμιο του Προκόπη Παυλόπουλου τον οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικό πρόεδρο.

Στο μέτωπο της οικονομίας με φόντο τις χθεσινές εξαγγελίες που έκανε ο κ. Τσίπρας διευκρίνησε ότι «στόχος μας είναι ο ΕΝΦΙΑ έως το 2020 να γυρίσει εκεί που ήμασταν πριν εφαρμοστεί».

Στη συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την ενόχληση του για το γεγονός ότι κάποιοι αποκαλούν παροχές τις ελαφρύνσεις για τις ομάδες που επιβαρύνθηκαν και τη μεσαία τάξη. Επανάλαβε ότι το μέτρο για τη μείωση των συντάξεων θα τεθεί προς συζήτηση στους θεσμούς για να πειστούν να μην εφαρμοστεί, ενώ παραδέχτηκε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού «Κατρούγκαλου» έχει πολλές αδικίες, τις οποίες τώρα διορθώνουν. Ανέφερε ότι οι θεσμοί θα έρχονται πιο συχνά στην Αθήνα από ότι στις άλλες χώρες που είναι σε επιτήρηση αλλά η διαφορά για την Ελλάδα σε σχέση με πριν είναι πως εμείς θα καθορίζουμε πως θα πετύχουμε τους στόχους 3,5%, αλλά και το κοινωνικό μέρισμα ή το δημοσιονομικό χώρο.

Επιπρόσθετα χαρακτήρισε ανοησίες ότι τα επιτόκια της Ελλάδας αυξήθηκαν επειδή οι αγορές ανησύχησαν για τις παροχές της κυβέρνησης από την ΔΕΘ λέγοντας: «Οσοι λένε ανοησίες θα κριθούν από τον ελληνικό λαό». Είπε οτι υπάρχει το μαξιλάρι των 30 δισ. ευρώ για 2,5 ετη που αποτελεί ασφάλεια της Ελλάδας όταν οι αγορές είναι αναταράξεις, ασκώντας κριτική στη ΝΔ που ήθελε πιστοληπτική γραμμή.

Για το Μάτι δεν είπε ούτε μία φορά τη λέξη συγγνώμη, ενώ παρείχε πλήρη στήριξη στους υπουργούς του, οι οποίοι είπε ότι είναι κάθε μέρα στην περιοχή. Αντίθετα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση για τυμβωρυχία, ενώ όσον αφορά τη βραδινή σύσκεψη-φιάσκο δεν έδωσε ουσιαστικά καμία απάντηση για το αν ήξερε δηλώνοντας: Οι νεκροί δεν κρύβονται, ούτε εικάζονται.

Αναλυτικά οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στα ερωτήματα που του τέθηκαν:

- Για τις εξαγγελίες

Πηγαίνουμε με σχέδιο. Από πέρσι σας είπα ότι θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο. Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία ειδικά από πολιτικές δυνάμεις που γονάτισαν τον ελληνικό λαό. Και σήμερα που μας δίνεται αυτή η δυνατότητα να μιλούν για παροχολογία. Το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλα και αφορά τα επόμενα δύο, τρία χρόνια δεν είναι μόνο ελαφρύνσεις.

- Για το εάν υπάρχει ο μηχανισμός ώστε να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες

«Χθες δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό αλλά κάποια απαραίτητα μέτρα που μετά από 8 χρόνια η μεσαία τάξη υπέφερε δυσανάλογα. Δεν τα σήκωσαν τα βάρη όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Ενδεχομένως αυτοί να θέλουν να έχουμε μνημόνια γιατί μεγιστοποιούν τα κέρδη τους. Είναι εφικτά αυτά τα μέτρα. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα αλλά μια πραγματικότητα που θα γίνει όταν θα μπορεί να την δει στην καθημερινή του ζωή ο απλός πολίτης. Αυτό είναι το σχέδιό μας και μιλάμε με ασφάλεια και αυτά εξαγγείλαμε χθες και θα τα υλοποιήσουμε άμεσα. Η καταβολή 1 δισ σε ενστόλους και πανεπιστημιακούς έχει συμφωνηθεί ήδη. Στο τέλος του έτους θα δούμε εάν υπάρχει και ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για κοινωνικό μέρισμα. Θεωρούμε ότι θα υπάρξει. Η οικονομία πάει καλά και υπερβαίνουμε τους στόχους. Το 2019 μέσα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που θα υπάρξει και θα είναι μεγαλύτερος απ' αυτόν που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, θα νομοθετήσουμε και θα θεσμοθετήσουμε όσα εξήγγειλα χθες. Οι εξαγγελίες θα ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και δεν αποτελούν πισωγύρισμα.

- Για το πότε θα ψηφιστούν τα μέτρα που εξήγγειλε

Εξαγγείλαμε μέτρα άμεσης εφαρμογής 1.1.2019. Αφορούν μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εως 25 ετών, επιδότηση ενοικίου για 300 χιλ. νοικοκυριά και κάποια κίνητρα για συνεταιρισμένους αγρότες κ.α.. Αυτά τα μέτρα θα ψηφιστούν εως τέλος 2018 για να εφαρμοστούν 1.1.2019. Η μόνη παρέμβαση που αφορά προνομοθέτηση για 2019 είναι για τον ΕΝΦΙΑ γιατί απαντά σε συνολικό σχεδιασμό για τον ΕΝΦΙΑ. Εμείς δεν θέλουμε να πάμε μόνο σε μείωση 30% που θα φθάσει 50% σε λαϊκά νοικοκυριά. Δεν θέλουμε να πάμε μόνο σε αυτή την μείωση που ο δημοσιονομικός χώρος δεν φθάνει για το 2019 γι αυτό πάμε και στο 2020 αλλά να είναι και εξορθολογισμένος. Η δομή του φόρου θα είναι τέτοιος ώστε να μην είναι λαϊκό χαράτσι. Αν ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχει πρόγραμμα Πινοσέτ που έχει να πει στον κόσμο ότι αυτές τις παροχές θα τις ακυρώσει. Μπορεί να διεκδικήσει την εκλογή του λέγοντας ότι θα ακυρώσει όσα η δική μας κυβέρνηση πέτυχε.

- Για τον ΕΝΦΙΑ

Στόχος είναι το 2020 να έχουμε γυρίσει εκεί που ήμασταν πριν εφαρμοστεί ο ΕΝΦΙΑ, στον φόρο που εισέπραττε τότε η χώρα. Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να βγει να πει ότι θα το ακυρώσει.

- Για τις υψηλές αποδόσεις στα ομόλογα και την έξοδο στις αγορές

Έχει μεγάλη σημασία ότι συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας να χτίσουμε το δημοσιονομικό μαξιλάρι ρευστότητας που διασφαλίζει για τα επόμενα 2,5 χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές σε περιόδους όπου αυτές βρίσκονται σε αναταράξεις. Έχουμε την πολυτέλεια, συνεπώς, να παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις αγορές, έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 χρόνια να μην μας απασχολεί τι κάνουν οι αγορές. Προφανώς μέσσα στα επόμενα 2,5 χρόνια θα μας δοθεί η ευκαιρία να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε με καλό επιτόκιο» είπε για την έξοδο στις αγορές.

Εάν δεν είχαμε χτίσει το μαξιλάρι ρευστότητας, σήμερα η χώρα θα είχε οδηγηθεί σε αυτό που ευχόταν η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο με μία προληπτική γραμμή στήριξης. Τώρα όμως έχουμε καθαρή έξοδο. Επίσης την αυτοπεποίθηση και την αξιοπιστία στο διεθνή παράγοντα και τις αγορές ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να εξυγιάνει την οικονομία και ότι θα συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Στα επόμενα τρία χρόνια θα έχουμε και αναβάθμιση στην «επενδυτική βαθμίδα» που θα σημάνει και πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με τις διεθνή επενδυτική κοινότητα. Καμία σχέση δεν έχει η απόδοση των ομολόγων που οφείλεται στις αναταράξεις. Έχουμε διασφαλίσει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Βγήκαν ορισμένοι μεταξύ αυτών ο κ. Μητσοτάκης και έσπευσαν να αποδώσουν το τσίμπιμα στις αποδόσεις στο ότι εγώ θα ερχόμουν στη ΔΕΘ να εξαγγείλω παροχές. Για κακή τους τύχη, την Παρασκευή, και ενώ τα περισσότερα είχαν διαρρεύσεις, είχαμε πτώση κατά 50 μονάδες βάσης. Να υποθέσω ότι οι αγορές είδαν τις παροχές και είπαν δώσε και άλλα; Όλα αυτά είναι ανοησίες. Καμία σχέση δεν έχει η απόδοση των ομολόγων που οφείλονται στις διεθνείς αναταραχές με τις παροχές.

- Για την ανάγκη κάλυψης του ιδιωτικού τομέα μπροστά στις αναταράξεις

Έχουμε ένα καθαρό διάδρομο αποπληρωμών για το χρέος μας μέχρι το 2032 και από εκεί και πέρα έχουμε το πλαφόν του 15% του ΑΕΠ γι΄αυτό μπορούμε να πούμε ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο. Αυτό το λένε οι αγορές που αναβαθμίζουν την οικονομία, το λένε οι επενδυτές που έρχονται στη χώρα. Βέβαια χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση.

τα ληξιπρόθεσμα προς τους ιδιώτες έχουμε στόχο να αποπληρωθούν στο επόμενο διάστημα. Ένας κρίσιμος παράγοντας είναι, επίσης, ότι για πρώτη φορά μετά το 2013 για 3 συνεχόμενους μήνες έχουμε και μειώσεις των ληξιπροθέσμων των ιδιωτών προς το δημόσιο και μεγάλη μείωση των «κόκκινων» δανείων που έχουν φτάσει τα 66 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ το 2014.

Πρέπει να προστατεύουμε τους ευάλωτους δανειολήπτες και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Δεν θα συμφωνήσω με την εκτίμησή σας ότι η προληπτική γραμμή στήριξης, που θα ήταν ένα κεκαλυμένο Μνημόνιο, θα στήριζε την ιδιωτική οικονομία. Πρέπει, όμως, να δούμε το επόμενο διάστημα το πώς οι τράπεζες θα διευκολύνουν την ελληνική οικονομία και όχι εμείς τεχνητά τις τράπεζες. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδους

- Για τις συντάξεις

Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να καταθέτουν τους προϋπολογισμούς τους. Αυτό που έχω περιγράψει συμβαίνει με όλες τις χώρες. Στη δική μας περίπτωση θα τον καταθέσουμε, έχοντας και μία καλύτερη εικόνα ότι το 2019 θα είμαστε πάνω από τους στόχους. Όταν αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεθεί η θέση του ΔΝΤ που επέμενε για επιπλέον μέτρα. Από εκεί και πέρα θα προσθέσουμε και μία σειρά από επιχειρήματα που διαμορφώνουν το συνολικό μας αφήγημα. Δεν θέλουμε κανένα πισωγύρισμα στην εξυγίανση των οικονομικών. Δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα που θα άρουν τον πυρήνα των μεταρρυθμίσεων, όπως ήταν το ασφαλιστικό.

Το μέτρο αυτό για τις συντάξεις θα εξηγήσουμε ότι είναι μη διαρθρωτικό και αφορά συγκεκριμένη μερίδα συνταξιούχων. Η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μόνιμη, δεν θα έχει καμία επιπτωση στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Με τα επιχειρήματά μας και έχοντας κερδίσει την αξιοπιστία έχουμε εξαιρετικές πιθανότητες να πετύχουμε προς όφελος της κοινωνίας.

- Για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί

Ο ΣΕΒ έχει επιχειρήσεις που δεν απασχολούν με τον κατώτατο μισθό, περισσότερο ιδεολογικού χαρακτήρα είναι η αντίθεση. Οι άλλοι εταίροι που τους αφορά ο κατώτατος μισθός έχουν δείξει πρόθεση κατανόησης. Η διαδικασία θα είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας, θα κρατήσει τέσσερις μήνες. Θα προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, το πόρισμα της επιτροπής και μετά θα είναι απόφαση της Υπουργού Εργασίας.

Το μήνυμα πολιτικής που εξέπεμψα χθες δεν προκαλεί ανησυχία γιατί παράλληλα με τους κατώτατους μισθούς έχουμε μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και μια σειρά από πολιτικές ελάφρυνσης και με αναπτυξιακό πρόσημο.

Στην Πορτογαλία έχει γίνει αυτό και βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Το μίγμα δεν πρέπει να απασχολεί κανέναν, γιατί έχουμε την επιδότηση των νέων ασφαλισμένων, έχουμε μία σειρά πολιτικών με θετικό πρόσημο. Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υπό κατώτατου θα γίνει σε πνεύμα συνεννόησης.

- Για τη μείωση του αφορολόγητου απ' το 2020

Καθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Ισχύει για το μέτρο αυτό ό,τι ισχύει και για τις συντάξεις ώς προς το δημοσιονομικό σκέλος. Η δική μας εκτίμηση ότι και το 2020 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% για τα πλεονάσματα και άρα δεν θα υπάρχει διακινδύνευση να προχωρήσουμε σε μέτρα περικοπών. Επειδή το 2020 είναι μια χρονιά που θα έρθει μετά το τέλος της θητείας μας, πρέπει να πω με σαφήνεια ότι η μη εφαρμογή του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η συνετή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Να θυμίσω τι γίνεται στην Αργεντινή. Μια ακραία φιλελεύθερη κυβέρνηση επανέφερε το ΔΝΤ στη χώρα μετά από αρκετά χρόνια. Πρέπει να παίρνουμε παραδείγματα από άλλες χώρες. Η Ελλάδα δεν πρέπει και επουδενί δεν θα επιστρέψει στα Μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής.

- Για το αν υπάρχουν κοινά σημεία με την πολιτική ΝΔ λόγω της ταύτισης εξαγγελιών

Η πολιτική που εφαρμόζουμε σε σχέση με το σχέδιο του Μητσοτάκη είναι μέρα με την νύχτα. Προσπαθούν να κρυφτούν αλλά η χαρά δεν τους αφήνει. Είπε ο Καραγκούνης ότι το σχέδιο τους είναι σχέδιο Πινοσέτ. Ο περίφημος κουμπαράς με το αναδιανεμητικό σύστημα και θα παίρνουν σύνταξή μόνο όσοι είχαν καταφέρει να έχουνε μισθό και μάλιστα υψηλό. Στην Ελλάδα της κρίσης έχουμε πολλούς που δεν είχαν σταθερό μισθό και δεν θα μπορούν να πάρουν σύνταξη. Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη. Εμείς πήγαμε σε ένα σύστημα που παρά τις αδικίες που τώρα διορθώνουμε – τα 4/5 είχαν μικρότερες επιβάρυνσης και το 1/5 μεγαλύτερες και τώρα αυτό το διορθώνουμε. Ο Μητσοτάκης με το σχέδιο του μας ξαναγυρνά στα ελλείμματα. Εμείς σχεδιάζουμε το μέλλον σε πλαίσιο ασφάλειας και κοινωνική ς δικαιοσύνης. Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει επιστροφή στην πολιτική ελλειμμάτων και στο ΔΝΤ

- Για την επιστροφή των θεσμών και τι άλλαξε σε ο,τι αφορά την οικονομική κυριαρχία

Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα θα αποφασίζει. Οι στόχοι είναι οι συμφωνημένοι, θα καλύπτονται με ασφάλεια αλλά οι τρόποι που θα καλύπτονται και το μέρισμα που θα διαμορφώνεται είναι δική μας υπόθεση και αυτό είναι πολύ μεγάλη αλλαγή. Από εκεί και πέρα θα έρχονται οι θεσμοί, όπως και σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα. Εμείς θα συζητάμε λίγο πιο τακτικά με τους θεσμούς, γιατί οι άλλες χώρες δεν έχουν χρέος 180% του ΑΕΠ.

Είναι μία μεγάλη, ιστορικού χαρακτήρα αλλαγή αυτή που έγινε πριν ένα μήνα και λίγοι την πίστευαν. Ευτυχώς δεν συνέβησαν οι καταστροφές που είχε πει η αντιπολίτευση.

- Για το εάν υπάρχουν απτά αποτελέσματα απ' τη φετινή ΔΕΘ με προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων

Η διαρκής καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων και η προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει στη χώρα εδώ και δεκαετίες είναι τα μηνύματα που έχουν κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.

Το ρεκόρ του 2017 των 3,6 δισ. ευρώ για τις επενδύσεις, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή κάμψη το πρώτο τρίμηνο του 2018, πιστεύουμε ότι θα το επαναλάβουμε. Δίνουμε μια καθημερινή μάχη γιατί οι στόχοι δεν είναι εύκολο να πιαστούν. Έχει αλλάξει το κλίμα αλλά βεβαίως πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμα. Να επιταχύνουμε την απονομή δικαιοσύνης και γι' αυτή την λερναία ύδρα την γραφειοκρατία. Δίνουμε μια καθημερινή μάχη για τη γραφειοκρατία, Δυστυχώς κολλάνε πράγματα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο από την αμερικανική πλευρά, είναι και από ευρωπαϊκές και κινεζικές επιχειρήσεις.

- Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Δεν θα πουληθούν μετοχές αλλά θα υπάρξουν υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων που δεν θα αναιρούν το βασικό στρατηγικό σχεδιασμό σε σχέση με της γεωστρατηγική σημασία των λιμένων μας στη βόρεια Ελλάδα. Η διαδικασία θα διεκπεραιωθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Ως τις αρχές του Νοέμβρη θα είμαστε στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Εχουν εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλες γειτονικές χώρες.

Το λιμάνι έχει στρατηγική σημασία, ιδίως με τη σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς αφού θα παρακάμπτονται τα Στενά του Βοσπόρου

- Για το Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Προχωρούν οι οικονομοτεχνικές μελέτες και προχωράμε στη συγκρότηση διακρατικής εταιρείας που θα αναλάβει το κόστος κατασκευής και τα έσοδα από το έργο. Τέτοιου είδους έργα συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.

- Για τα μέτρα στήριξης των νέων

Ενας από τους εθνικούς στόχους είναι να ξανακερδίσουμε τους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό ή να σταματήσουμε την φυγή των νέων που αναζητούν καλύτερους μισθούς αλλά δεν φαντάζομαι ότι έχουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Έχουμε εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό πάνω στο οποίο θα χτίσουμε το μέλλον της χώρας. Είμαι περήφανος που παρά τις δυσκολίες το 2015 μια από τις πρώτες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής με τα επιδόματα που δώσαμε στους πολύ φτωχούς ήταν να αυξήσουμε το ποσό για την έρευνα κατά 1% του ΑΕΠ. Ιδρύσαμε το ίδρυμα έρευνας και καινοτομίας που δίνει υποτροφίες. Προχωρήσαμε σε σύστημα για σύνδεση νεοφυούς επιχειρηματικότητας με την αγορά με παράλληλη χρηματοδότηση των ιδεών. Αναφέρομαι στο ταμείο με τους ευρωπαϊκούς πόρους. Με κονδύλια από ΕΕ ιδρύσαμε το πρόγραμμα «ερευνώ – καινοτομώ» για την ενίσχυση των υποδομών των επιχειρήσεων. Χθες ανακοίνωσα μια σειρά από νέες παρεμβάσεις όπως πρόγραμμα προσλήψεων, πρόσληψη 5,5 χιλ νέων επιστημόνων σε δημόσιους φορείς. Πρόγραμμα επιδοτήσεων για νέους έως 25 ετών. Η συνολική μας παρέμβαση το επόμενο διάστημα θα είναι πιο διακριτή

- Για το εάν θα αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη και θα στηριχθεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία

Με βάζετε σε σκέψεις γιατί το φάρμακο στην Ελλάδα ήταν αμαρτωλή υπόθεση με την υπόθεση Novartis και τις υπερτιμολογήσεις. Βεβαιώς μας απασχολεί η στήριξη της φαρμακευτικής βιομηχανία αλλά και ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης. Έχουν ήδη δρομολογηθεί διαρθωτικά μέτρα που για πρώτη φορά στόχο έχουν να ελέγξουν τη ζήτηση και το κόστος. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζω ότι το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεχή διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία

- Για τα διόδια

Σχεδιάζουμε και έχει προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης για τα αναλογικά διόδια, θα υπάρξει εξορθολογισμός και όπου υπάρχουν διόδια κάθε πολίτης θα πληρώνει ανάλογα με τα χιλιόμετρα. Έχουμε προχωρήσει και σε μία σειρά από ρυθμίσεις για πολίτες με μόνιμη διαμονή σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και αναγκάζονται να κάνουν διαδρομές με μεγάλες εκπτώσεις. Σε έργα που ήταν παρατημένα με τεράστιο κόστος, έχουμε μεγάλη εξοικονόμηση.

- Για το Μακεδονικό και το χθεσινό συλαλλητήριο

Είδαμε το συλλαλητήριο να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία. Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους συμπολίτες που έχουν δικαίωμα να έχουν ευαισθησίες, βεβαίως πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από ομάδες μικρές. Στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Έχουμε μπροστά μας μία σημαντική συμφωνία. Θα δώσει μία μοναδική ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία. Διασφαλίζει την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, δεύτερον γιατί ανοίγει τον δρόμο στη βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή των Βαλκανίων. Θα πρέπει οι γείτονές μας να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα.

- Για το εάν υπήρξαν πιέσεις από το εξωτερικό για το Μακεδονικό

Είναι γνωστές οι θέσεις μου και του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δεκαετίας. Με απολυτη βεβαιότητα σας λέω ότι ουδείς μας πίεσε και μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό γιατί τόσο έγώ όσο και ο Κοτζιάς γι αυτή την επιτυχία – γιατί είναι επιτυχία καθώς μια χώρα αλλάζει όνομα σε συνθήκες ειρήνες δεν υπάρχει προηγούμενο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε εθνικιστή στην χώρα αυτή που ήθελε καθημερινά να κλέβει την ελληνική ιστορία και να γεμίζει τα Σκόπια με Μεγαλέξανδρους και βουκεφάλες. Είχαμε μια μοναδικη ευκαιρία καθώς η πολιτική όπως ξέρετε έχει και αλλαγές. Την στιγμή που βγήκε μια προοδευτική κυβέρνηση εμείς σπεύσαμε να εκμεταλλευτούμε την συγκυρία.

Αν αυτή η εξέλιξη ικανοποιήσει την διεθνή κοινότητα σας απαντώ, ναι την ικανοποιεί, γιατι είναι μια εξέλιξη προς την ειρήνη τον διάλογο και την συνεργασία. Αυτό είναι και ένα βήμα που αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι το προηγούμενο διάστημα ο διάλογος για τα Βαλκάνια γινόταν με απούσα την Ελλάδα. Χάσαμε επι Σαμαρά τον ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Εμείς ξαναμπήκαμε σε αυτή την διαδικασία. Με καλεσαν στο Λονδίνο όπου η Ελλάδα έγινε ξανά μέλος του διαλόγου για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα θα γίνει μέλος και τις πρωτοβουλίας 16+1 για την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής. Αρα για πράγματα που αποτελούν με ξεκάθαρο τρόπο το εθνικό μας συμφέρον θα ήταν ανόητο να πιεστούμε. Σας διαβεβαιώνω ότι αν υπήρχε οποιαδήποτε πίεση για ζητήματα μη επωφελή για την χώρα δεν θα ενέδιδα.

- Για πιθανό ενεργό ρόλο των ΗΠΑ στη συμφωνία των Πρεσπών με βάση κατάθεση του αναπλ. Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ σε Επιτροπή του Κογκρέσου

«Το ερώτημά σας να το απευθύνεται την επόμενη φορά που θα έρθει στην Θεσσαλονίκη στον κ. Ζάεφ. Εμείς υποδείξεις δεν δεχόμαστε από κανένα. Πήραμε την πρωτοβουλία για την επίλυση γιατί θεωρήσαμε ότι είναι επωφελής για τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν κάναμε εμείς εκπτώσεις από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις. Δεν έχουμε εμείς την δυσκολία για ψήφους για συνταγματική αλλαγή. Αυτή την δυσκολία την έχουν άλλοι και ίσως να θέλουν και επιπρόσθετη βοήθεια.

- Για τη στάση Καμμένου στο Μακεδονικό και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Εκτιμώ την στάση του Καμμένου αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του. Το βλέπει και ο ίδιος ο Καμμένος ότι αυτή η συμφωνία ανοίγει νέες ευκαιρίες αλλά είναι δεσμευμένος για λόγους αρχής. Έχουμε μία λύση που ανοίγει προοπτικές. Πάνω από 140 χώρες την αναγνωρίζουν με την συνταγματική τους ονομασία. Εδώ λέμε ΠΓΔΜ λες και λέμε κάτι άλλο, έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Αν ψάξετε το Macedonia στο google δεν βγαίνει ο Λευκός Πύργος. Με τη συμφωνία κατοχυρώνουμε την ιστορία μας. Από κει και πέρα, εκτιμώ και σέβομαι τη στάση του Καμμένου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα διακινδυνεύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν από αυτούς που διατυμπάνιζε ότι δεν θεωρεί ότι πρέπει να πάμε σε μια λύση χωρίς όρο Μακεδονία. Ηταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας και ξαφνικά όχι μόνο αλλάζει στάση και κρατά μια ακραία τυχοδιωκτική στάση πολιτικού αμοραλισμού που είναι επικίνδυνη γιατί αφορά εθνικά θέματα. Προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά. Αν ο Μητσοτάκης πιστεύει αυτό που λέει ότι είναι επιζήμια η συμφωνία γιατί δεν κάνει το απλό; Αντί να κάνει τον τζάμπα μάγκα καθώς όταν πάει στην Μέρκελ λέει ότι ότι θα την εφαρμόσει την συμφωνία – κοροϊδεύει τους ανθρώπους με ευαισθησίες. Ας έρθει εδώ στην Θεσσαλονίκη και να πει το απλό ότι θα ξηλώσει την συμφωνία όπως λέει για το νόμο Κατρούγκαλου και θα εφαρμόσει το πρόγραμμα Πινοσέτ. Να πει ότι αν βγει πρωθυπουργός θα πάει στο ΝΑΤΟ και θα ακυρώσει την συμφωνία. Είναι επικίνδυνος. Καθαρά πράγματα. Δεν μπορεί κανείς να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό. Εμείς θα προχωρήσουμε σταθερά και θα πετύχουμε.

- Για το εάν η συμφωνία των Πρεσπών θα έλθει στο Κοινοβούλιο

Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί από την πλειονότητα των βουλευτών.

- Για το εάν θα διενεργηθεί δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών

«Οι γείτονές μας καλούνται να αλλάξουν όνομα και σύνταγμα, ορθώς κάνουν δημοψήφισμα. Εμείς δεν αλλάζουμε τίποτα, δεν έχουμε κανέναν λόγο να προβούμε σε τέτοια διαδικασία, όπως επικυρώνονται όλες οι συνθήκες έτσι θα κυρωθεί και αυτή. Θα ήταν πρωτοφανής εξέλιξη ένα δημοψήφισμα για το πώς θα ονομαστεί μία γειτονική χώρα. Όσοι διαφωνούν ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, ας βγουν και ας πουν όσοι διαφωνούν, στους εταίρους μας ότι θα την ακυρώσουν.

- Για την προεδρική εκλογή και αν θα ξαναπροτείνει ως υποψήφιο τον Προκόπη Παυλόπουλο

Έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του, τιμά τη χώρα με τη στάση. Δεν καταλαβαίνω γιατί έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Δεν έχει νόημα να μπω σε αυτή τη συζήτηση.

- Για το ενδεχόμενο να στηθούν τετραπλές κάλπες το Μάιο

Η δική μου στρατηγική επιλογή ειναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της θητείας μου. Αυτό είναι κάτι που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συμβεί. Η χώρα πάει καλά. Είμαστε η πρώτη κυβερνηση που κλείνει τη συνταγματική της θητεία, ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με τον χρόνο τον εκλογών. Η πολιτική σταθερότητα είναι προυπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία. Θα είναι συλλογική και όχι μόνο προσωπική επιτυχία να γίνουμε η πρώτη κυβέρνηση που θα κλείσει τον κύκλο της και τη συνταγματική επιταγή.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα την οποία παραμορφώνουν οι δημοσκοπικές εταιρείες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που πέτυχε εκεί που απέτυχαν οι τρεις προηγούμενες, να βγάλουν τη χώρα από τα Μνημόνια. Το ερώτημα είναι αν θα πάμε μπροστά ή αν θα πάμε πίσω στα Μνημόνια, τη σπατάλη, τη ρεμούλα και τη διαπλοκή. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες. Ο σχεδιασμός είναι αυτός και ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε.

- Για πιθανές νέες πολιτικές συμμαχίες

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία δύναμη με διακριτή ταυτότητα, αλλά δεν αρνείται τον διάλογο και τη συμπόρευση. Εμείς συγκυβερνάμε τώρα με κεντροδεξιά και οικολόγους. Θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία και σε αυτή την κατεύθυνση συζητάμε με όλες αυτές τις δυνάμεις. Είμαστε σε έναν διαρκή διάλογο με κεντροαριστερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε είναι να αλλοιώσουμε τη στρατηγική μας. Η επόμενη μέρα μπορεί να έχει σημεία διαλόγου αλλά όχι με τη σημερινή ΝΔ, επαναλαμβάνω τη σημερινή, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αδωνι Γεωργιάδη, που είναι ακραία φιλελεύθερη και ακραία δεξια και δεν έχει σχέση με ο,τι παραδοσιακά εκπροσωπούσε η παράταξη.

- Για το εάν θα στηριχθούν στις τοπικές εκλογές πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους

Θα είμαστε ανοιχτοί στην στήριξη προσώπων στις δημοτικές εκλογές που προέρχονται από άλλους χώρους

- Για τις τηλεοπτικές άδειες

Η διαδικασία αυτή μας ταλαιπώρησε, είχαμε και εντάσεις σε αυτή εδώ την αίθουσα. Αλλά είχαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει καλό και στους δημοσιογράφους, και στο τηλεοπτικό κοινό και στο τέλος και στους ιδιοκτήτες. Η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ως αυταρχικούς επειδή θέλαμε λίγους σταθμούς αλλά η αγορά αποφάσισε ότι δεν χωράνε περισσότεροι από 5. Αν υπάρξει ενδιαφέρον για τις άλλες δύο άδειες θα υπάρξει διαγωνισμός.

Αναμένεται να μπουν 175 εκατ. ευρώ από τις άδειες και 125 εκατ. ευρώ από το φόρο διαφήμισης στην επόμενη δεκαετία. Συνολικά τα έσοδα αναμένεται να είναι μισό δισ. ευρώ.

Εξορθολογίζουμε τα πράγματα. Προχωρήσαμε σε μια μεταρρύθμιση που ήταν αναγκαία. Είχαμε την αντιπολίτευση που με τη στάση της απέδειξε ότι το παιχνίδι που κάνει είναι αυτό της διαπλοκής. Η επιλογή μας αν και είχε πολιτικό κόστος ήταν η σωστή. Έχουμε το ΕΣΡ, του έχουμε εμπιστοσύνη, οφείλουμε να του έχουμε εμπιστοσύνη» ολοκλήρωσε την απάντηση του για το θέμα των αδειών.

- Για την τραγωδία στο Μάτι και την εισαγγελική έρευνα

Διεξάγεται έρευνα από τη Δικαιοσύνη. Εγώ έσπευσα να καλέσω έμπειρο επιστήμονα από το εξωτερικό που θα φτιάξει ανεξάρτητο πόρισμα. Συνιστώ στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να σταματήσει το παιχνίδι της τυμβωρυχία σε μία εθνική τραγωδία.

- Για το τι συνέβη τη νύχτα της τραγωδίας στο Μάτι και τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Όταν κάποια στιγμή περάσεις ένα όριο οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και η κριτική παίρνει τον χαρακτήρα στρατευμένης προπαγάνδας που αλλάζει το πρόσημο.

Συγκεκριμένα για το Μάτι, θα έπρεπε να ήμασταν πολύ ανόητοι αν το μέλημά μας τότε ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς. Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε εικάζονται. Αυτή η κριτική διαψεύδεται από την εξέλιξη των πραγμάτων γιατί λίγες ώρες μετά την σύσκεψη που τόσο επικρίθηκε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε με δική μου εντολή να βγει και να ενημερώσει. Συνήθως στις κρίσεις οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι κρύβονται.

Ποιο είναι το νόημα αυτής της κριτικής. Η όποια κριτική για παραλείψεις και λάθη πρέπει να γίνεται, όταν όμως ξεπερνάει τα όρια θα πρέπει αυτοί που την υφίστανται να χαίρονται γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι έχει στόχο να βγουν κάποια κέρδη.

Θα έπρεπε να ήμασταν ανόητοι αν εκείνο το βράδυ το μέλημά μας ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς. Αν είναι δυνατόν και μάλιστα στο βαθμό που βρεθήκαμε σε μια τόσο μεγάλη τραγωδία. Ασκήθηκε αυτή η κριτική ότι επιχειρήσαμε να κρύψουμε τους νεκρούς. Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε εικάζονται. Λίγες ώρες μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τους επιβεβαιωμένους νεκρούς. Συνήθως οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι στα δύσκολα κρύβονται και βάζουν υπηρεσιακούς να κάνουν τις ανακοινώσεις. Τι νόημα έχει αυτή η κριτική που διαψεύδεται από την πορεία των προγραμμάτων

Μου δίνεται την ευκαιρία να πω ότι η όποια κριτική για λάθη και αδυναμίας πρέπει να γίνεται. Όταν όμως επαναλαμβάνω ξεπερνά τα όρια τότε μάλλον όσοι την υφίστανται πρέπει να χαίρονται γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι επιχειρείται να κερδηθεί υπεραξία πολιτική πάνω σε αποκαΐδια και νεκρούς.

Σε ό,τι αφορά το Μάτι, οι υπουργοί είναι εκεί καθημερινά από την πρώτη ημέρα.

Μεγάλο στοίχημα η αποκατάσταση των ζημιών και η διόρθωση των διαχρονικών παθογενειών. Για πρώτη φορά έχει κινητοποιηθεί σε τέτοιο εύρος η διαδικασία του γκρεμίσματος των αυθαιρέτων, της ενίσχυσης του ελέγχου, η ενεργοποίηση ακόμα και του νόμου Τρίτση για τους φράχτες που περιορίζουν την πρόσβαση στον αιγιαλό. Πράγματα που δεν έγιναν ποτέ γιατί είχαν πολιτικό κόστος. Πρέπει να γνωρίζετε ότι πρώτη φορά κινητοποιήθηκε η διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων και εντοπισμού παραβάσεων.

- Για την παραίτηση Τόσκα

Όλοι ήμασταν συγκλονισμένοι και στην πολιτική παίζουν ρόλο τα συναισθήματα των ανθρώπων. Θεωρώ ότι ο Τόσκα θεωρώ ήταν πολύ καλός υπουργός. Εκτιμώ ιδιαίτερα πως έθεσε άμεσα την παραίτησή του στη διάθεσή μου, λέγοντας πως τον βαραίνει το ηθικό κομμάτι, ανεξάρτητα από τη διαχείριση της κατάστασης.

Αυτό που διαφοροποιεί εμάς είναι το ηθικό πλεονέκτημα. Πιστεύω πως σωστά έθεσε την παραίτησή του, σωστά εγώ δεν την αποδέχθηκα αμέσως για να συμμαζέψουμε την κατάσταση, σωστά κάναμε τις αλλαγές αργότερα.

- Για τον ΟΑΣΘ

Ο ΟΑΣΘ ήταν μια πολύ αμαρτωλή ιστορία. Εγινε μια μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των εργαζομένων, έγινε μια προσπάθεια για τη δωρεάν μεταφορά των ανέργων, και κυκλοφορούν περισσότερα λεωφορεία στη Θεσσαλονικη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε γρήγορους ρυθμούς, να αυξήσουμε τον αριθμό των λεωφορείων. Για να το πετύχουμε αυτό να δούμε μήπως επαναλειτουργήσει και η ΕΛΒΟ.

- Για το γήπεδο του ΠΑΟΚ

Στη Βουλή θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες η νομοθετική ρύθμιση ώστε ο χώρος του στρατοπέδου που ανήκει στο υπ. Άμυνας να παραχωρηθεί για το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Εφόσον υπάρχει επενδυτής που θα χρηματοδοτήσει, η πολιτεία θα συνδράμει.

- Για το εάν θα επισκεφθεί τη Μόσχα μέσα στη χρονιά

Εχω επίσημη πρόσκληση να επισκεφθώ εντός του 2018 τη Μόσχα και να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Πούτιν. Το προηγούμενο διάστημα πέρασε μια περιπέτεια η σχέση μας. Τώρα δουλεύουμε για να αποκατασταθεί η κανονικότητα σε μια σειρά από τομείς. Συνεπώς ναι έχω πρόσκληση και το επόμενο διάστημα οι διπλωμάτες των 2 χωρών θα εργαστούν για να προσδιορίσουν το πότε και πως θα γίνει η επίσκεψη

- Για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία

Σε καλή πορεία οι διαπραγματεύσεις. Πολλές δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιηθούν από πλευράς Αλβανίας, όπως η θαλάσσια ζώνη, τα ελληνικά κοιμητήρια, τα σχολικά βιβλία και των μεταρρυθμίσεων σε σχέση με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Έχουν ακουστεί πολλά που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Πολλοί επιχείρησαν να βάλουν θέμα Τσάμηδων, δεν υπάρχει αυτό. Η Ελλάδα κινείται με στρατηγική επίλυσης προβλημάτων όχι παραχωρήσεων στις βασικές γραμμές για να μετατραπεί σε χώρα με αυξημένο πρόσημο στην περιοχή και να προσανατολιστεί στο βασικό της θέμα τα ελληνοτουρκικά.

- Για την πολιτική στροφή στην Ευρώπη λόγω του μεταναστευτικού

Κάτω από την πίεση της προσφυγική κρίσης η Ευρώπη παίρνει μία στροφή ακραία δεξιά και αντιευρωπαϊκή και διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει κοντά και με ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχει διαφορές αλλά είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε αυτές τις συνεργασίες. Έχουμε μορφώματα της ακροδεξιάς σε μεγάλες χώρες που παίρνουν μεγάλα ποσοστά. Βλέπουμε μία ακατανόητα λαθεμένη στάση, φοβική, των κομμάτων της Χριστιανοδημοκρατίας που υπό τον φόβο απώλειας ποσοστών κάνουν στροφή στη δική τους ατζέντα. Θεωρώ λάθος, αν η Μέρκελ κάνει την επιλογή από θέσεις αρχών που κράτησε, θεωρώ ότι θα είναι επιζήμιο για το μέλλον της Ευρώπης αν αυτό συμβεί.

- Για τον αγροτικό κόσμο

Καταφέραμε να εξορθολογίσουμε τις πληρωμές, οι αγρότες γνωρίζουν ότι πληρώνονται στην ώρα τους τις επιδοτήσεις. Την προηγούμενη χρονιά πληρώσαμε χρέη από το 2008. Θεσπίσαμε το αφορολόγητο σε μία σειρά δράσεις, είναι η μόνη κατηγορία που είδε μεγάλες ελαφρύνσεις στη φορολογία. Θεσπίσαμε την ενιαία σύνταξη που θα δώσει δυνατότητες στον αγροτικό κόσμο. Φαίνεται στις αντιδράσεις, υπάρχει μία σταδιακή τάση ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος. Επίσης μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, μένουν να γίνουν πολλά. Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να ενισχυθεί, είναι εθνικός στόχος να μείνουν στα χωράφια τους οι αγρότες, να ενισχυθεί η παραγωγή.

Keywords
αλέξης τσίπρας, εκλογες, τσιπρας, εκλογες 2012, αλέξης τσίπρας, ΔΕΘ, ήτοι, σκοπια, καμμενος, ενφια, αθηνα, ελλαδα, ετη, μνημονιο, οφείλεται, χρεος, αεπ, τραπεζες, ΔΝΤ, βιωσιμότητα, σεβ, ηπα, επιδοματα, novartis, διοδια, εκπτωσεις, θεσσαλονικη, συριζα, σαμαρας, λύση, ΠΓΔΜ, macedonia, google, μερκελ, νατο, δημοψηφισμα 2015, συνταγμα, ροδος, κυβερνηση, ΕΣΡ, υπουργοι, αυθαιρετα, οασθ, εγινε, λεωφορεια, ελβο, βουλη, ΠΑΟΚ, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, εκλογικα αποτελεσματα, σταση εργασιας, μετρο, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αλλαγη ωρας, www.google.gr, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, νεκρος συνταγμα, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, μνημονιο 3, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αφορολογητο 2020, εκλογες 2010 δημοτικες, ξανα, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, ήτοι, χαρατσι, επιδοτησεις, χωρες, το θεμα, αεπ, αργεντινη, αφορολογητο, βημα, δουλεια, δωρεαν, εθνικη, εξοδος, επιδοτηση ενοικιου, ηπα, θεμα, θητεια, καθημερινη, λονδινο, οασθ, οικονομια, ομολογα, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, σεβ, σημερινη, τυχη, υδρα, ωρα, αγορα, αυξηση, ασφαλιστικο, ατζεντα, ατμομηχανη, αυτοπεποιθηση, βαλκανια, βγαινει, βιωσιμότητα, βοηθεια, βορεια, βραδυ, γεγονος, γινει, γινεται, γηπεδο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δικη, δοθει, δομη, δωσει, δυναμικο, ελβο, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, αιθουσα, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκτιμηση, εργα, εξελιξη, επενδυτης, επενδυσεις, επρεπε, επιτυχια, ερευνα, ερχονται, ετη, ετων, ευρωπη, ζωη, ζωης, ζωνη, η δικη, υποθεση, ισχυει, θετικο, ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα, ιδρυμα, ηθικο, εικονα, κυβερνηση, κλιμα, λαθη, λαθος, λερναια υδρα, λευκος πυργος, λύση, λογο, μακεδονια, ματι, μεσοπροθεσμο, μιγμα, μηνυματα, μηνες, μισθος, μητσοτακης, μειωση, μορφη, μοσχα, νατο, νυχτα, νοημα, ξερετε, ονομα, ορια, ορος, ουσιαστικα, οφελος, οφείλεται, παμε, πηδημα, πιθανοτητες, πινοσετ, πολιτεια, πορτογαλια, πουτιν, ρεκορ, ρυθμισεις, ρυθμιση, ρολο, σιγουρος, συζητηση, συνταξη, σειρα, σκεψεις, σχεδιο, σχολικα βιβλια, ταυτοτητα, ταση, υπουργειο υγειας, τρια, φυγη, φιασκο, φοντο, φορολογια, φορα, χρωμα, χαρα, ωρες, αγορες, ανηκει, ασφαλεια, βηματα, δικαιωμα, δικαιωματα, δωσε, εφαρμογη, ελληνικα, εθνικο, εθνικα θεματα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, κυριακου, macedonia, μια φορα, μπροστα, νεκροι, novartis, ομαδες, πακετο, παιχνιδι, θελω να, θεματα, θεσεις, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα